You are here

Με σπίτια και χωράφια διαχειριστές Τ/κ περιουσιών

14/09/2022 07:09

Κατοικίες, εξοχικά, καταστήματα, επαγγελματικές στέγες, χωράφια και τεράστιες εκτάσεις γεωργικής γης, δήλωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους υπάλληλοι της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών, μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και των ειδικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσίων, τόσο οι ίδιοι όσο και συγγενικά τους πρόσωπα μέχρι δευτέρου βαθμού (σύζυγος, παιδιά, γονείς, αδέλφια).

Με βάση τον κατάλογο που προώθησε στη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από αίτημα της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Κωνσταντίνου ανέφερε ότι, 16 από τους 68 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών, τρία από τα 16 μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής και εννέα από τα 26 μέλη των ειδικών επιτροπών που είναι αρμόδιες για τη διαχείριση των τ/κ περιουσιών, δήλωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους Τ/κ περιουσίες οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα.

Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Προσφύγων, ζήτησε από το Υπουργείο Εσωτερικών την κατάθεση καταλόγου του προσωπικού της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/Κ Περιουσιών, των μελών της Συμβουλευτικής Επιτροπής και των ειδικών επιτροπών με τις ενυπόγραφες δηλώσεις των υπαλλήλων για το κατά πόσο κατέχουν ή διαχειρίζονται τ/κ περιουσία αυτοί ή οποιοδήποτε μέλος της οικογένειας τους μέχρι β' βαθμού, είτε προσωπικά είτε ως μέτοχοι εταιρείας.

Σημειώνεται ότι η Επιτροπή Προσφύγων, ζήτησε τα συγκεκριμένα στοιχεία από τον περασμένο Φεβρουάριο, στο πλαίσιο κατάθεσης στη Βουλή των νέων αναθεωρημένων κριτηρίων για την παραχώρηση και διαχείριση τουρκοκυπριακών (Τ/κ) περιουσιών, αλλά και καταγγελίες για δημόσιους υπαλλήλους και μέλη συμβουλευτικών επιτροπών, οι οποίοι εκ της θέσεως τους και με τη χρήση αθέμιτων πρακτικών, έχουν στην κατοχή τους τουρκοκυπριακές περιουσίες και επωφελούνται οικονομικά κέρδη, σε βάρος άλλων προσφύγων.

Δύο υπάλληλοι τα δήλωσαν όλα

Όσον αφορά τους 16 υπαλλήλους της Υπηρεσίας Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών, οι οποίοι δήλωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους τουρκοκυπριακές περιουσίες, είτε οι ίδιοι ή συγγενικά τους πρόσωπα, αυτά αφορούν κυρίως σε κατοικίες, καταστήματα, επαγγελματικά υποστατικά και μεγάλη έκταση αγροτικής γης και χωραφιών.

Οι πλείστες δηλώσεις υπαλλήλων κατόχων Τ/κ περιουσιών αφορούν την επαρχία Πάφου, ενώ ακολουθούν αυτές εργαζομένων στη Λάρνακα και στη Λεμεσό και ελάχιστες περιπτώσεις στη Λευκωσία.

Ξεχωρίζει η περίπτωση εργαζομένου στην επαρχία Πάφου, ο οποίος δήλωσε ότι στην κατοχή συγγενικών του προσώπων βρίσκονται τέσσερις κατοικίες, η μία εκ των οποίων εξοχική, καθώς και μεγάλος αριθμός γεωργικών τεμαχίων.

Συγκεκριμένα, Τ/κ κατοικίες περιήλθαν στην κατοχή του πατέρα, της μητέρας, της αδερφής και της νύφης του, ενώ την ίδια ώρα ο ίδιος συμμετέχει και σε εταιρεία η οποία δραστηριοποιείται ή διαχειρίζεται τουρκοκυπριακή περιουσία.

Αίσθηση προκαλεί επίσης και η περίπτωση άλλου εργαζόμενου στην ίδια επαρχία, όπου στην κατοχή του και συγγενικών του προσώπων, βρίσκονται τρεις κατοικίες και αρκετά δεκάρια γης, τα πλείστα εκ των οποίων αποκτήθηκαν μετά την εργοδότηση του στην Υπηρεσία Διαχείρισης Τ/κ περιουσιών.

Ξεχωρίζει επίσης περίπτωση εργαζομένου, όπου ένα μήνα πριν διοριστεί στην Υπηρεσία, περιήλθε στην κατοχή της θυγατέρας του εξοχική κατοικία.

Με χωράφια εκπρόσωποι κομμάτων και οργανώσεων

Σχετικά με τα τρία μέλη της Συμβουλευτικής Επιτροπής, αλλά και τις εννέα περιπτώσεις μελών των ειδικών επιτροπών που συμβουλεύουν το Υπουργείο Εσωτερικών για την παραχώρηση τουρκοκυπριακών περιουσίων, που δήλωσαν ότι έχουν στην κατοχή τους ή συγγενικά τους πρόσωπα Τ/κ περιουσίες, αφορούν σε εκπροσώπους αγροτικών Οργανώσεων (ΠΕΚ, Παναγροτικός, ΕΚΑ, Νέα Αγροτική) και της Παγκύπριας Ένωσης Προσφύγων.

Για τις πλείστες των συγκεκριμένων περιπτώσεων που αφορούν κυρίως γεωργική γη και κατοικίες, οι δηλώσεις των εμπλεκομένων αναφέρουν ότι αποκτήθηκαν πριν από το διορισμό τους στις επιτροπές.

Συνεδρίες για παραχώρηση Τ/κ περιουσιών

Όσον αφορά στον προγραμματισμό σε σχέση με τις εκκρεμούσες συνεδριάσεις των Επιτροπών (Συμβουλευτικής και Ειδικών) το Υπουργείο Εσωτερικών ενημερώνει τη Βουλή, ότι στην επαρχία Λεμεσού εκκρεμεί εξέταση αιτήσεων για παραχώρηση Τ/κ γεωργικής γης, καθώς και επαγγελματικής στέγης.

Οι συνεδρίες των αρμόδιων Ειδικών Επιτροπών, έχουν προγραμματιστεί να γίνουν πριν το τέλος τρέχοντος μηνός και αφορούν σε δημοσιεύσεις που έχουν ήδη γίνει πριν τη συζήτηση για τροποποίηση των κριτηρίων.

Στην Επαρχία της Πάφου, σύμφωνα με την ενημέρωση, δεν έχει προγραμματιστεί νέα συνεδρία, σημειώνεται όμως, πως κατά το τρέχον έτος έχουν γίνει δύο συνεδρίες της Ειδικής Επιτροπής για παραχώρηση κατοικιών, πριν ξεκινήσει η συζήτηση για τροποποίηση των κριτηρίων.

Στην Επαρχία Λάρνακας, θα προγραμματιστεί μια συνεδρία για παραχώρηση Τ/κ γεωργικής γης μέχρι τέλος τρέχοντος μηνός. Διευκρινίζεται ότι η εν λόγω συνεδρία, αφορά 83 υποθέσεις παραχώρησης γεωργικής γης, είτε με κληρονομική διαδοχή, είτε μέσω συγκαταθέσεων.

Σε ότι αφορά την Επαρχία Λευκωσίας, αναφέρεται ότι εκκρεμούν αιτήσεις για επαγγελματικά υποστατικά ως ακολούθως: Δεκαοκτώ αιτήσεις για διάθεση οκτώ υποστατικών για δημοσίευση που έγινε στις 9/7/2018, δέκα αιτήσεις για διάθεση τριών υποστατικών για δημοσίευση που έγινε στις 4/5/2022 και πέντε αιτήσεις για διάθεση τεσσάρων ανοιχτών χώρων και δύο υποστατικών για δημοσίευση που έγινε στις 21/4/2021.

Η συνεδρία της Ειδικής Επιτροπής, προγραμματίζεται να γίνει εντός του μηνός Οκτωβρίου. Υπενθυμίζεται ότι μέλη των επιτροπών, κατήγγειλαν στην επιτροπή Προσφύγων ότι δεν ενημερώνονται έγκαιρα για το περιεχόμενο των συνεδριάσεων τους, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να εκτελέσουν σωστά τα καθήκοντα τους.

Της Ελένης Χαραλάμπους