You are here

Λίγες οι αλλαγές στον προϋπολογισμό

08/01/2021 07:01

Μετά από τις πυρετώδεις διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης και με συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας σχεδόν όλων των πολιτικών αρχηγών, ο Πρόεδρος της Αναστασιάδης θα ενημερώσει σήμερα τους πολιτικούς αρχηγούς για τις πρόνοιες του νέου αναθεωρημένου προϋπολογισμού.

Ο γενικός διευθυντής του υπουργείου οικονομικών Γιώργος Παντελή, φειδωλός στις δηλώσεις του προς τη StockWatch, περιοριστικέ να πει ότι «στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό θα συμπεριληφθούν κάποιες από τις τροπολογίες που ψήφισε η ολομέλεια της Βουλής στη συνεδρία στις 17 Δεκεμβρίου κατά την οποία καταψηφίστηκε ο κρατικός προϋπολογισμός 2021».

Πρόσθεσε πως στον αναθεωρημένο προϋπολογισμό θα περιληφθεί και αριθμός εισηγήσεων από όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπέβαλλαν προς τους αρμόδιους υπουργούς, προκειμένου να συναινέσουν στην υπέρ ψήφισή του.

Στόχος είναι ο αναθεωρημένος προϋπολογισμός να κατατεθεί στις 14 Ιανουαρίου στην πρώτη συνεδρία της ολομέλειας της Βουλής να τεθεί ακολούθως στις 18 Ιανουαρίου ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών προκειμένου να ψηφιστεί στις 21 Ιανουαρίου.

Βασική παράμετρος που ακολουθήθηκε από το Υπουργείο Οικονομικών είναι ο προϋπολογισμός να παραμείνει εντός δημοσιονομικών παραμέτρων και παράλληλα να αυξηθούν οι κοινωνικές παροχές, ανέφερε κυβερνητική πηγή, στη StockWatch.

Χαρακτηριστική και η δήλωση του πρόεδρου της ΕΔΕΚ Μαρίνου Σιζόπουλου, το κόμμα του οποίου φέρεται να είναι ο ρυθμιστής που θα γείρει την πλάστιγγα προς την υπερψήφιση. Όπως είπε «εμάς ο ρόλος μας δεν είναι να εκβιάσουμε αλλά να βοηθήσουμε και να συνδράμουμε στο να ληφθούν μέτρα κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής που να προσφέρουν μια αυξημένη προστασία στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού. Άρα αναμένουμε να δούμε το τελικό κείμενο των προτάσεων της κυβέρνησης για να αποφασίσουμε εάν θα τον υπερψηφίσουμε ή όχι», πρόσθεσε.

Εκ μέρους της Συνεργασίας Δημοκρατικών Δυνάμεων ο βουλευτής Άγγελος Βότσης είπε ότι την ερχόμενη εβδομάδα θα έχον συνάντηση με τον Υπουργό Οικονομικών για να δούνε διάφορα θέματα που αφορούν τον προϋπολογισμό αλλά και πως τροχοδρομείται η εφαρμογή αρκετών θεμάτων που είχαν εισηγηθεί.

Ο βουλευτής της Αλληλεγγύης Μιχάλης Γιωργάλλας, δήλωσε ότι «εμείς θα ψηφίσουμε ένα προϋπολογισμό ο οποίος θα βοηθά στην επανεκκίνηση της επιχειρηματικότητας και την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και εξάλειψη της εξαθλίωσης των πολιτών». 

Δεδομένο θα πρέπει να θεωρείται ότι η κυβέρνηση θα προωθήσει στη Βουλή και νομοσχέδιο για δάνεια προς τις επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση, με κρατική εγγύηση, κάτι που ζητούν επίμονα και οι εργοδοτικές οργανώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι μετά την καταψήφιση του προϋπολογισμού από τη Βουλή στις 17 Δεκεμβρίου 2020, η Βουλή ενέκρινε δωδεκατημόριο για τον μήνα Ιανουάριο, με βάση τις δαπάνες του αντίστοιχου μήνα του 2020. Σε περίπτωση που ο προϋπολογισμός δεν εγκριθεί εντός Ιανουαρίου, θα πρέπει να εγκριθεί δωδεκατημόριο και για το Φεβρουάριο. 

Της Ηρώς Ευθυμίου