You are here

Απ’ όλα έχει ο μπαξές (4)

10/12/2004 09:20

· Πλούσιο… μενού κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού

· Στο προσκήνιο και η Οικονομία


Με τον καβγά για τα… μάτια της Ντίνας Ακκελίδου να ξεχωρίζει, ολοκληρώθηκε αργά το βράδυ της Πέμπτης η δεύτερη μέρα της συζήτησης για τον κρατικό προϋπολογισμό. Μεταξύ των άλλων θεμάτων που έθιξαν βουλευτές από το βήμα της Ολομέλειας οι Κυπριακές Αερογραμμές, το Κυπριακό, θέματα Υγείας και Παιδείας. Η συζήτηση για τον προϋπολογισμό ολοκληρώνεται σήμερα Παρασκευή με τις ομιλίες βουλευτών και ακολουθεί η ψηφοφορία.

Φωτιά για την Ντίνα

Χθες πάντως αιτία (και αφορμή) για καβγά στάθηκαν οι εκτεταμένες αναφορές του Χρίστου Πουργουρίδη (ΔΗΣΥ), ο οποίος επιτέθηκε κατά Τάσσου, ΑΚΕΛ, Θεοδώρου αλλά και της ηγεσίας της Αστυνομίας – η οποία, όπως είπε, προσπάθησε να κουκουλώσει την υπόθεση Ακκελίδου. Είπε ότι «δεν υπάρχει προηγούμενο σε ευρωπαϊκή χώρα, ούτε ακόμα και στην Ιταλία του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, που Υπουργός Δικαιοσύνης διαστρέβλωνε δικαστική απόφαση για να εξυπηρετήσει πολιτικές σκοπιμότητες».

Απαντώντας, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Δώρος Χριστοδουλίδης απευθυνόμενος προς τους βουλευτές του ΔΗΣΥ είπε ότι «εσείς οι ολίγοι βουλευτές του ΔΗΣΥ φάγατε την κ. Ακκελίδου», προσθέτοντας ότι τη «φάγατε ανυψώνοντάς την σαν μια ηρωίδα μάνα στη συνείδηση του λαού που δικαιώνεται».

«Μακάρι εμείς οι φαρισαίοι βουλευτές να δείχναμε λίγη από την ευαισθησία που επέδειξε η τέως Υπουργός Υγείας», είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, αναφέροντας ότι δικηγόροι - βουλευτές έχουν στείλει επιστολές σε Γενικούς Εισαγγελείς, Υπουργούς και Δικαστές για υπό εκδίκαση υποθέσεις.

Ο βουλευτής Άγις Αγαπίου (ΑΚΕΛ) σημείωσε ότι «αναμένεται να δούμε κατά πόσο ο Γενικός Εισαγγελέας θα κινηθεί με την ίδια σπουδή για πολύ πιο σοβαρές υποθέσεις που βρίσκονται ενώπιον του».

Εξελίξεις στο Κυπριακό

Ο επίτιμος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι ο καθορισμός ημερομηνίας έναρξης διαπραγματεύσεων με την Τουρκία, χωρίς εκ των προτέρων εκπλήρωση των υποχρεώσεων της χώρας αυτής, «θα έχει αρνητικές επιπτώσεις και στο εσωτερικό της ΕΕ». Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Σοφοκλής Φυττής είπε ότι «η λύση του Κυπριακού, που θέλουμε ως ευρωπαϊκή χώρα, δεν μπορεί και δεν θα δεχθούμε να αποκλίνει από το τι υπάρχει στην Ευρώπη όσον αφορά την κατοχύρωση των δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων, την ελεύθερη διακίνηση, εγκατάσταση, εργοδότηση, την απόλαυση της ιδιοκτησίας τους, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις πόλεις και στα χωριά τους».

Το Κυπριακό κυριάρχησε και στην ομιλία της Καίτης Κληρίδου (ΔΗΣΥ). Υποστήριξε ότι με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Παπαδόπουλου «η Τουρκία απενοχοποιήθηκε και βρήκε την ευκαιρία να ισχυριστεί ότι έκανε ό,τι οφείλει στο Κυπριακό».

Ο κ. Ανδρέας Αγγελίδης (ΔΗΚΟ) σημείωσε πως «ο προϋπολογισμός του 2005 τίθεται ενώπιον της Βουλής προς έγκριση επειδή ο κυπριακός λαός στο δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου αποφάσισε για το μέλλον του με τη διατήρηση της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΤΚΑ και ΚΑ

Στην ομιλία του, ο Ζαχαρίας Ζαχαρίου (ΔΗΣΥ) υποστήριξε ότι καθυστερεί η λήψη μέτρων για τη διασφάλιση της βιωσιμότητας το Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων, ακόμη αναμένεται η υλοποίηση της υπόσχεσης για αύξηση των κατώτερων συντάξεων και ότι καμία πολιτική κίνηση δεν έχει γίνει, όσον αφορά την προεκλογική δέσμευση για την απασχόληση. Για τις Κυπριακές Αερογραμμές ο Ανδρέας Παπαπολυβίου (ΔΗΣΥ) είπε ότι το κόμμα του «δεν θα δεχθεί θυματοποίηση των εργαζομένων και θα σταθεί εμπόδιο σε αυθαίρετες απολύσεις υπαλλήλων που δημιουργούν και σοβαρά κοινωνικά προβλήματα».

Εμπόριο, βιομηχανία και τουρισμός

Για το θέμα αυτό, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ντίνος Χατζηνικόλας ανέφερε ότι «οι στρατηγικές της κυβέρνησης επιτυγχάνονται μέσα και από τη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών στη διαμόρφωσή τους μέσω της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας, της Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού και γενικά της ποιότητας ζωής». Από την πλευρά του, ο κ. Βαρνάβα (ΕΔΕΚ) είπε ότι «ο μη ελεγχόμενος ανταγωνισμός που έχει δημιουργηθεί με το άνοιγμα των διόδων προς τα κατεχόμενα, κυρίως για τον εγχώριο τουρισμό, έχει επηρεάσει την όλη περιοχή».

Αγροτική πολιτική

Επίθεση κατά της αγροτικής πολιτικής εξαπέλυσε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Τάσσου. Όπως ισχυρίστηκε, «η κυβέρνηση από τις εκλογές μέχρι σήμερα δεν θέλησε και δεν μπόρεσε να ασχοληθεί με τα προβλήματα των διάφορων κλάδων της αγροτικής οικονομίας».

Εγκληματικότητα

Για την καταπολέμηση της εγκληματικότητας στην Κύπρο, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Παπακώστας υποστήριξε ότι «επί των ημερών αυτής της κυβέρνησης, της κυβέρνησης της αλλαγής, έγιναν αρκετά θετικά και αξιέπαινα βήματα».

Δαπάνες για παιδεία

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Θάσος Μιχαηλίδης είπε ότι «δεν υπάρχει μείωση αναπτυξιακών δαπανών (για την παιδεία), αλλά παρουσιάζεται μια εντυπωσιακή αύξηση γύρω στο 22,3%. Προς τούτο παρέθεσε κατάλογο με τα αναπτυξιακά άρθρα των £10 που θα καλυφθούν με δάνεια. «Το Υπουργείο Παιδείας», υποστήριξε η κ. Παπαδοπούλου (ΔΗΚΟ), επιδιώκει την «απάμβλυνση του προβλήματος της παραπαιδείας με τη σφαιρική μεταρρύθμιση του εκπαιδευτικού συστήματος».

Προσφυγικό

Στο στεγαστικό πρόβλημα των εκτοπισθέντων εστίασε την ομιλία του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κίκης Γιάγκου. Δεν πρέπει να ξεχνούμε, είπε, ότι «ένα από τα πιο σημαντικά "επιτεύγματα" της προηγούμενης κυβέρνησης ήταν η απαίτηση του Υπουργείου Οικονομικών να υπάρξουν αποκοπές από τα κονδύλια του προϋπολογισμού για την αναγκαιότητα περισυλλογής και λιτότητας διότι οι πρόσφυγες είχαν επιλύσει το στεγαστικό τους πρόβλημα. Αυτό και αν ήταν κοροϊδία», ανέφερε.

Οδικό δίκτυο

Απουσιάζουν τα αναπτυξιακά έργα από τον προϋπολογισμό, υποστήριξε ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Γιώργος Γεωργίου, ο οποίος επεσήμανε την ανάγκη για την ανάπτυξη και εφαρμογή «ενός ολοκληρωμένου δικτύου δημοσίων συγκοινωνιών». Σημείωσε επίσης ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών «αφήνει τα δημόσια μέσα μεταφοράς στο έλεος του Θεού και της τύχης και περιμένει μια εντελώς συμπτωματική θεραπεία».

Υγεία…

Για τη διαχείριση του τομέα της Υγείας, η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ελένη Θεοχάρους επεσήμανε ότι «ο προϋπολογισμός για την υγεία, συνιστών μόνον το 3,8% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, είναι ο χαμηλότερος προϋπολογισμός για την Υγεία μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση». Στη συνέχεια ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κυριάκος Τυρίμος ανέφερε με λεπτομέρειες συγκεκριμένα μέτρα της κυβέρνησης για πρόληψη και καταπολέμηση του καρκίνου και της χρήσης ναρκωτικών.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη χαιρέτισε τη εξαγγελία του Προέδρου της Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου για μείωση της τιμής λιανικής πώλησης μεγάλου αριθμού φαρμακευτικών σκευασμάτων, δηλώνοντας ότι αυτή ήταν και η πάγια πολιτική του κόμματός της.

Η βουλευτής του ΔΗΚΟ Αθηνά Κυριακίδου, αναφερόμενη στα θέματα υγείας, είπε ότι τέσσερα χρόνια μετά την ψήφιση του νόμου του Γενικού Σχεδίου Υγείας (ΓΕΣΥ) αποδείχθηκε ότι ο συγκεκριμένος νόμος παρουσιάζει κενά.

Του Γιώργου Αγαπίου