You are here

Κ. Πετρίδης: Παραδίδουμε υγιή και εύρωστη οικονομία

02/12/2022 12:18

Παρά τις δυσκολίες και τις αντίξοες συνθήκες που παραλάβαμε και κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε, παρά τις τρεις διαδοχικές κρίσεις που βιώσαμε και συνεχίζουμε να βιώνουμε, καταθέτουμε σήμερα ένα ισορροπημένο προϋπολογισμό και παραδίδουμε μια υγιή και εύρωστη οικονομία, ανέφερε ο Υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης.

Σε ομιλία του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, με την ευκαιρία της συζήτησης του κρατικού προϋπολογισμού για το 2023, ο κ. Πετρίδης σημείωσε ότι ο 10ος και ο τελευταίος προϋπολογισμός της κυβέρνησης κατατίθεται σε μια περίοδο που αλλάζει ο ρους της παγκόσμιας οικονομίας.

«Αλλάζει σηματοδοτώντας την έναρξη μιας πολύ δύσκολης εποχής για την παγκόσμια οικονομία. Μιας εποχής που δεν καλούμαστε απλά να διορθώσουμε τα δικά μας λάθη όπως στο παρελθόν, αλλά να ανταποκριθούμε σε διεθνείς προκλήσεις», τόνισε.

Σημείωσε ότι είναι ένας προϋπολογισμός που έχει όλα αυτά τα εργαλεία με τα οποία η Κυπριακή οικονομία θα μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής στην οικονομία.

Υπογράμμισε ότι παρά τις δημοσιονομικές συνέπειες που δημιούργησαν στην οικονομία οι κρίσεις της πανδημίας και η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, παρά την αβεβαιότητα και τις προκλήσεις, μέσω του προτεινόμενου προϋπολογισμού, μεταξύ άλλων, επιδιώκεται η υλοποίηση σημαντικών έργων, που αναμένεται να έχουν σημαντική συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη του τόπου και κατ’ επέκταση στην οχύρωση της κυπριακής οικονομίας για αντιμετώπιση προκλήσεων, προς όφελος των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων.

Ένα χαρακτηριστικό του φετινού προϋπολογισμού, επεσήμανε, είναι η αύξηση των δαπανών, αλλά παράλληλα και η μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους.

«Παρά την κρίση της πανδημίας, με δύο διαδοχικά ‘lockdowns’, και παρά την παρούσα κρίση, έχουμε σήμερα την ευχέρεια μέσω της εφαρμογής μιας συνετούς πολιτικής, να σας καλούμε να ψηφίσετε ένα Προϋπολογισμό, ο οποίος παρουσιάζει αύξηση στις πρωτογενείς δαπάνες σε σχέση με πέρσι κατά περίπου €554 εκατ.».

Στεκόμαστε στα δικά μας πόδια

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ο υπουργός, αναφέρθηκε στα λάθη του παρελθόντος και τις δράσεις της παρούσας κυβέρνησης.

«Επιλέγουμε να σταθούμε στα δικά μας πόδια. Επιλέγουμε το δρόμο της υπευθυνότητας. Η κυπριακή οικονομία δεν βρίσκεται πια σε βρεφική ηλικία για να επιτρέπονται παιδαριώδη λάθη και πολιτικές. Οφείλουμε να ωριμάσουμε όμως όπως και ο κάθε σωστός νοικοκυραίος. Πρέπει να μάθουμε να ζούμε σύμφωνα με τα εισοδήματα μας και να αποταμιεύουμε για το μέλλον των παιδιών μας. Να μην ικετεύουμε βοήθεια όπως έγινε το 2012».

«Δεν ωραιοποιούμε τίποτα. Αναγνωρίζουμε ότι ζούμε δύσκολες συνθήκες και ότι οι προκλήσεις υπάρχουν για πολλές ομάδες του πληθυσμού. Δεν εφησυχάζουμε.  Αναγνωρίζουμε το γεγονός ότι, η επόμενη χρονιά και τα επόμενα χρόνια προβλέπονται αρκετά δύσκολα για την παγκόσμια και την Κυπριακή οικονομία», σημείωσε.

«Θεωρούμε ότι καταρτίσαμε έναν προϋπολογισμό ευθύνης αλλά και ανάπτυξης, ο οποίος καλείται να στηρίξει την κοινωνία και την οικονομία σε αυτή τη δύσκολη περίοδο, αλλά έχει παράλληλα στραμμένο το βλέμμα και στο μέλλον».

Ένα προϋπολογισμό, πρόσθεσε, με οριζόντιες και κάθετες μεταρρυθμίσεις, αφού η συνέχιση των μεταρρυθμίσεων αποτελεί ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας και τη βιωσιμότητα της οικονομίας.

Τίποτα δεν είναι δεδομένο

Ο κ. Πετρίδης, σημείωσε ότι οι προκλήσεις που αντιμετωπίσαμε τα τελευταία χρόνια και συνεχίζουμε να αντιμετωπίζουμε είναι πολυσύνθετες και πολυδιάστατες, επισημαίνοντας ότι μπαίνουμε σε μια νέα εποχή της οικονομίας που τίποτα δεν είναι δεδομένο.

«Το Κοινοβούλιο έχει σημαντικό και ενεργό ρόλο να διαδραματίσει στην εφαρμογή και των μεταρρυθμίσεων, αλλά και την ψήφιση και τον έλεγχο του προϋπολογισμού.  Ο κρατικός Προϋπολογισμός που έχετε ενώπιον σας, δεν είναι μια σειρά αριθμών. Ενσωματώνει αρχές και φιλοσοφίες πολιτικής.  Δίνει μια θετική δυναμική στην οικονομία υλοποιώντας νέα αναπτυξιακά έργα και ενισχύοντας παράλληλα την κοινωνική δικαιοσύνη.   Διασφαλίζει τη διατήρηση του ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος χωρίς πρόσθετες φορολογίες. Περιέχει νέες πολιτικές και σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Επεσήμανε ότι οι αβεβαιότητες και τα προβλήματα στην κοινωνία φυσικά συνεχίζουν να υπάρχουν και οι κίνδυνοι συνεχίζουν να παραμονεύουν. Προς αντιμετώπιση τους, συνέχισε, χρειάζεται σύνεση και σωφροσύνη, συναίνεση και αποφασιστικότητα.

Να μην λαϊκίζουμε

«Χρειάζεται να μην υποτιμούμε τις αλήθειες και τη δυναμική της οικονομίας και να μην λαϊκίζουμε. Με λίγες λανθασμένες κινήσεις πολιτικής μπορεί να ανατραπούν τα πάντα από τη μια ημέρα στην άλλη στην οικονομία. Με καταστροφικές συνέπειες για την κοινωνία και τις μελλοντικές γενεές».

«Εμείς ως Κυβέρνηση παραδίδουμε μια εύρωστη οικονομία, με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και χαμηλή ανεργία. Αλλά και με μεγάλες προκλήσεις για την επόμενη κυβέρνηση», κατέληξε.

Κάλεσε τα κόμματα να υπερψηφίσουν τον προϋπολογισμό για το 2023 και το Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο της τριετίας, σε Νόμο, για το καλό νοούμενο συμφέρον της κοινωνίας και της Δημοκρατίας.

Γ.Χ.