You are here

Α. Βότσης: Θα διαφοροποιηθούν τα οικονομικά μεγέθη προϋπολογισμού

09/12/2019 17:05

Τα οικονομικά μεγέθη του κρατικού προϋπολογισμού 2020 αναμένεται πως θα διαφοροποιηθούν, ανέφερε ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών Άγγελος Βότσης, αναλύοντας την  έκθεση της επιτροπής για τον προϋπολογισμό.

Εξήγησε ότι  «η επιτροπή υποβάλλοντας με την παρούσα έκθεσή της, τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό στην ολομέλεια του σώματος για συζήτηση, επιφυλάσσεται ως προς τα τελικά του μεγέθη, τα οποία ενδέχεται να διαφοροποιηθούν στη βάση περικοπών ειδικών κονδυλίων όπως και της διαμόρφωσης των συνολικών δαπανών, υπό το φως της έγκρισης ή απόρριψης τροποποιήσεων σε αυτόν, οι οποίες κατατέθηκαν ή ενδέχεται να κατατεθούν εκ μέρους της κυβέρνησης ή και βουλευτών».

Συμπεράσματα

Η πρώτη ημέρα της τριήμερης συνεδρίας της ολομέλειας για τον κρατικό προϋπολογισμό 2020 ξεκίνησε με την ανάλυση της έκθεσης της επιτροπής οικονομικών από τον  πρόεδρο της Άγγελο Βότση, ο οποίος τόνισε ότι λαμβάνοντας υπόψη όλα όσα έχουν κατατεθεί ενώπιόν της η επιτροπή, καταλήγει στα ακόλουθα:

-Η κυπριακή οικονομία, με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν από τον Υπουργό Οικονομιών, συνεχίζει να μεγεθύνεται, με χαμηλότερους ωστόσο ρυθμούς.  

-Η μακροοικονομική σταθερότητα, η βιώσιμη ανάπτυξη και ο περαιτέρω περιορισμός του δημόσιου χρέους πρέπει να συνεχίσουν να αποτελούν κύριες προτεραιότητες  πολιτικής της κυβέρνησης, χωρίς ωστόσο να παραγκωνίζεται η διασφάλιση της ευημερίας των πολιτών και οι συνθήκες αξιοπρεπούς διαβίωσης.  

-Ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020 προβλέπει αύξηση δαπανών κατά 8,7%,  ωστόσο σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών οι συνολικές δαπάνες παραμένουν οριακά κάτω από το 40% του ΑΕΠ.

-Τέλος, η επιτροπή κατά πλειοψηφία αναγνωρίζει ως θετική εξέλιξη την πρόωρη αποπληρωμή δανείων εξωτερικού, με στόχο τη μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους και την περαιτέρω αποκλιμάκωσή του.  

Στην έκθεση τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής οικονομικών καταθέτουν επίσης τις εισηγήσεις τους.

Υπό το φως των πιο πάνω θέσεων, η επιτροπή με την παρούσα έκθεσή της υποβάλλει τον υπό συζήτηση προϋπολογισμό στην ολομέλεια του σώματος, στον οποίο έχουν ενσωματωθεί οι προτεινόμενες από την κυβέρνηση τροποποιήσεις, κατόπιν απόφασης της επιτροπής η οποία  λήφθηκε στη συνεδρία της ημερομηνίας 5 Δεκεμβρίου 2019, για σκοπούς λήψης τελικής  απόφασης σε σχέση με την έγκριση ή απόρριψη αυτού. 

Ταυτόχρονα, επιφυλάσσει το δικαίωμα των μελών της, καθώς και των υπόλοιπων  βουλευτών για την υποβολή τροπολογιών στο στάδιο της κατά Κεφάλαιο και ομάδα/υποομάδα δαπανών ψήφισής του σε νόμο.  

Σημειώνεται ότι, οι τελικές θέσεις όλων των κοινοβουλευτικών πλευρών αναμένεται να διατυπωθούν κατά τη συζήτηση του προϋπολογισμού στην ολομέλεια του σώματος. 
 

Διαπιστώσεις επιτροπής οικονομικών

Μεταξύ των διαπιστώσεων της επιτροπής είναι:

-Αύξηση των προϋπολογιζόμενων δαπανών (εξαιρουμένων δανείων) κατά 8,7% σε σχέση με το 2019, καθώς και των πρωτογενών δαπανών κατά 10,5%, 

-Αύξηση κατά 4,1% των δαπανών προσωπικού (κεντρική κυβέρνηση), η οποία με βάση τα κατατεθέντα στοιχεία οφείλεται κυρίως στην καταβολή της Αυτόματης Τιμαριθμικής Αναπροσαρμογής και των προσαυξήσεων, καθώς και στην προγραμματιζόμενη πλήρωση κενών θέσεων στο δημόσιο,

-Αύξηση των κεφαλαιουχικών δαπανών συγχρηματοδοτούμενα έργα και σχέδια, πάγια/επενδύσεις, έργα υπό κατασκευή) κατά 11,3% για το 2020, η οποία σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία οφείλεται στην ωρίμανση σημαντικού αριθμού αναπτυξιακών έργων,

-Μείωση στις λειτουργικές δαπάνες κατά 5,1%, η οποία με βάση τα στοιχεία που κατατέθηκαν οφείλεται κυρίως στη μεταφορά μέρους της πρόνοιας για αγορά φαρμάκων και ιατρικών προμηθειών στον Οργανισμό Κρατικών Υπηρεσιών Υγείας (ΟΚΥπΥ),

-Μείωση του κόστους εξυπηρέτησης του δημόσιου χρέους κατά 11,3%, η οποία σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών οφείλεται στην πρόωρη αποπληρωμή εξωτερικού δανεισμού υψηλού κόστους και στη σύναψη νέου δανεισμού χαμηλότερου κόστους.

-Μικρή αύξηση των προϋπολογιζόμενων εσόδων (εξαιρουμένων χρηματοοικονομικών ροών) κατά 3,18%.  

Από ορισμένα μέλη της επιτροπής, αναγνωρίζεται η βελτίωση που παρουσιάζει η κυπριακή οικονομία για το 2019 με τη διατήρηση θετικού ρυθμού ανάπτυξης και τη βελτίωση οικονομικών και κοινωνικών δεικτών.

Αναγνωρίζεται επίσης ότι ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020 χαρακτηρίζεται από δημοσιονομική πειθαρχία, στηρίζοντας παράλληλα την ανάπτυξη, τη μείωση της ανεργίας, την αποκλιμάκωση του δημόσιου χρέους και τη δημιουργία αποθεμάτων ασφάλειας.

Ορισμένα μέλη της επιτροπής σημειώνουν τη θετική πορεία στην οποία κινείται η κυπριακή οικονομία και ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020, επισημαίνοντας παράλληλα την ανάγκη λήψης μέτρων και δράσεων προκειμένου να καταστούν εφικτοί οι τεθέντες σε αυτόν στόχοι. 

Άλλα μέλη της επιτροπής, εκφράζουν την άποψη ότι η επίδοση των οικονομικών και κοινωνικών δεικτών, σύμφωνα με τα κατατεθέντα από τον αρμόδιο υπουργό στοιχεία, δεν αποτυπώνουν τα πραγματικά δεδομένα και κατ’ επέκταση ο κρατικός προϋπολογισμός για το 2020 δεν ανταποκρίνεται στις πραγματικές ανάγκες της κοινωνίας, της βιώσιμης ανάπτυξης και της οικονομίας γενικότερα.  Περαιτέρω, από μέλη της επιτροπής εκφράζονται, μεταξύ άλλων, επισημάνσεις και παρατηρήσεις ως προς την ανάγκη ενσωμάτωσης στο οικονομικό μοντέλο μέτρων προστασίας της οικονομίας από εξωγενείς παράγοντες, - τον εκσυγχρονισμό της δομής του κρατικού προϋπολογισμού, ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες και συνθήκες της κοινωνίας.

Της Ηρώς Ευθυμίου