You are here

Στο μικροσκόπιο υπάλληλοι ΥΠΕΣ για Τ/κ περιουσίες

09/02/2021 14:35

Υπό διερεύνηση μπαίνει η δράση υπαλλήλων του υπουργείου Εσωτερικών, προκειμένου να καταδειχθούν πιθανές διοικητικές, πειθαρχικές και ποινικές ευθύνες σε σχέση με ζητήματα που αφορούν στη διαχείριση τουρκοκυπριακών περιουσιών.

Αυτό αποκάλυψε ο υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής, μετά το πέρας της συνεδρίας της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων με αντικείμενο τα προβλήματα της διαχείρισης τουρκοκυπριακών περιουσιών στην Πάφο, η οποία διεξήχθη σε έντονο κλίμα. Η έρευνα που προανήγγειλε ο Υπουργός, αναμένεται να ολοκληρωθεί σε 30 μέρες.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας έγινε ιδιαίτερη αναφορά σε τουρκοκυπριακές περιουσίες, όπου την περασμένη βδομάδα σημειώθηκαν επεισόδια με μπουλντόζα. Ο κ. Νουρής ανέφερε πως δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συμβάσεις παραχώρησης από τον κηδεμόνα στον Δήμο Πάφου για τις συγκεκριμένες περιουσίες. Παράλληλα, απέρριψε επικρίσεις κατά του προσώπου του, σημειώνοντας ότι δεν είναι η δουλειά του να ελέγχει τις μπουλντόζες, αλλά της Αστυνομίας.

Η πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά, επέκρινε τη στάση του Υπουργού σημειώνοντας ότι μετά από το πέρας ενός μήνα, το αποτέλεσμα της έρευνας δεν θα έχει καμία ουσία, καθώς τα έργα θα έχουν ολοκληρωθεί. Πρόσθεσε ότι δεν θα προέκυπταν προβλήματα εάν ο υπουργός Εσωτερικών προστάτευε τους εκτοπισμένους και τα δικαιώματα τους.

Αναφέρθηκε παράλληλα, σε πρόταση νόμου που θα κατατεθεί στην επόμενη συνεδρία της Ολομέλειας της Βουλής, με σκοπό την επιβολή τέλους ύψους τέσσερα τοις χιλίοις σε περιπτώσεις πώλησης τουρκοκυπριακής περιουσίας. Το τέλος, όπως είπε, θα επιβαρύνει και τις πωλήσεις μετοχών, σε περίπτωση που εταιρεία έχει τουρκοκυπριακά ακίνητα στην ιδιοκτησία της.

Μέλη της Επιτροπής εξαπέλυσαν επικρίσεις και κατά του δημάρχου Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος ο οποίος δεν προσκλήθηκε στη συνεδρία. Υποστηρίζεται ότι ο δήμαρχος, «με εκβιασμούς και απειλές αρπάζει υποστατικά και γη που παραχωρήθηκαν σε πρόσφυγες».

Η Επιτροπή Προσφύγων της Βουλής «φοβάται τον αντίλογο και τις αποκαλύψεις» αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο Δήμαρχος Πάφου Φαίδωνας Φαίδωνος, προσθέτοντας πως το γεγονός ότι δεν προσκλήθηκε να παραστεί στη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής Προσφύγων της Βουλής, κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι.

Αντίθετα, σημειώνει, «πρόκειται για μια νέα σκοπιμότητα που έρχεται να προστεθεί στο παιχνίδι μικροπολιτικής και αποπροσανατολισμού που η Επιτροπή παίζει τις τελευταίες ημέρες προκειμένου να μετατοπίσει τις δικές της διαχρονικές ευθύνες για το πλιάτσικο που έγινε με τις Τ/κ περιουσίες εις βάρος προσφύγων που πραγματικά αδικήθηκαν, αλλά και για να εκμεταλλευτεί ενόψει Εκλογών τη δήθεν δυσαρέσκεια πολύ μικρής  μερίδας προσφύγων και να δημιουργήσει, όπως πιστεύει, πολιτικό κόστος σε εμένα μέσα από την στρέβλωση γεγονότων και παραπλανητικές δηλώσεις».

Λέει ότι ενώ η Πρόεδρος της Επιτροπής Σκεύη Κουκουμά δήλωσε δημόσια ότι θα τον περιμένει μαζί με τον Υπουργό Εσωτερικών για εξηγήσεις στη Βουλή και ότι θα τον υποχρεώσει να παραστεί, «άλλαξε αίφνης ρότα όταν δημόσια αποκάλυψε τον πραγματικό ρόλο της Επιτροπής ως μέρους του προβλήματος και όχι ως παράγοντα επίλυσής του».
Τότε σημείωσε, «οργάνωσε την προεκλογική φιέστα στην Πάφο και αναίρεσε την απόφασή της να με καλέσει στη Βουλή με προφανή στόχο να μην ακουστούν και μαθευτούν οι αλήθειες. Για τον ίδιο λόγο έχω ενημερωθεί γραπτώς ότι δεν υπάρχουν τα στενογραφημένα ή τα ηχογραφημένα πρακτικά της συνεδρίας της Επιτροπής ημερ. 2.2.2021, τα οποία γραπτώς ζήτησα από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Βουλής».

Όπως εκτιμά ο Δήμαρχος Πάφου, τα πρακτικά δεν υπάρχουν γιατί αν του τα έδιναν θα τα έδινε στη δημοσιότητα και θα έμεναν εκτεθειμένοι, «αφού θα αποκαλύπτονταν τα ψέματα που λέχθηκαν σε αυτή τη συνεδρίαση και τα οποία αναπαρήγαγαν». Πρόσθεσε πως αυτές οι αλήθειες δεν θα αποσιωπηθούν και δεν θα κουκουλωθούν, σημειώνοντας πως θα  ακουστούν και θα αποκαλυφθούν σε διάσκεψη Τύπου που προτίθεται να δώσει σύντομα και στην οποία θα μιλήσει για συγκεκριμένα πρόσωπα τα οποία διασυνδέονται με το «διαχρονικό και πελώριο σκάνδαλο των τ/κ περιουσιών».

Της Μαρίας Χαμπή