You are here

Με αναθεωρημένα κείμενα στην ολομέλεια η πρόωρη δημοσίων

14/02/2020 08:09

Το νομοσχέδιο για την πρόωρη αφυπηρέτηση δημοσίων υπαλλήλων χωρίς επιβολή του αναλογιστικού πέναλτι στη σύνταξη και στο εφάπαξ οδεύει προς ψήφιση από τη βουλή με αναθεωρημένα κείμενα, έτσι ώστε να εξοικονομηθεί χρόνος για την αξιοποίηση μέρους των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους.

Η επιτροπή οικονομικών αποφάσισε να υποβάλει το νομοσχέδιο στην ολομέλεια της βουλής προς ψήφιση στις 21 Φεβρουαρίου και οι βουλευτές έχουν κληθεί να υποβάλουν προτεινόμενες τροπολογίες μέχρι την Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου.

Η σχετική έκθεση της επιτροπής οικονομικών κάνει αναφορά τόσο στο νομοσχέδιο για την πρόωρη αφυπηρέτηση δημοσίων υπαλλήλων, όσο και σε ρυθμίσεις αναφορικά με τους δικαιούχους σύνταξης χηρείας, την τιμαριθμική αύξηση των συντάξεων και τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα σε περιπτώσεις πειθαρχικών ποινών υπαλλήλων της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Όπως σημειώνεται στην έκθεση, η επιτροπή αποφάσισε όπως για σκοπούς εξοικονόμησης χρόνου και αποτελεσματικής αξιοποίησης μέρους των προτεινόμενων ρυθμίσεων από τους επηρεαζόμενους υπαλλήλους, τα κείμενα των νομοσχεδίων αναθεωρηθούν, ώστε να περιληφθούν στο παρόν στάδιο μόνο οι πρόνοιες εκείνες που αφορούν στην παροχή κινήτρων πρόωρης αφυπηρέτησης και στη σύνταξη χήρας και τέκνου.

Επιπρόσθετα, υιοθετήθηκαν αλλαγές που πρότεινε το τμήμα δημόσιας διοίκησης και προσωπικού σε σχέση με την οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση μελών της αστυνομίας που έχουν εις πίστη τους άδεια ανάπαυσης και ζητήθηκε από το υπουργείο οικονομικών να αποσύρει τρίτο νομοσχέδιο αναφορικά με το θέμα των πειθαρχικών ποινών, κάτι που έγινε με επιστολή του αρμόδιου υπουργού, ώστε όπως αναφέρεται, «να παρασχεθεί χρόνος για διεξαγωγή διαβούλευσης με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις».

Το νομοσχέδιο για την πρόωρη αφυπηρέτηση απευθύνεται σε συντάξιμους υπαλλήλους της κρατικής υπηρεσίας και του ευρύτερου δημόσιου τομέα, οι οποίοι είτε υπολείπονται πέντε (5) έτη από τη συμπλήρωση της ηλικίας υποχρεωτικής αφυπηρέτησης είτε θα έχουν συμπληρώσει συνολικά τετρακόσιους (400) μήνες συντάξιμης υπηρεσίας μέχρι και την 31η Αυγούστου 2020.

Το σύνολο των εν δυνάμει υποψηφίων που πληρούν τα κριτήρια για πρόωρη αφυπηρέτηση είναι 4.088 από τους οποίους 1.175 είναι εκπαιδευτικοί και 2.913 είναι υπάλληλοι του δημόσιου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα.

Σε όσους επιλέξουν να επωφεληθούν του εν λόγω μέτρου δεν θα επιβληθεί αναλογιστική μείωση στη σύνταξη και στο εφάπαξ ποσό που τους καταβάλλεται για υπηρεσία από την 1η Ιανουαρίου 2013 και εντεύθεν, υπό την προϋπόθεση ότι θα υποβάλουν αίτηση για οικειοθελή πρόωρη αφυπηρέτηση εντός σαράντα πέντε (45) ημερών από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του προτεινόμενου νόμου. 

Η επιτροπή εξέταζε το ενδεχόμενο μείωσης του εν λόγω περιθωρίου στις 30 μέρες ωστόσο, στα τελικά κείμενα φαίνεται να παραμένει το παράθυρο των 45 ημερών.

Το νομοσχέδιο αφορά στην σύνταξη που δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι από το κράτος ως εργοδότη, δηλαδή την επαγγελματική σύνταξη ή τον λεγόμενο δεύτερο πυλώνα και όχι το εθνικό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σε αυτό το πλαίσιο η υπουργός εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο τροποποίησης της νομοθεσίας κοινωνικών ασφαλίσεων, έτσι ώστε όσοι αφυπηρετούν πρόωρα να απαλλάσσονται από το πέναλτι και να λαμβάνουν πλήρη σύνταξη, μόλις αποσβεστούν οι επιπλέον μηνιαίες συντάξεις που έλαβαν.

Σχετική πρόταση νόμου έχει κατατεθεί από το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών και προβλέπει καθολική κατάργηση του πέναλτι, αίτημα που έχουν διατυπώσει και συνδικαλιστικές οργανώσεις.

Της Μαρίας Χαμπή