You are here

Η ώρα της ψηφοφορίας

10/12/2004 23:31
· Ποιες οι τροπολογίες των κομμάτων στον προϋπολογισμό

· Μνήμες του ’74 «ξύπνησαν» στην Ολομέλεια



Απότομα ανέβηκε το θερμόμετρο στην Ολομέλεια της Βουλής. Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Λευτέρης Χριστοφόρου απευθυνόμενος προς το προεδρείο, είπε ότι προσπαθεί να τον φιμώσει γιατί δεν του επιτράπηκε να διακόψει βουλευτή του ΔΗΚΟ που είχε το λόγο. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης απάντησε με πολύ σκληρό τρόπο στον κ. Χριστοφόρου. Γνωρίζουμε, είπε, ποιοι φίμωναν και ποιοι εκτελούσαν, τονίζοντας ότι οι πραξικοπηματίες ανήκουν στην παράταξη του Συναγερμού. Στον καβγά αναμείχθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος μίλησε για ύβρη Κατσουρίδη, προσθέτοντας ότι «ούτε στεγάσαμε, ούτε ανεχθήκαμε πραξικομπηματίες».

Οι τροπολογίες

Το επεισόδιο αυτό «σκίασε» τις τροπολογίες που κατέθεσαν τα κόμματα, αλλά και τις άλλες ομιλίες των βουλευτών. Το ΑΚΕΛ ζήτησε: να δεσμευθεί ποσό ύψους £0,5 εκ. για το Πανεπιστήμιο Κύπρου και τη διαγραφή των χορηγιών σε συνδέσμους εφέδρων, στο σώμα κυπρίων προσκόπων και κυπρίων οδηγών και τη χορηγία προς το Συμβούλιο Ιστορικής Μνήμης Αγώνα ΕΟΚΑ και Μέλαθρο Αγωνιστών. Ο ΔΗΣΥ επιχειρεί να ελέγξει τα κονδύλια για τη δημιουργία ερευνητικού ινστιτούτο σε συνεργασία με το Χάρβαρντ ύψους £2.9 εκ., ζήτησε αποκοπή κατά 5% των κονδυλιών που αφορούν λειτουργικά έξοδα εκτός από τα ενοίκια σε όλα τα υπουργεία και ανεξάρτητες υπηρεσίες. Επιχειρεί επίσης να δεσμεύσει του κονδυλίου ύψους £4,3 εκ. για χορηγίες του υπουργείου Εργασίας σε εθελοντικούς οργανισμούς και κονδύλι ύψους £100.000
που αφορά το ΓΕΣΥ.

Η ΕΥΡΩΔΗ ζήτησε να θεσμοθετηθεί αυστηρότερο πλαίσιο ελέγχου της χρηματοδότησης των κοινοβουλευτικών κομμάτων. Την ίδια ώρα, οι Οικολόγοι κατέθεσαν σωρεία τροπολογιών μεταξύ των οποίων: δέσμευση κονδυλιού για ανέγερση των κεντρικών γραφείων του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως, αποκοπή του κονδυλιού για τους δρόμους που κατασκευάζονται προς τα αρχαία μνημεία και κατάργηση πολλών κονδυλιών του υπουργείου Εσωτερικών.

Κάλαντα Σταύρου – Σιζόπουλου

Νωρίτερα, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Σταύρος Ευαγόρου απαντώντας στις αναφορές γύρω από το καλάθι της οικοκυράς, διερωτήθηκε εάν το καλάθι ήταν πιο γεμάτο όταν το ΦΠΑ ήταν 5% και το οποίο η κυβέρνηση Κληρίδη αύξησε στο 15%. Πρόσθεσε ότι όσον αφορά την ένταξη στην ΟΝΕ, η θέση του ΑΚΕΛ ήταν και είναι ξεκάθαρη και σημείωσε ότι εάν οι θυσίες του λαού για την ένταξη στην ζώνη του ευρώ θα είναι αιματηρές τότε αυτή μπορεί να γίνει και το 2008, αντί για το 2007. Είπε ότι το ΧΑΚ είναι όντως το παιδί του ΔΗΣΥ που εξελίχθηκε στον οικονομικό Φράνκεσταϊν.
Ο βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος ανέφερε ότι το κόμμα εδώ και αρκετό καιρό είχε προειδοποιήσει για τους κινδύνους που εγκυμονούσε η οικονομική κατάσταση και η οποία θα οδηγούσε σε αναβολή της ένταξης στην ΟΝΕ, περιορισμό των κοινωνικών παροχών του κράτους, τη λήψη μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης. Ανέφερε ότι το Κίνημα υποστηρίζει ότι τα δημοσιονομικά προβλήματα θα επιλυθούν με μέτρα που θα στοχεύουν στη δημοσιονομική εξυγίανση, θα πρέπει να διαπνέονται από κοινωνική ευαισθησία και να μη περιλαμβάνουν νέες φορολογίες.

Να πούμε ότι αυτή την ώρα άρχισε η ψηφοφορία για τον κρατικό προϋπολογισμό μετά τη συμφωνία των κομμάτων να μην υπάρξουν δευτερολογίες.


Του Γιώργου Αγαπίου