You are here

Αντιδρούν σε περιορισμούς στην παραχώρηση Τ/κ περιουσιών

16/02/2021 19:13

Αντιδράσεις από εμπλεκόμενους φορείς και επιφυλάξεις εκ μέρους κομμάτων, εκφράστηκαν κατά τη σημερινή συζήτηση της πρότασης νόμου της ΕΔΕΚ για τερματισμό της δυνατότητας παραχώρησης τουρκοκυπριακών περιουσιών σε δήμους, κοινότητες και οργανισμούς κοινής ωφελείας.

Η πρόταση κατατέθηκε με στόχο τον περιορισμό αυθαιρεσιών στον δήμο Πάφου, ωστόσο το υπουργείο Εσωτερικών, η Ένωση Δήμων και Κοινοτήτων και η Παγκύπρια Επιτροπή Προσφύγων εξέφρασαν την διαφωνία τους με την προτεινόμενη ρύθμιση.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Δήμων, Ανδρέας Βύρας, υποστήριξε ότι η πρόταση είναι σε βάρος των πολιτών και του προσφυγικού κόσμου, σημειώνοντας ότι και οι κατεχόμενοι Δήμοι και Κοινότητες έχουν παρόμοια θέση.

Όπως είπε, η διαχείριση των τ/κ περιουσιών από τους Δήμους έχει και θετικές προεκτάσεις. Ως παράδειγμα αναφέρθηκε στη δημιουργία χώρου στάθμευσης σε τ/κ γη στην περιοχή Μακένζυ, για τη οποία ο Δήμος καταβάλλει ενοίκιο στον κηδεμόνα €140 χιλ. ετησίως.

Σημείωσε ότι ο δήμος Λάρνακας εργοδοτεί εκεί γύρω στα 200 άτομα το χρόνο, άνεργους, που μεγάλη μερίδα είναι πρόσφυγες και οποιοδήποτε κέρδος μένει στο Δήμο πάει για έργα στον Δήμο Λάρνακας, όπου το 53% είναι πρόσφυγες.

Επεσήμανε ότι με τη μη παραχώρηση τ/κ γης στις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, ολόκληρα κτίρια αρχιτεκτονικού θησαυρού με πολλά παραδείγματα, όπως η Λέσχη Λάρνακας, όπως για παράδειγμα το πρώην τ/κ σινεμά στη Λεμεσό, τον πολυδύναμο χώρο στη Λευκωσία και άλλα, θα αφήνονται να καταρρεύσουν.

Θέλουν ασφαλιστικές δικλείδες έναντι κατάχρησης

Η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Σκεύη Κουκουμά, δήλωσε ότι έγινε ξεκάθαρο από όσους έχουν καταθέσει και όσους υποστηρίζουν την πρόταση νόμου, ότι αυτή γίνεται για να αντιμετωπιστούν οι αυθαιρεσίες στον Δήμο Πάφου 

Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ είναι επιφυλακτικό απέναντι στην πρόταση όπως έχει κατατεθεί, πρώτον επειδή είναι σημαντικός ο αριθμός των κτιρίων αρχιτεκτονικής αξίας, τα οποία θα διατηρηθούν, θα συντηρηθούν και θα επισκευαστούν μόνο εάν παραχωρηθούν στις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης.

Δεύτερον, όπως ανέφερε, υπάρχουν παραχωρήσεις τουρκοκυπριακών περιουσιών που λήγουν στο επόμενο χρονικό διάστημα και εάν ισχύσει η νομοθεσία δεν θα μπορούν να ανανεωθούν οι συμβάσεις με τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης, με αποτέλεσμα να περάσουν στην διαχείριση του Κηδεμόνα στέγες ηλικιωμένων, παιδικοί σταθμοί και Στέγες Κοινοτικής Ευημερίας.

Τρίτον, σημείωσε ότι υπάρχουν κοινότητες, στις οποίες η συντριπτική πλειοψηφία των περιουσιών είναι τουρκοκυπριακές και κατοικούνται κατά μεγάλη πλειοψηφία από εκτοπισμένους. Σε αυτές τις κοινότητες με την συγκεκριμένη νομοθεσία δεν θα υπάρχει η δυνατότητα να υλοποιηθεί οποιοδήποτε έργο, όπως είπε.

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί στην επόμενη συνεδρίαση της Επιτροπής, με την κ. Κουκουμά να σημειώνει ότι ενδεχομένως να πρέπει να αναζητηθούν ασφαλιστικές δικλείδες για αποτροπή της κατάχρησης της υφιστάμενης νομοθεσίας, την οποία χαρακτήρισε ικανοποιητική.

Πρόσθεσε ότι υπέρ των αυστηρών δικλείδων ασφαλείας και της σωστής εφαρμογής της νομοθεσίας τάσσεται και η Ένωση Δήμων.

Μ.Χ.