You are here

Αναμένουν χαρτογράφηση σεναρίων για δημοσίους

10/04/2019 13:17

Τα σενάρια χαρτογράφησης του υπουργείου οικονομικών για αντιμετώπιση των επιπτώσεων στα δημοσιονομικά από την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου, αναμένει το δημοσιονομικό συμβούλιο σύμφωνα με τον πρόεδρό του Δημήτρη Γεωργιάδη.

Μιλώντας ενώπιον της επιτροπής θεσμών της βουλής, η οποία εξέτασε τη λειτουργία του δημοσιονομικού συμβουλίου, ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι «εκείνο που αναμένουμε εμείς από το υπουργείο οικονομικών είναι να έχει χαρτογραφήσει τις διάφορες πιθανές εκβάσεις της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου, το κόστος για την κάθε έκβαση και δίπλα τα μέτρα αντιμετώπισής τους».

Πρόσθεσε ότι «εμείς δεν θα πούμε αν είναι σωστή ή όχι η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου».

Ο κ. Γεωργιάδης επεσήμανε ακόμη ότι «πέραν του κόστους που θα στοιχίσει μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια στο κράτος είναι και πώς θα σε βλέπουν οι δανειστές σου στο μέλλον διότι αυτός που δανείζει θέλει να γνωρίζει την ικανότητα αποπληρωμής χρέους».

«Και όταν ξέρει ότι το κρατικό μισθολόγιο είναι κατοχυρωμένο συνταγματικά και πλέον στην Κύπρο ουσιαστικά δεν μπορείς να λάβεις μέτρα αλλά μόνο φορολογικά, διότι οι υπόλοιπες δαπάνες είναι πολύ περιορισμένες, θα αρχίσουν να βλέπουν διαφορετικά στο μέλλον την Κύπρο. Ακόμη και το ΔΝΤ στις αξιολογήσεις του κοιτάζει την ικανότητα του κράτους να λάβει δημοσιονομικά μέτρα», τόνισε.

Για την πορεία των μισθών στον δημόσιο τομέα, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως οι ισοπεδωτικές είτε αυξήσεις είτε περικοπές, προκαλούν από μόνες τους αρκετά προβλήματα, υπενθυμίζοντας ότι το συμβούλιο είχε διαφωνήσει με τη συμφωνία της κυβέρνησης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις για σταδιακή επιστροφή των αποκοπών στο δημόσιο.

«Και πριν αρχίσουμε να δίνουμε αυξήσεις είπαμε να δημιουργηθεί ένας επιστημονικός μηχανισμός που να καθορίζει τον μισθό για κάθε θέση, να εξεταστεί τι ισχύει στον ιδιωτικό τομέα, τι στην ευρωζώνη και την παραγωγικότητα. Αυτό θέλαμε να γίνει. Αυτό που βλέπουμε είναι πάλι τα ίδια, αυτό που μετρά είναι τα χρόνια υπηρεσίας, που δεν ενθαρρύνει την παραγωγικότητα και δημιουργεί και αδικίες μεταξύ των δημοσίων υπαλλήλων», ανέφερε.

Από την πλευρά του ο οικονομικός λειτουργός Α’ του υπουργείου οικονομικών Πανίκος Κωνσταντίνου μετέφερε την πρόθεση του υπουργού οικονομικών να μην επιβάλει επιπρόσθετους φόρους ως μέτρα αντιμετώπισης της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου.

Σημείωσε επίσης ότι «το υπουργείο οικονομικών ετοιμάζει διάφορα σενάρια για αντιμετώπιση της απόφασης του διοικητικού δικαστηρίου», αποφεύγοντας εντούτοις να αναφερθεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Όσον αφορά τις μακροοικονομικές προβλέψεις του δημοσιονομικού συμβουλίου είπε ότι «μέχρι στιγμής δεν διαφωνήσαμε διότι γενικά είμαστε συντηρητικοί στις  προβλέψεις μας όπως και το δημοσιονομικό  συμβούλιο».

Το μέλος του δημοσιονομικού συμβουλίου Άλκης Λοϊζίδης ανέφερε ότι μεταξύ των θεμάτων που απασχόλησαν το συμβούλιο είναι «το συνταξιοδοτικό, η απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου και οι επιπτώσεις στην οικονομία, το θέμα των τραπεζών, το ταμείο υδρογονανθράκων αλλά και ο τρόπος λειτουργίας του ΓεΣΥ και οι επιπτώσεις στα δημοσιονομικά».

Επιβράδυνση ανάπτυξης

Ο κ. Γεωργιάδης κληθείς από τον πρόεδρο της επιτροπής Ζαχαρία Ζαχαρίου να εκφράσει την εκτίμηση του για την πορεία της οικονομίας είπε πως «από τις μέχρι σήμερα συναντήσεις και επαφές που είχαμε φαίνεται ότι υπάρχει επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης, κυρίως λόγω της επιδείνωσης του διεθνούς περιβάλλοντος», προσθέτοντας πως και το υπουργείο οικονομικών άρχισε να μειώνει τις προσδοκίες για τον ρυθμό ανάπτυξης μετά το 2018.

 Σημείωσε επίσης ότι το σημαντικό για το δημοσιονομικό συμβούλιο είναι «το κράτος να δημιουργεί αποθεματικά για να αντιμετωπίζει τις κρίσεις και να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που εκκρεμούν ώστε να μπορεί η οικονομία εάν κτυπηθεί ένας τομέας να μπορεί να μεταπηδήσει σε άλλο τομέα, χωρίς να έρχεται αντιμέτωπη με τη γραφειοκρατία».

Όπως αναφέρθηκε, αρμοδιότητα του δημοσιονομικού είναι να εξετάζει τις μακροοικονομικές προβλέψεις της κυβέρνησης και να εκφράζει τη σύμφωνο γνώμη ή τη διαφωνία του, ενώ σε περίπτωση διαφωνίας, προβλέπεται διαδικασία διαβούλευσης και, εάν η διαφωνία παραμένει, τότε το υπουργείο οικονομικών υποχρεούται είτε να συμμορφωθεί, είτε να εξηγήσει τις θέσεις του (comply and explain).

 Πάντως, ο κ. Γεωργιάδης είπε πως μέχρι στιγμής δεν υπήρξαν διαφωνίες, καθώς οι προβλέψεις του υπουργείου οικονομικών ήταν συντηρητικές.

 «Το σημαντικότερο δεν είναι το 3% ή 3,5%. Επειδή έχουμε πάρα πολύ ψηλό δημόσιο χρέος, μια απρόσμενη επιδείνωση θα κτυπήσει μια χώρα με ψηλό δημόσιο χρέος παρά μια χώρα με χαμηλό χρέος και αποθεματικά», ανέφερε.

Σε αυτό το σημείο, υπενθύμισε πως το συμβούλιο εξέφρασε τη διαφωνία του με την κατάργηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας καθώς δεν ήταν η κατάλληλη περίοδος να γίνει, λόγω του ψηλού χρέους.

 «Αυτή (η πορεία του χρέους) παραμένει η ανησυχία μας, ειδικά με τις εξελίξεις στο Συνεργατισμό που αύξησε περισσότερο το δημόσιο χρέος και τώρα με την απόφαση του διοικητικού δικαστηρίου», πρόσθεσε.

Σε δηλώσεις μετά το πέρας της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής Θεσμών , Ζαχαρίας Ζαχαρίου είπε ότι το δημοσιονομικό συμβούλιο έχει επιτελέσει πάρα πολύ σοβαρό έργο μέχρι σήμερα, με εκθέσεις που έχουν προειδοποιήσει πάρα πολλές φορές την κυβέρνηση για να λάβει συγκεκριμένα μέτρα.

Είπε επίσης ότι η αποπαγοποίηση δύο μόνιμων θέσεων θα το βοηθήσει να στελεχωθεί καλύτερα και πρόσθεσε ότι η επιτροπή είναι στη διάθεσή του να το στηρίξει.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού επέκρινε το συμβούλιο διότι δεν ασχολήθηκε ούτε εκ των προτέρων και δεν υπάρχει πρόθεση να ασχοληθεί εκ των υστέρων με το «ξεπούλημα του Συνεργατισμού» στην Ελληνική Τράπεζα, πέραν από την πτυχή της εκτόξευσης του δημοσίου χρέους.

«Εμπίπτει στις αρμοδιότητές του, αφορά τη λειτουργία του και είναι το κατ’ εξοχήν ζήτημα το οποίο έχει προκαλέσει τεράστια ζημιά στα δημόσια οικονομικά», είπε. 

Της Ηρώς Ευθυμίου