You are here

Πέραν των 300 εξώσεων από Τ/κ υποστατικά

30/09/2022 10:59

Σε πέραν των 300 εξώσεων από τουρκοκυπριακές κατοικίες και επαγγελματικά υποστατικά, έχει προχωρήσει ο Κλάδος Διαχείρισης Τ/κ Περιουσιών των Επαρχιακών Διοικήσεων, μετά από τον έλεγχο που διενεργείται για τη νομιμότητα κατοχής των υπό αναφορά περιουσιών από το 2017, μέχρι και σήμερα.

Παράλληλα, τρεις περιπτώσεις παράνομης υπεκμίσθωσης τουρκοκυπριακών περιουσιών οδηγήθηκαν στο Δικαστήριο, ενώ σε άλλες τέσσερις περιπτώσεις που αφορούσαν επαγγελματικά υποστατικά, τα οποία είχαν υπενοικιαστεί παράνομα, έχουν τερματισθεί οι συμβάσεις μίσθωσης χωρίς να χρειαστεί να οδηγηθούν στη δικαιοσύνη.

Αυτό αναφέρεται σε απαντητική επιστολή του Υπουργού Εσωτερικών, Νίκου Νουρή, στην ερώτηση του βουλευτή του ΔΗΣΥ Νίκου Γεωργίου, όσον αφορά στον αριθμό των περιπτώσεων παράνομων υπεκμισθώσεων Τ/κ περιουσιών, που οδηγήθηκαν στα δικαστήρια, στον έλεγχο που διενεργείται για τη νομιμότητα κατοχής των υπό αναφορά περιουσιών, καθώς και στον αριθμό των συμβάσεων που έχουν τερματιστεί λόγω παράβασης των όρων του συμβολαίου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Νουρής αναφέρει ότι στην επαρχία Λεμεσού, έχει δρομολογηθεί διαδικασία για λήψη δικαστικών μέτρων για δύο περιπτώσεις, των οποίων οι μισθωτές παραβίασαν όρους των συμβάσεων μίσθωσης. 

Προσθέτει ότι από το 2017, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί γύρω στις 50 εξώσεις που αφορούσαν παραβιάσεις βασικών όρων των συμβάσεων μίσθωσης.

Σχετικά με την επαρχία Πάφου, δηλώνει ότι έχει οδηγηθεί στο Δικαστήριο μία περίπτωση για παράνομη υπεκμίσθωση, ενώ προσθέτει πως από το 2017, μέχρι σήμερα, έχουν πραγματοποιηθεί συνολικά 175 εξώσεις για διάφορους λόγους που αφορούν σε παραβίαση όρων των συμβάσεων μίσθωσης.

Στην επαρχία Λάρνακας, σύμφωνα πάντα με τον Υπουργό Εσωτερικών, έχουν τερματιστεί τέσσερεις συμβάσεις μίσθωσης επαγγελματικών υποστατικών, των οποίων διαπιστώθηκε, ότι οι μισθωτές είχαν προχωρήσει σε παράνομες υπενοικιάσεις.  Αφού προηγήθηκαν ανακτήσεις, χωρίς να χρειαστεί η λήψη δικαστικών μέτρων, τα εν λόγω υποστατικά παραχωρήθηκαν σε άλλους δικαιούχους πρόσφυγες.

Όσον αφορά την επαρχία Λευκωσίας, σημειώνει ότι δεν περιλαμβάνονται περιπτώσεις παράνομων υπεκμισθώσεων Τ/κ περιουσιών, που οδηγήθηκαν στο δικαστήριο. 

Προσθέτει όμως, ότι από το 2017 μέχρι σήμερα έγιναν 64 ανακτήσεις (9 κατοικίες και 55 επαγγελματικά υποστατικά) για διάφορες παρανομίες σε σχέση με τις συμβάσεις μίσθωσης περιλαμβανομένων και υπενοικιάσεων.

Ελλιπείς έλεγχοι λόγω υποστελέχωσης

Ο κ. Νουρής αναφέρει, ότι λόγω υποστελέχωσης των κλάδων διαχείρισης Τ/κ περιουσιών των επαρχιών, δεν είναι εφικτή η συστηματική παρακολούθηση του συνόλου των συμβολαίων για τη νομιμότητα κατοχής των Τ/κ περιουσιών.

Περαιτέρω, σημειώνεται η δυσκολία στη διαπίστωση και τεκμηρίωση παράνομων υπενοικιαστών αφού ακόμη και στις περιπτώσεις που υπάρχουν υπόνοιες για υπεκμίσθωση, θα πρέπει να εντοπιστούν και τα ανάλογα τεκμήρια. 

Η πλειοψηφία των περιπτώσεων, που εντοπίζονται, είναι κατόπιν δειγματοληπτικών ελέγχων που πραγματοποιεί η Υπηρεσία, καθώς και μετά από καταγγελίες επώνυμες ή ανώνυμες, τονίζεται στην απάντηση του Υπουργού Εσωτερικών.

Εξηγεί ότι όπου διαπιστώνεται παραβίαση βασικών όρων των συμβάσεων μίσθωσης, μεταξύ των οποίων και ο απαγορευτικός όρος της υπεκμίσθωσης μέρους ή και όλου του μίσθιου, αποστέλλονται προειδοποιητικές επιστολές, με τις οποίες καλούνται να συμμορφωθούν με τους όρους των συμβάσεων μίσθωσης εντός ενός μηνός, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα προχωρήσει ο τερματισμός της σύμβασης

Διαδικασίες για τερματισμό σύμβασης

Σημειώνεται, ότι στις προειδοποιητικές επιστολές που διαβιβάζονται στους παρανομούντες μισθωτές, γίνεται αναφορά σε πρόνοιες του νόμου, με βάση τον οποίο σε περίπτωση μη συμμόρφωσης στον καθορισμένο χρόνο προχωρεί ο τερματισμός της σύμβασης μίσθωσης και η ανάκτηση κατοχής του επηρεαζόμενου μίσθιου χωρίς τη λήψη δικαστικών μέτρων για ανάκτηση.

Σημειώνεται ότι αφού γίνει ανάκτηση της περιουσίας, σε περιπτώσεις που οφείλονται ενοίκια και ο μισθωτής αρνείται να τα καταβάλει, λαμβάνονται δικαστικά μέτρα.

Τέλος, ο κ. Νουρής επισημαίνει, ότι δεν υπάρχει καθορισμένη πολιτική με βάση την οποία να απαιτείται μέσω δικαστηρίου η καταβολή αποζημιώσεων από μισθωτές που υπενοικίασαν Τ/κ περιουσία, που τους μισθώθηκε. 

Σημείωσε ωστόσο, την πρόσφατη απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας στην αγωγή αρ. 1750/15, κατά την οποία αφού ο επαρχιακός δικαστής αναγνώρισε την παράνομη πράξη υπεκμίσθωσης, ζήτησε τη διεξαγωγή ποινικής έρευνας για τη διαπίστωση ποινικού αδικήματος σε σχέση με την υπεκμίσθωση.

Της Ελένης Χαραλάμπους