You are here

Μετ’ εμποδίων η μετακίνηση εγκαταστάσεων υγραερίου

07/07/2020 19:09

Εμπόδια συνεχίζουν να παρουσιάζονται στην προσπάθεια μετακίνησης των εγκαταστάσεων υγραερίου από την Λάρνακα στην περιοχή Βασιλικού, με τους εμπλεκόμενους να εκφράζουν ανησυχίες για το ενδεχόμενο ανατροπής των σχεδιασμών.

Κατά τη σημερινή συνεδρίαση της επιτροπής εμπορίου έγινε αναφορά στην εισήγηση για χρήση του λιμανιού Βασιλικού για την εκφόρτωση υγραερίου, με την προϋπόθεση να εφαρμοστούν σειρά έργων ασφάλειας, καθώς εκτιμάται ότι η χρήση αγκυροβολίου όπως προέβλεπε ο αρχικός σχεδιασμός, είναι επικίνδυνη.

Για την αποδοχή της διαδικασίας  στην οποία κατέληξαν οι αρμόδιες υπηρεσίες και τμήματα καθώς και εκπρόσωποι του υπουργείου εμπορίου, της Αρχής Λιμένων και των εταιρειών, εκκρεμεί πολιτική απόφαση εκ μέρους του υπουργείου μεταφορών και του υπουργείου ενέργειας.

Οι εταιρίες ζήτησαν δύο μήνες για να δώσουν απαντήσεις στις προϋποθέσεις τις οποίες θέτει η Αρχή Λιμένων, ενώ η επιτροπή αναμένεται να επανέλθει στο ζήτημα σε δύο εβδομάδες, σε νέα συνεδρίαση στην οποία θα συμμετέχουν οι αρμόδιοι υπουργοί μεταφορών και ενέργειας.

Ο δήμαρχος Λάρνακας Αντρέας Βύρας, δήλωσε ότι πρέπει να ληφθούν πολιτικές αποφάσεις, ώστε να μην υπάρξουν νέες καθυστερήσεις, τονίζοντας πως εάν δεν ρυθμιστεί το ζήτημα, κινδυνεύει να τιναχθεί στον αέρα ο σχεδιασμός.

Όπως αναφέρθηκε εκ μέρους βουλευτών, οι αρχικοί σχεδιασμοί και τα χρονοδιαγράμματα για τη μετακίνηση των δεξαμενών υγραερίου ανατράπηκαν λόγω της πανδημίας και δεν υπάρχει περιθώριο για περαιτέρω καθυστερήσεις.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου ανέφερε ότι δόθηκε περιθώριο δύο εβδομάδων προκειμένου να ξεκαθαριστεί το πώς προχωρά η διαδικασία για να ολοκληρωθεί και η τελευταία φάση μετακίνησης των πετρελαιοδεξαμενών.

«Είμαστε ενώπιον της τελευταίας εκκρεμότητας και πρέπει να επιλυθεί το συντομότερο δυνατό για να μπορέσει η πόλη και η επαρχία της Λάρνακας να γνωρίσει την ανάπτυξη που δικαιούται», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι θέση όλων είναι να μετακινηθούν οι πετρελαιοδεξαμενές το συντομότερο δυνατόν και να ελευθερωθεί το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, με όλα τα μέτρα ασφαλείας που ενδείκνυνται χωρίς καμία ανατροπή των σχεδιασμών.

«Αυτό που ζητούμε ξεκάθαρα είναι την πολιτική δέσμευση των αρμόδιων υπουργών και κατ’ επέκταση της ίδιας της κυβέρνησης ότι αποδέχονται την  συμφωνηθείσα διαδικασία, η οποία αποφασίστηκε από τους μελετητές-εμπειρογνώμονες τόσο της Αρχής Λιμένων, όσο και των ενδιαφερόμενων εταιρειών και οι οποίοι είναι οι πλέον αρμόδιοι να αποφασίζουν για ζητήματα τεχνικής φύσεως», ανέφερε ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Ανδρέας Παιουρτίδης. 

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρίστος Ορφανίδης, έκανε λόγο για υπόθεση που θυμίζει  «Πύργο της Βαβέλ», καταθέτοντας την αγωνία και την καχυποψία των κατοίκων της Λάρνακας. 

Σε ανακοίνωση του δήμου Λάρνακας σημειώνεται ότι κατά τη συνεδρίαση, ο δήμαρχος εξέφρασε την ικανοποίηση του σε σχέση με την μετακίνηση  των υγρών καυσίμων για τα οποία τρεις εταιρείες δραστηριοποιούνται πλέον εξολοκλήρου στο Βασιλικό, ενώ η τέταρτη εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία μεταφοράς και αναμένεται ότι τέλος Ιουλίου θα αρχίσει σταδιακά τη λειτουργία της στο Βασιλικό.
 
Ωστόσο, σημειώνεται ότι παρά την έκδοση των Αδειών Οικοδομής για τις νέες εγκαταστάσεις υγραερίου στο Βασιλικό, παραμένει σοβαρό πρόβλημα, η επίλυση του θέματος που εκκρεμεί για το σημείο εκφόρτωσης των πλοίων που θα μεταφέρουν το υγραέριο.
 
Ο κ. Βύρας κάλεσε τις αρμόδιες κυβερνητικές Υπηρεσίες να εξεύρουν λύση με αποτελεσματικό τρόπο εφαρμογής της ενώ, όπως αναφέρεται αναμένονται συγκεκριμένες ενέργειες και αποφάσεις από τους αρμόδιους Υπουργούς (ανεξάρτητα με το ποια θα είναι η τελική λύση εκφόρτωσης που θα αποφασιστεί) για το πώς δεν θα υπάρχει μεγάλη απόκλιση από τα συμφωνηθέντα χρονοδιαγράμματα.
  
Στην ανακοίνωση ο δήμος σημειώνει ακόμα την ανάγκη άμεσης σύγκλισης της διυπουργικής επιτροπής για επίλυση όλων των εκκρεμοτήτων και ανακοίνωσης οριστικής επίλυσης του προβλήματος.

Της Μαρίας Χαμπή