You are here

Ρυθμοί ανάπτυξης: Λάβετε μέτρα προειδοποιεί ο Μ. Κυπριανού

07/10/2002 13:50
Καθησυχαστικός ως προς την επιβράδυνση των ρυθμών ανάπτυξης που σημειώνεται στην κυπριακή οικονομία, παρουσιάζεται ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Οικονομικών Μάρκος Κυπριανού, προειδοποιώντας ταυτόχρονα ότι επιβάλλεται άμεσα η λήψη μέτρων.

Συγκεκριμένα όταν κλήθηκε να πει κατά πόσο οι ενδείξεις θα πρέπει να προκαλούν ανησυχία αφού σύμφωνα με δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών σε ιδιωτικό τηλεοπτικό σταθμό, ο ρυθμός ανάπτυξης θα κυμανθεί στο 2.3% για το 2002 σε σύγκριση με 2.5% - 3% όπως ήταν οι αρχικές προβλέψεις, ο κύριος Κυπριανού απάντησε: «Όχι απαραίτητα, νοουμένου ότι θα ληφθούν τα σωστά μέτρα για την αντιμετώπιση του φαινομένου διότι πρέπει να ληφθούν μέτρα», είπε. Σημείωσε επίσης ότι «αν παρακολουθούμε αναμένοντας πως θα εξελιχθούν τα πράγματα σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα». Ο πρόεδρος της επιτροπής Οικονομικών, ανέφερε απαντώντας σε σχετική ερώτηση ότι η επιτροπή δεν έχει ενημερωθεί επίσημα για τις νέες προβλέψεις του υπουργείου Οικονομικών, αναφέροντας ότι αυτό θα γίνει κατά την ομιλία του υπουργού Οικονομικών, Τάκη Κληρίδη την ερχόμενη Πέμπτη στην ολομέλεια της Βουλής αλλά και κατά την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού του 2003 από την κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

«Όμως θέλω να υπενθυμίσω» τόνισε ο κύριος Κυπριανού ότι τα κόμματα της αντιπολίτευσης «είχαν προειδοποιήσει κατά την συζήτηση πέρσι του κρατικού προϋπολογισμού, πως σύμφωνα με τα διεθνή δεδομένα και τις συγκυρίες θα υπάρξει επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης». Τότε όμως σημείωσε ο κύριος Κυπριανού, είχε λεχθεί ότι επρόκειτο για αντιπολιτευτική διάθεση. «Όμως δυστυχώς επαληθεύονται οι προβλέψεις, διότι είναι και ήταν φανερό προς τα πού πήγαινε η διεθνής οικονομία».

Ο Μάρκος Κυπριανού, αναφερόμενος στην εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού του 2003 τόνισε ότι αυτή θα αρχίσει άμεσα και με εντατικούς ρυθμούς με στόχο να ολοκληρωθεί και να ετοιμασθεί η έκθεση της επιτροπής Οικονομικών, πριν το τέλος Νοεμβρίου. Προσθέτοντας ότι τα μέλη της επιτροπής συμφώνησαν ότι για ένα χρονικό διάστημα 2-3 εβδομάδων δεν θα γίνεται νομοθετική εργασία και η επιτροπή θα ασχολείται αποκλειστικά με θέματα προϋπολογισμού με δύο-τρεις συνεδρίες την εβδομάδα.

Παράλληλα προειδοποίησε ότι όσοι προϋπολογισμοί των ημικρατικών οργανισμών δεν κατατεθούν έγκαιρα πριν από το τέλος του χρόνου, δεν πρόκειται να εξεταστούν.

Κατά την διάρκεια της συνεδρίας της επιτροπής Οικονομικών δεν ορίστηκαν τα μέλη της υποεπιτροπής που θα ασχοληθεί με το θέμα των Αμοιβαίων Κεφαλαίων, αφού όπως είπε ο κύριος Κυπριανού οι κοινοβουλευτικές ομάδες επιφυλάκτηκαν να δώσουν ονόματα στην επόμενη συνεδρία. Η εξέταση των ΑΚ θα γίνεται παράλληλα, όπως είπε ο κύριος Κυπριανού με την εξέταση του κρατικού προϋπολογισμού σε χωριστές συνεδρίες της επιτροπής Οικονομικών.

Του Κυριάκου Κυριακίδη