You are here

Καταγγελίες για πρόσφυγες που μένουν στο δρόμο

16/05/2023 14:22

Στο δρόμο αναγκάζονται να ζουν πρόσφυγες οι οποίοι έμειναν άστεγοι, λόγω της κατακόρυφης αύξησης των ενοικίων και της καθυστέρησης που παρατηρείται για την παραχώρηση τουρκοκυπριακών κατοικιών για να στεγαστούν.

Στην σχετική αποκάλυψη προέβη ο Γενικός Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τουρκοκυπριακών Περιουσιών Γιώργος Ματθιόπουλος, μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων που εξέτασε σήμερα νομοσχέδιο, κανονισμούς και προτάσεις Νόμου για την κατοχή, παραχώρηση τίτλων και ενοικίαση τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Συγκεκριμένα η Επιτροπή Προσφύγων εξέτασε πακέτο νομοσχεδίων, κανονισμών και προτάσεων νόμου, με το οποίο ρυθμίζονται οι τιτλοποιήσεις σπιτιών σε προσφυγικούς συνοικισμούς.

Μεταξύ άλλων, κατοχυρώνεται το δικαίωμα κατοχής σε άτομα τα οποία απεβίωσαν πριν το 2006, άρα οι τ/κ περιουσίες μπορούν να κληρονομηθούν στα παιδιά τους, όπως και το δικαίωμα έκδοσης τίτλου σε άτομα τα οποία μετακόμισαν στα παιδιά τους και δεν διαμένουν πλέον σε προσφυγικά σπίτια.

Μένουν άστεγοι, διαμένουν στα αυτοκίνητα

Ο κ. Ματθιόπουλος ανέφερε ότι μόλις σήμερα έλαβε τρεις επιστολές από πρόσφυγες, αιτητές τουρκοκυπριακών περιουσιών, οι οποίοι είναι άστεγοι και διαμένουν σε αυτοκίνητα, αφού δεν έχουν που να μείνουν.

Πρόσθεσε ότι οι πρόσφυγες αυτοί, που είναι κυρίως λήπτες δημοσίων βοηθημάτων, ενοικίαζαν σπίτια, αλλά λόγω της εκτόξευσης των τιμών των ενοικίων, δεν μπορούν να συνεχίσουν να καταβάλλουν το ενοίκιο.

Την ίδια ώρα δήλωσε ότι δεν μπορούν να ενοικιάσουν νέο σπίτι, αφού απαιτείται η προπληρωμή δύο ενοικίων.

Δήλωσε περαιτέρω ότι τα πρόσωπα αυτά βρίσκονται σε τραγικές συνθήκες καθώς για να λάβουν στήριξη από τις Υπηρεσίες Κοινωνικής Πρόνοιας, βασική προϋπόθεση είναι να προσκομίσουν αποδείξεις για ενοίκιο.

Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία ο Πρόεδρος Επιτροπής Προσφύγων Νίκος Κέττηρος, αναφέρθηκε και σε άλλες περιπτώσεις, κατά τις οποίες οι άστεγοι πρόσφυγες, διαμένουν με τα αδέλφια τους, ή άλλα συγγενικά τους πρόσωπα, με αποτέλεσμα σε ένα διαμέρισμα να διαμένουν 8 και 10 άτομα και κάλεσε την κυβέρνηση να λάβει πολιτικές αποφάσεις και να στηρίξει τα άτομα αυτά.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Ρίτα Σούπερμαν κάλεσε και αυτή τους αρμόδιους, να παρέμβουν άμεσα ώστε να αντιμετωπιστεί αυτό το σοβαρό πρόβλημα. Σημείωσε ότι το θέμα είναι πολύ ευαίσθητο, αφού σε τουρκοκυπριακές περιουσίες διαμένουν πρόσφυγες εδώ και 50 χρόνια και δεν είναι εύκολο σε μια μέρα να απομακρυνθούν από τα υποστατικά τα οποία διαμένουν.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας κατήγγειλε ότι δεν είναι τρεις οι άστεγοι, αλλά 103, οι οποίοι διαμένουν με τους γονείς τους ή με τα αδέλφια τους. Το κράτος κατήγγειλε σφυρίζει αδιάφορα και θα πρέπει να προχωρήσει σε ανέγερση πολυκατοικιών, εργατικών κατοικιών, ώστε να στεγαστούν οι άστεγοι και να πέσουν και οι τιμές των ενοικίων.

 Κατέθεσε και πρόταση νόμου ώστε όσοι διαμένουν σε τουρκοκυπριακά σπίτια, να μην υποχρεούνται να φύγουν από τα υποστατικά, όταν αγοράσουν σπίτι για τα παιδιά της οικογένειας, όπως προβέλεπεται στην υφιστάμενη νομοθεσία.

Της Ελένης Χαραλάμπους