You are here

Πήραν Τ/κ περιουσίες και το 2022

20/09/2022 11:35

Το θέμα της διαχείρισης των Τ/κ περιουσιών τέθηκε σήμερα ενώπιον της επιτροπής προσφύγων της βουλής, με τον υπουργό εσωτερικών Νίκο Νουρή, ν’ αναφέρεται και σε υπόθεση το 2022.

Ο κ. Νουρής αναφέρθηκε σε 16 λειτουργούς και 34 συμβάσεις για τη διαχείριση των τουρκοκυπριακών περιουσιών στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου.

Η συζήτηση έγινε με αφορμή στοιχεία που δημοσιεύθηκαν τις προηγούμενες μέρες και κατατέθηκαν από το υπουργείο εσωτερικών.

Θέλοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο, λόγω του ζητήματος προσωπικών δεδομένων, ο ΥΠΕΣ ανέφερε πως δεν είναι όλοι στο «ίδιο καζάνι», δίνοντας αριθμητικά δεδομένα στα οποία θα έχει πρόσβαση ο ΓΕ για να μην θυματοποιούνται όλοι.

Ανέφερε πως οι περιπτώσεις αφορούν 16 λειτουργούς, εκ των οποίων 6 είναι από συγγενικά πρόσωπα στα οποία οι περιουσίες παραχωρήθηκαν πριν οι λειτουργοί να διοριστούν στην υπηρεσία.

Πρόσθεσε ότι οι υπογραφές ξεκίνησαν να πέφτουν από το 1982 και η τελευταία το 2022.

Σημείωσε 9 περιπτώσεις, δύο εκ των οποίων αφορούν διαχείριση Τ/κ περιουσιών πριν το διορισμό των λειτουργών.

Ακόμη, ο υπουργός αναφέρθηκε και στις περιπτώσεις όπου συγγενικά πρόσωπα πρώτου βαθμού, βρέθηκαν με τ/κ περιουσίες.

Επιπλέον, από τις 16 περιπτώσεις λειτουργών και τις 34 συμβάσεις που υπογράφηκαν, οι περισσότερες βρέθηκαν στην επαρχία Πάφου, σύμφωνα με τον υπουργό, ενώ εκ των δύο λειτουργών που ήταν στην Πάφο, ο ένας πήρε 8 περιουσίες από το 1984 μέχρι το 2016, ενώ ο διορισμός ήταν το 2019.

Η δεύτερη περίπτωση στην Πάφο, αφορά διορισμό το 1992 και πήρε 4 συμβάσεις από το 1995 μέχρι το 2019.

Ο κ. Νουρής ανέφερε ότι το ΥΠΕΣ προχώρησε ήδη σε δύο μελέτες, με ολοκλήρωση των εσωτερικών διαβουλεύσεων, ενώ έγιναν προτάσεις τροποποιήσεων της νομοθεσίας στη συμβουλευτική επιτροπή, οι οποίες βρίσκονται στη νομική υπηρεσία και θα φτάσουν στη βουλή γύρω στο τέλος Οκτωβρίου.

Συμπλήρωσε ότι το κράτος, σταθερά κάθε χρόνο σημειώνει έλλειμμα γύρω στα €7 εκατ., λόγω της διαχείρισης των Τ/κ περιουσιών, τουλάχιστον τα τελευταία 15 χρόνια.

Στόχος του υπουργείου, τόνισε, παραμένει να γίνει αναδιάρθρωση του τρόπου διαχείρισης των Τ/κ περιουσιών, αλλά και να καλυφθεί το έλλειμμα του κράτους λόγω του ζητήματος. Κάποια υποστατικά μπορούν να δοθούν προς ενοικίαση για κάλυψη του ελλείμματος, μέσω κλήρωσης, πρόσθεσε.

Ξεκαθάρισε ότι ήδη ξεκίνησε έρευνα από το υπουργείο για τις 16 περιπτώσεις, υπογραμμίζοντας ότι το θέμα δεν είναι τωρινό, κάτι που υπέδειξε με τις αναφορές χρονολογιών.

Όσον αφορά στις περιπτώσεις μελών της συμβουλευτικής επιτροπής, ο υπουργός αναφέρθηκε σε περίπτωση όπου στη συμβουλευτική επιτροπή και τα 27 μέλη διαφώνησαν με τον ΥΠΕΣ για την επαρχία Πάφου, όταν έγινε προσπάθεια συζήτησης και ελέγχου, λόγω συμφερόντων.

Από πλευράς του ο γενικός ελεγκτής, ανέφερε ότι καλό θα ήταν το ΥΠΕΣ να χαρακτηρίζει τις επιστολές που χρειάζεται ως εμπιστευτικές ή απόρρητες για βελτίωση και προστασία δεδομένων, σε μελλοντικό χρόνο.

«Αποταθήκαμε στο ΥΠΕΣ και ζητήσαμε επίσημα επιβεβαιωμένα στοιχεία, με βάση τα δικά τους στοιχεία για τις περιουσίες που τέθηκαν σε αυτά τα πρόσωπα», πρόσθεσε, έτσι ώστε η έρευνα της Ελεγκτικής Υπηρεσίας (ΕΥ) να γίνει με επίσημα στοιχεία.

Πρόσθεσε ακόμη, ότι η βάση δεδομένων που τηρεί το υπουργείο ίσως να μην είναι τόσο αξιόπιστη για τα πρόσωπα που διαχειρίζονται Τ/κ περιουσίες, γι’ αυτό ζητήθηκε επιβεβαίωση από το υπουργείο.

Ο ΓΕ ανέφερε ότι «δεν έπεσε από τα σύννεφα το υπουργείο για τις περιπτώσεις λειτουργών που βρέθηκαν με Τ/κ περιουσίες», κάνοντας χαρακτηριστική αναφορά σε περίπτωση λειτουργού που έστειλε αναφορά στο γενικό διευθυντή του υπουργείου, εξηγώντας γιατί ο σύζυγος της βρέθηκε με Τ/κ περιουσίες.

Όσον αφορά την ΕΥ, θα εκδοθούν δύο εκθέσεις, μία για τους υπαλλήλους και μία για τα επαγγελματικά υποστατικά, γύρω στο Δεκέμβριο, ανέφερε.

Απαντώντας σε ερώτηση της βουλεύτριας του ΔΗΣΥ, Ρίτας Σούπερμαν, για τις περιπτώσεις που έφεραν μεγάλες επενδύσεις στην οικονομία του τόπου, όπως μεγάλες αναπτύξεις, ο ΓΕ, απάντησε πως δεν πρέπει να γίνονται μεγάλες αναπτύξεις σε Τ/κ περιουσίες, παρά μόνο προσωρινές αναπτύξεις.

Εκπρόσωπος της νομικής υπηρεσίας, είπε πως ο φάκελος της υπόθεσης βρίσκεται στην αστυνομία και η υπηρεσία θα προβεί σε σχόλιο με την ολοκλήρωση της διερεύνησης.

Στην επιτροπή αναφέρθηκαν και νέες καταγγελίες από πολίτες, όσον αφορά τη διαχείριση Τ/κ περιουσιών.

Ο πρόεδρος της επιτροπής, Νίκος Κέττηρος, αναφέρθηκε σε περίπτωση μητέρας μονογονιού, η αίτηση της οποίας απορρίφθηκε και η περιουσία δόθηκε αλλού εκτός διαδικασίας.

Άλλη περίπτωση που αναφέρθηκε, ήταν για Τ/κ περιουσία για την οποία ο λειτουργός ζήτησε €20 χιλ. από τον πολίτη και ο πολίτης ζήτησε χρόνο για να το σκεφτεί, η περιουσία πωλήθηκε ήδη σε διάστημα ενός μηνός. Ακόμη, ενώ ο πολίτης ζήτησε να μιλήσει με το άτομο πριν δώσει το ποσό, ο λειτουργός αρνήθηκε, καθώς αυτός ήταν ο εισπράκτορας.

Ένα από τα κύρια ζητήματα της συζήτησης, ήταν η δημοσίευση των στοιχείων, για το οποίο η επίτροπος προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαϊδου, παρευρέθηκε στην επιτροπή.

Θα αναμένει γραπτές απαντήσεις από βουλή και νομική υπηρεσία για τη διαρροή των στοιχείων, ανέφερε, ενώ πρόσωπα των οποίων το όνομα δημοσιεύτηκε, απευθύνθηκαν ήδη στο γραφείο της.

Της Μαρίας Κυριακίδου