You are here

Άγνωστος Χ οι επιπτώσεις ουκρανικού στο χρέος

14/04/2022 12:50

Άγνωστες παραμένουν οι επιπτώσεις που θα έχει στο δημόσιο χρέος της Κύπρου ο πόλεμος στην Ουκρανία, τη στιγμή που υπουργός Οικονομικών και γενικός ελεγκτής, διαπιστώνουν ότι γίνεται άριστη διαχείρισή του από το αρμόδιο γραφείο.

Η Κυπριακή Δημοκρατία καταβάλλει κάθε χρόνο τόκους ύψους €400-500 εκατ. για την εξυπηρέτηση του δημόσιου χρέους, σύμφωνα με όσα αναφέρθηκαν ενώπιον της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία έθεσε στο μικροσκόπιο της την ετήσια έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας για το γραφείο διαχείρισης δημοσίου χρέους, με έτος αναφοράς το 2020, και ειδική έκθεση που δόθηκε στην δημοσιότητα στις αρχές Φεβρουαρίου του 2022.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, επεσήμανε ότι λόγω της καλής διαχείρισης του δανεισμού κατά την διάρκεια της πανδημίας, η κυπριακή οικονομία μπορεί και ανταπεξέρχεται στις επιπτώσεις του πολέμου στην  Ουκρανία.

Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, το δημόσιο χρέος ανήλθε στο τέλος Μαρτίου στα €24,68 δισ. σε σχέση με €23,7 δισ. που ήταν το χρέος στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, δεν μπορούν να για γίνουν ασφαλείς εκτιμήσεις για την πορεία του λόγω των εξελίξεων του πόλεμου στην Ουκρανία. Οι όποιες εκτιμήσεις, θα εξαρτηθούν όπως είπε από τις επιπτώσεις του πολέμου.

Μείωση δημόσιου χρέους στο 75% μέχρι το 2025

Ο κ. Πετρίδης ανάφερε ότι το δημόσιο χρέος ανέρχεται σήμερα στο 103% του ΑΕΠ, σημειώνοντας ότι ο στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να μειωθεί στο 94%, ενώ ανέφερε περαιτέρω ότι στόχος είναι μέχρι το 2025 να μειωθεί στο 75%.

Ο κ. Πετρίδης επεσήμανε ότι το δημόσιο χρέος είχε υποχωρήσει το 2019, πριν την έναρξη της πανδημίας στο 91%, ενώ το 2020 λόγω του έκτακτου δανεισμού για στήριξη της κοινωνίας που πληττόταν  την πανδημία, ανήλθε στο 119%.

Υπογράμμισε ότι η Κύπρος κατάφερε παρά τις προκλήσεις που είχε να αντιμετωπίσει λόγω των κρίσεων της πανδημίας και του ουκρανικού, να πάρει δύο αναβαθμίσεις από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης, δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να πορεύεται με σοβαρότητα απέναντι στις προκλήσεις του πληθωρισμού και του πολέμου στην Ουκρανία.

Ανάφερε περαιτέρω ότι η Κύπρος είναι η χώρα στην Ευρώπη που αποπλήρωσε το μεγαλύτερο ποσοστό χρέους κατά το 2021.

Ο κ. Πετρίδης υπογράμμισε  ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το θέμα της διαχείρισης του χρέους, καθώς τις επιπτώσεις του θα επωμισθούν οι μελλοντικές γενιές, "τα παιδιά και τα εγγόνια μας", όπως είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά την έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το γραφείο δημοσίου χρέους εξέφρασε την ευαρέσκεια του, δηλώνοντας ότι θα υιοθετηθούν οι συστάσεις της.

Προς μείωση χρέους τον Μάιο

Μιλώντας εξάλλου ενώπιον της Επιτροπής ο οικονομικός διευθυντής του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Φαίδωνα Καλοζώης, είπε ότι το δημόσιο χρέος ανέρχεται σήμερα στα €24,68 δισ., σε σχέση με €23,7 δισ. που ήταν το χρέος στο τέλος του προηγούμενου χρόνου.

Πρόσθεσε ότι τον ερχόμενο Μάιο η Δημοκρατία θα εξοφλήσει δάνειο ύψους €1,5 δισ., που θα έχει ως αποτέλεσμα την περαιτέρω μείωση του δημοσίου χρέους.

Ο κ. Καλοζώης είπε ότι ο στόχος του Γραφείου του είναι το δημόσιο χρέος να μειωθεί στο επίπεδο προ του 2013, δηλαδή κάτω του 70%, προσθέτοντας επίσης ότι Κύπρος σύμφωνα με την τελευταία αξιολόγηση είναι μία βαθμίδα πάνω από την επενδυτική κατηγορία.

Ανάφερε επίσης, ότι το χρέος προς τον ευρωπαϊκό μηχανισμό, ύψους €6,3 δισ. λήγει το 2031, προσθέτοντας ότι το 2026 η Δημοκρατία θα πρέπει να του αποπληρώσει μέρος του ποσού, ύψους ενός δισ., ενώ σημείωσε ότι το δεύτερο εξάμηνο του 2028, θα λήξει το μεγαλύτερο ποσό χρέους το οποίος φθάνει στα 2,75 δισ..

Ελεγκτής: Ψηλό το χρέος, θετικές οι ενδείξεις

Από την πλευρά του ο γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης παρουσιάζοντας την έκθεση της ελεγκτικής υπηρεσίας, εξήρε το έργο του Οικονομικού Διευθυντή του Γραφείου Διαχείρισης Δημόσιου Χρέους Φαίδωνα Καλοζώη, σημειώνοντας ότι είναι πολύ θετική η τακτική του δανεισμού με χαμηλό κόστος και χαμηλό κίνδυνο, η οποία εφαρμόζεται στην Κύπρο.

Ο γενικός ελεγκτής ανάφερε ότι οι ενδείξεις για το δημόσιο χρέος είναι θετικές, επισημαίνοντας όμως πως δεν πρέπει να υπάρχει εφησυχασμός, καθώς το ύψος του χρέος είναι ψηλό. Εισηγήθηκε μεταξύ άλλων όπως αναβαθμιστούν τα «ραντάρ» του γραφείου διαχείρισης δημόσιου χρέους και του υπουργείου Οικονομικών σε ότι αφορά τους κινδύνους.

Όπως ανέφερε, η έκθεση κάλυψε μια περίοδο 10 ετών, σημειώνοντας ότι, κατά την υπό εξέταση δεκαετία, το δημόσιο χρέος ανήλθε από το 66% του ΑΕΠ το 2011, σε 119% του ΑΕΠ το 2020.

Πρόσθεσε ότι η μεγαλύτερη αύξηση του δημόσιου χρέους, σε ονομαστικές αξίες, καταγράφηκε στα έτη 2011 έως 2013, γεγονός που οδήγησε στη σημαντική αρνητική επίδραση στο ποσοστό του δημόσιου χρέους ως προς το ΑΕΠ.

Ο κ. Μιχαηλίδης είπε ακόμα ότι η Κύπρος κατέχει ένα από τα υψηλότερα ποσοστά δημόσιου χρέους σε αναλογία του ΑΕΠ, σε σύγκριση με τις χώρες της Ευρωζώνης, αφού βρίσκεται στην 5η θέση, πίσω από την Ελλάδα, την Ιταλία, την Πορτογαλία και την Ισπανία.

Επίσης ο πρώην πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου και εμπειρογνώμονας της Ελεγκτικής Υπηρεσίας, Σταύρος Ζένιος, υπέδειξε ότι η διαχείριση γίνεται με βάση τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικής.

Της Ελένης Χαραλάμπους