You are here

Τρέχουν να προλάβουν «καμπάνα» ΕΕ για εμπορικό απόρρητο

12/11/2020 07:04

Με τη διαδικασία του κατεπείγοντος προωθείται σήμερα ενώπιον της ολομέλειας, το εναρμονιστικό νομοσχέδιο που αφορά στην προστασία του εμπορικού απορρήτου.

Οι ρυθμίσεις έρχονται με μεγάλη καθυστέρηση στη βουλή, αφού οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν ήδη αποφασίσει να οδηγήσουν την Κύπρο ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου ζητώντας χρηματικές κυρώσεις λόγω μη έγκαιρης εναρμόνισης.

Καθυστέρηση πέραν των δύο ετών

Το νομοσχέδιο κατατίθεται με καθυστέρηση πέραν των δύο ετών, αφού η προθεσμία εναρμόνισης έληξε στις 9 Ιουνίου 2018, ενώ η Κομισιόν κίνησε διαδικασία επί παραβάσει κατά της Κύπρου τον Ιούλιο του 2018 και απέστειλε αιτιολογημένη γνώμη τον Ιούλιο του 2019.

Η απόφαση της Κομισιόν να οδηγήσει την Κύπρο στο δικαστήριο λήφθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2020.

Η αιτιολογική έκθεση που υπογράφει ο γενικός εισαγγελέας κατόπιν του νομοτεχνικού ελέγχου του νομοσχεδίου, φέρει ημερομηνία 29 Οκτωβρίου ενώ, το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε το νομοσχέδιο στη συνεδρία του ημερομηνίας 4 Νοεμβρίου, με το νομοσχέδιο να προωθείται ακολούθως στη βουλή.

Το νομοσχέδιο κατατίθεται επίσημα στη βουλή σήμερα, 12 Νοεμβρίου 2020.

Οι πρόνοιες του νομοσχεδίου

Το νομοσχέδιο προβλέπει συγκεκριμένες περιπτώσεις όπου η απόκτηση εμπορικού απορρήτου θεωρείται νόμιμη και πότε θεωρείται παράνομη, καθώς και εξαιρέσεις βάσει των οποίων δεν διώκεται ένα πρόσωπο που απέκτησε, χρησιμοποίησε ή αποκάλυψε εμπορικό απόρρητο.

Επίσης, το νομοσχέδιο προβλέπει μέτρα, διαδικασίες και μέσα ένδικης προστασίας βάσει των οποίων ο κάτοχος του εμπορικού απορρήτου μπορεί να διεκδικήσει, ανάμεσα σε άλλα, αποζημιώσεις, διάταγμα για την απαγόρευση χρήσης ή αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου από τον εναγόμενο και την ανάκληση των παράνομων εμπορευμάτων από την αγορά.

Το νομοσχέδιο μεταφέρει στο εθνικό δίκαιο την οδηγία που εναρμονίζει την νομική προστασία του εμπορικού απορρήτου σε ολόκληρη την ΕΕ και διασφαλίζει επαρκές και συνεκτικό επίπεδο αστικής έννομης προστασίας και αποζημίωσης στην ενιαία αγορά σε περίπτωση παράνομης απόκτησης, χρήσης ή αποκάλυψης εμπορικού απορρήτου.

Με βάση την οδηγία, ιστορικό εμπορικό απόρρητο είναι κάθε πολύτιμη πληροφορία για μια επιχείρηση η οποία θεωρείται εμπιστευτική και παρέχει στην εν λόγω επιχείρηση ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Η οδηγία εναρμονίζει τον ορισμό του εμπορικού απορρήτου σύμφωνα με υφιστάμενα διεθνή δεσμευτικά πρότυπα. Μεταξύ άλλων, οι κανόνες εναρμονίζουν τα αστικά μέσα με τα οποία τα θύματα της υπεξαίρεσης εμπορικού απορρήτου μπορούν να ζητήσουν προστασία, χωρίς να θεσπίζουν ποινικές κυρώσεις.

Τέτοια αστικά μέτρα είναι η παύση της παράνομης χρήσης και περαιτέρω αποκάλυψης υπεξαιρεθέντων εμπορικών απορρήτων, η απομάκρυνση από την αγορά εμπορευμάτων που έχουν κατασκευαστεί βάσει εμπορικού απορρήτου το οποίο αποκτήθηκε παράνομα και το δικαίωμα αποζημίωσης για τις ζημίες που προκλήθηκαν από την παράνομη χρήση ή αποκάλυψη του υπεξαιρεθέντος εμπορικού απορρήτου.

Παρατηρήσεις υπηρεσίας ευρωπαϊκών υποθέσεων

Σύμφωνα με σημείωμα της υπηρεσίας ευρωπαϊκών υποθέσεων της βουλής, το οποίο τίθεται σήμερα ενώπιον των μελών της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής εμπορίου πριν από τη ψήφιση του νομοσχεδίου, αν και η οδηγία προβλέπει ότι κάθε κράτος μέλος πρέπει να ορίσει έναν ή περισσότερους εθνικούς ανταποκριτές σε σχέση με την εφαρμογή της, στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνεται σχετική διάταξη.

Σημειώνεται επίσης, ότι με την οδηγία θεσπίζονται οι ελάχιστοι κανόνες προστασίας του εμπορικού απορρήτου και ως εκ τούτου, τα κράτη μέλη μπορούν να θεσπίζουν και αυστηρότερα μέτρα.

Το νομοσχέδιο προβλέπει χρηματικές ποινές μέχρι €10 χιλ., με την υπηρεσία να σημειώνει ότι το ύψος των ποινών αποτελεί ζήτημα διακριτικής ευχέρειας των κρατών μελών και πως η οδηγία προβλέπει γενικά τη θέσπιση αποτελεσματικών, αναλογικών και αποτρεπτικών κυρώσεων.

Της Μαρίας Χαμπή