You are here

Λιμάνι: Βάρδιες μόνο οι «νέοι»

20/10/2003 13:39
Άριστος: Μόνο έτσι μπορούμε να μειώσουμε το κόστος κατά 15%

Μπορεί ο προϋπολογισμός του 2004 που κατέθεσε η Αρχή Λιμένων στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών να είναι πλεονασματικός, αλλά, οι υπερωρίες συνεχίζουν να προκαλούν θρομβώσεις στη λειτουργία του οργανισμού.

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος της Αρχής, Χρύσης Πρέντζας, μόνο ένας ψηλά ιστάμενος υπάλληλος της Αρχής λαμβάνει ετησίως από υπερωρίες 25.000 λίρες, ποσό που θεωρείται υπερβολικό. Το πρόβλημα μεγεθύνεται, καθώς μέρος των υφιστάμενων υπαλλήλων (οι υψηλόμισθοι, όπως είπε αργότερα ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών) δεν δέχονται να εργαστούν με το σύστημα βάρδιας. Την ίδια ώρα, ούτε το κράτος μπορεί να τους επιβάλλει το σύστημα βάρδιας, αφού, όπως αναφέρουν ενημερωμένες πηγές, κάτι τέτοιο δεν προνοείται από τα σχέδια υπηρεσίας τους. Προς επίλυση αυτού του σοβαρού προβλήματος, αποφασίστηκε όπως όλοι οι νεοεισερχόμενοι στην υπηρεσία να υποχρεώνονται βάσει της σύμβασης τους να εργάζονται με βάρδιες, ώστε αφενός να καλύψουν τις ανάγκες του λιμανιού και αφετέρου να μειώσουν σταδιακά το κόστος. Σύμφωνα με τον πρόεδρος της επιτροπής, Άριστο Χρυσοστόμου, η μέση λύση θα επιφέρει μείωση των εξόδων της Αρχής Λιμένων κατά 15% ετησίως, καθώς δεν φαίνεται να υπάρχουν περιθώρια να επιβληθεί οποιαδήποτε άλλη λύση. Κατά το επόμενο έτος προϋπολογίζεται να δαπανηθεί 1 εκ. λίρες για τις υπερωρίες (από το 1,2 εκ. λίρες που υπολογίζεται φέτος). Να σημειωθεί πάντως ότι τα προβλεπόμενα έξοδα προσωπικού για το 2004 ανέρχονται σε 9,6 εκ. λίρες.

Στη σημερινή συνεδρία εγκρίθηκαν επίσης ομόφωνα οι προϋπολογισμοί του Χρηματιστηρίου Αξιών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Οι προϋπολογισμοί αναμένεται να τεθούν προς ψήφιση στην Ολομέλεια της Πέμπτης.

Του Γιώργου Αγαπίου