You are here

Έγκριση προϋπολογισμών με παρατηρήσεις για ημικρατικούς

09/03/2018 14:15

Στη ψήφιση προϋπολογισμών οκτώ ημικρατικών οργανισμών προχώρησε σήμερα η ολομέλεια της βουλής με τους πλείστους να εγκρίνονται ομόφωνα παρά τις παρατηρήσεις που εκφράστηκαν για διάφορα ζητήματα, από όλες τις πλευρές.

Η βουλή προχώρησε συγκεκριμένα στην έγκριση προϋπολογισμού για το 2018 για το δημοσιονομικό συμβούλιο, τον οργανισμό χρηματοδοτήσεως στέγης, την επιτροπή κεφαλαιαγοράς, την ΑΗΚ, το διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, τον κυπριακό οργανισμό αγροτικών πληρωμών, το ταμείο προώθησης και ενθάρρυνσης χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και της εξοικονόμησης ενέργειας και της παγκύπριας ένωσης προσφύγων.

Οι προϋπολογισμοί εγκρίθηκαν ομόφωνα πλην του προϋπολογισμού του δημοσιονομικού συμβουλίου που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία με 29 ψήφους υπέρ, 19 εναντίον και μια αποχή.

Αιτιολογώντας την καταψήφιση του προϋπολογισμού του δημοσιονομικού συμβουλίου από το ΑΚΕΛ, ο Στέφανος Στεφάνου, σημείωσε ότι το κόμμα διαφωνεί ευρύτερα με την πολιτική της σκληρής λιτότητας και με τις πολιτικές που έχουν ως στόχο απλώς να υπάρχουν πλεονασματικοί προϋπολογισμοί ανεξαρτήτως της κατάστασης που επικρατεί στην κοινωνία.

Κατά τη ψήφιση του προϋπολογισμού της επιτροπής κεφαλαιαγοράς, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΚ κάνει καλή δουλειά σε σχέση με τις έρευνες για τον τραπεζικό τομέα εκφράζοντας παράλληλα την προσδοκία επίσπευσης των διαδικασιών έτσι ώστε να λογοδοτήσουν οι υπαίτιοι ενώπιον της δικαιοσύνης, όπως είπε.

Ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ανέφερε ότι μπορεί η ΕΚ να επιβάλλει πρόστιμα αλλά παραμένουν ανοικτά ερωτήματα σε σχέση με το πόσα από αυτά πληρώνονται. «Η πληροφόρησή μας είναι πως δεν πληρώνονται» σημείωσε, αναφερόμενος και στη νομική υπηρεσία η οποία όπως είπε «δεν διεκπεραιώνει το νομικό μέρος σε ότι αφορά τις ποινές».

Πολλές παρατηρήσεις για προϋπολογισμό ΑΗΚ και ΑΠΕ

Οι βουλευτές εξέφρασαν σειρά παρατηρήσεων σε σχέση με το περιεχόμενο του προϋπολογισμού της ΑΗΚ επισημαίνοντας ιδιαίτερα την ανάγκη στροφής προς τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και μείωση του κόστους που καταβάλλεται για δικαιώματα ρύπων.

Ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ προβλέπει συνολικές δαπάνες ύψους €937,5 εκ. και έσοδα ύψους €824,6 εκ., με αποτέλεσμα να προκύπτει έλλειμμα €113 εκ.

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Μάριος Μαυρίδης, είπε ότι τα ελλείμματα στα ταμεία συντάξεων των ημικρατικών οργανισμών είναι μαύρη τρύπα εκφράζοντας την άποψη ότι πρέπει να τερματιστεί η εγγύηση των οργανισμών προς ταμεία συντάξεων ενώ, παρατήρησε ότι συνεχίζουν να προσφέρονται ψηλοί μισθοί και προκλητικά ωφελήματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου έκανε λόγο για στρεβλώσεις και περιθώρια βελτίωσης στην ΑΗΚ επισημαίνοντας την ανάγκη για σωστή διαχείριση του δημόσιου χρήματος. Σε ότι αφορά το άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας τόνισε ότι πρέπει να γίνει με όρους που θα συμφέρουν στην οικονομία και στους πολίτες και όχι με όρους που θα έχουν ως αποτέλεσμα την αύξηση του κόστους του ρεύματος.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης σχολιάζοντας τις θέσεις του κ. Μαυρίδη είπε ότι υπάρχει απόσταση από τη θεωρία στην πράξη και πρόσθεσε ότι οι εισηγήσεις του μπορούν να έλθουν ενώπιον της ολομέλειας με πρόταση νόμου. Σε σχέση με το έλλειμμα στον προϋπολογισμό της ΑΗΚ, ανέφερε ότι προκύπτει λόγω του ότι υπάρχουν σοβαρές επενδύσεις σε περιβαλλοντικές δράσεις στη μονάδα καύσης του φυσικού αερίου στο Βασιλικό.

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος εξέφρασε την άποψη ότι εάν συνεχιστεί το φαινόμενο των ελλειμμάτων, θα εξαντληθούν τα αποθέματα του οργανισμού ενώ, αρνητικά σχολίασε και το ποσό των €6,5 εκ. που περιλαμβάνεται στον προϋπολογισμό για αμοιβές τρίτων. Αναφέρθηκε παράλληλα, σε προσλήψεις που γίνονται σε ημικρατικούς με σκοπό την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων για τις οποίες μετά δίνονται εκατομμύρια για πρόωρες αφυπηρετήσεις, όπως είπε. Σημείωσε ότι το φαινόμενο παρατηρείται και σε άλλους ημικρατικούς οργανισμούς.

Ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ περιλαμβάνει ποσό €8 εκ. ως αποζημιώσεις για πρόωρες αφυπηρετήσεις και άλλα €10 εκ. για κάλυψη της αύξησης της υποχρέωσης της ΑΗΚ προς το ταμείο συντάξεων, που θα προκύψει από τις πρόωρες αφυπηρετήσεις.

Ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας υπενθύμισε ότι η καθυστέρηση στην έλευση του φυσικού αερίου, άρχισε το 2007 με τις ψήφους ΑΚΕΛ – ΔΗΣΥ που εμπόδισαν την έλευση του φυσικού αερίου που επιχείρησε η κυβέρνηση Τάσσου Παπαδόπουλου.

Ο βουλευτής του Κινήματος Αλληλεγγύη Μιχάλης Γιωργάλλας, έκανε λόγο για καθυστέρηση στον εκσυγχρονισμό του οργανισμού, σημειώνοντας ότι ο οργανισμός έχει δύο σημαντικά ραντεβού τα οποία προσπαθεί να καθυστερήσει. Το ένα όπως είπε, αφορά στη φιλική προς το περιβάλλον παραγωγή ηλεκτρισμού και στη χρήση ΑΠΕ και το άλλο αφορά στο άνοιγμα της αγοράς ηλεκτρισμού.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Χαράλαμπος Θεοπέμπτου αναφέρθηκε στα ποσά που καταβάλλει ο οργανισμός για την πληρωμή δικαιωμάτων ρύπων λόγω της χρήσης μαζούτ. Σημείωσε ότι «υπάρχει ένα κονδύλι δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ, απλά και μόνο για να έχουμε το δικαίωμα να ρυπαίνουμε», καλώντας τον οργανισμό όπως διοχετεύει σε περιβαλλοντικές δράσεις τις ενέργειές του στο πλαίσιο της κοινωνικής εταιρικής του ευθύνης.

Προειδοποιούν για διαχειριστή συστήματος μεταφοράς

Σε ότι αφορά τον διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Άγγελος Βότσης προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που η κυβέρνηση καταθέσει και του χρόνου προϋπολογισμό χωρίς να έχει γίνει λογιστικός και λειτουργικός διαχωρισμός της υπηρεσίας, «θα έχει πρόβλημα στην ψήφιση» του προϋπολογισμού.

Ο προϋπολογισμός του ΔΣΜΚ είναι ισοσκελισμένος και προνοεί δαπάνες και έσοδα ύψους €7,8 εκ.

Στο πλαίσιο της ψήφισης του προϋπολογισμού του ταμείου ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βουλευτές άσκησαν κριτική στην κυβέρνηση για την καθυστέρηση της υποβολής του εθνικού σχεδίου ΑΠΕ και εξέφρασαν παράλληλα την προσδοκία για μείωση των τελών ανανεώσιμων πηγών ενέργειας που καταβάλλουν οι καταναλωτές, δεδομένων των προβλέψεων για αυξημένα έσοδα από τη δημοπράτηση δικαιωμάτων για αέρια θερμοκηπίου (ρύπων) .

Το ταμείο ΑΠΕ έχει πλεονασματικό προϋπολογισμό για το 2018 για δαπάνες €48,8 εκ. και έσοδα €50,2 εκ.

Το κοινοβουλευτικό σώμα ανέβαλε εξάλλου, τη ψήφιση κανονισμών για την τροποποίηση του υφιστάμενου σχεδίου υπηρεσίας της θέσης γενικού διευθυντή, το οποίο στοχεύει στην συμπερίληψη προνοιών για την τοποθέτηση γενικού διευθυντή και σε υφυπουργείο.

Στη δήλωση μετά τη συνεδρία, ο κ. Περδίκης σχολίασε τοποθέτηση του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά τη συνεδρία της ολομέλειας ότι το κόστος της θέσης γενικού διευθυντή στο υφυπουργείο ναυτιλίας θα είναι €5-7 χιλ. ετησίως. Ανέφερε ότι η οικονομική διαφορά που προκύπτει έναντι της παραμονής του διευθυντή του τμήματος ναυτιλίας στη θέση του, ανέρχεται στις €123 χιλ. ευρώ ετησίως. Υπενθύμισε μάλιστα, γραπτή αναφορά του αρμόδιου υπουργού ότι δεν θα προέκυπτε αναβάθμιση της θέσης του διευθυντή του τμήματος ναυτιλίας σε γενικό διευθυντή.

Της Μαρίας Χαμπή