You are here

Νέος συμπληρωματικός €231 εκ. για σχέδια στήριξης και νέες θέσεις

20/06/2020 13:42

Νέο συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους €231,1 εκ. κατέθεσε στη βουλή η εκτελεστική εξουσία, το μεγαλύτερο μέρος του οποίου αφορά πρόσθετα ποσά για την κάλυψη των ειδικών σχεδίων του υπουργείου εργασίας μέχρι τον Οκτώβριο του 2020.

Ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός, ο τρίτος μέχρι στιγμής, ανεβάζει το σύνολο των συμπληρωματικών ποσών που χρειάστηκε η κυβέρνηση στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της πανδημίας, στα €820 εκ. και επιφέρει πρόσθετη επιβάρυνση του δημοσιονομικού ισοζυγίου κατά 1,14% του ΑΕΠ. `

Λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού έχουν ήδη ψηφισθεί δύο Συμπληρωματικοί Προϋπολογισμοί για κάλυψη των μέτρων που αποφάσισε η κυβέρνηση για στήριξη των επιχειρήσεων, των εργαζομένων, των φοιτητών, της υγείας των πολιτών και γενικότερα της οικονομίας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πρώτος προέβλεπε την παραχώρηση πρόσθετων πιστώσεων ύψους €369 εκ. και ο δεύτερος ύψους €220 εκ.

Ενόψει του ότι τα σχέδια που εφαρμόζει το Υπουργείο Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων θα ισχύουν, σε στοχευμένη βάση, μέχρι τον Οκτώβριο του 2020, ο νέος συμπληρωματικός προϋπολογισμός περιλαμβάνει  πρόσθετες πιστώσεις ύψους €150 εκ. για το σκοπό αυτό.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση που συνοδεύει τον προϋπολογισμό, οι πρόσθετες πιστώσεις απαιτούνται και για κάλυψη σειράς αιτημάτων που υπέβαλαν Ανεξάρτητες Υπηρεσίες/Υπουργεία/Υφυπουργεία/Τμήματα προς το Υπουργείο Οικονομικών για κάλυψη πρόσθετων αναγκών για κοινωνικές παροχές, παροχές υγείας, καθώς και άλλων δαπανών.

Πρόσθετα προέκυψε η ανάγκη δημιουργίας / αναβάθμισης / κατάργησης πολύ περιορισμένου αριθμού θέσεων καθώς και τροποποίηση του Άρθρου 16 του περί Προϋπολογισμού Νόμου του 2020, για την εύρυθμη λειτουργία της κρατικής μηχανής, όπως σημειώνεται. Η εν λόγω τροποποίηση  αφορά στο μέγιστο ύψος των μόνιμων και έκτακτων εκπαιδευτικών.

Συγκεκριμένα, το άρθρο 16 τροποποιείται έτσι ώστε ο αριθμός των εκπαιδευτικών να αυξηθεί κατά 243 άτομα, από 12.980 σε 13.223, για να καλύψει ανάγκες όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2020-2021.

Στην έκθεση σημειώνεται ότι η νομοθεσία επιτρέπει κατ’ εξαίρεση την προώθηση μέχρι δύο Νομοσχεδίων συμπληρωματικού προϋπολογισμού ή/και τροποποιητικού προϋπολογισμού, μετά την 15η Ιουνίου κάθε έτους.

Μ.Χ.