You are here

ΦΠΑ στην πώληση μεταχειρισμένων κοσμημάτων

29/09/2022 12:02

Στην Ολομέλεια του σώματος για ψήφιση, οδηγείται το απόγευμα το νομοσχέδιο που βάζει φρένο στη φοροδιαφυγή και το παραεμπόριο, που επικρατεί τα τελευταία χρόνια στην εμπορία μεταχειρισμένων κοσμημάτων και χρυσού.

Σημειώνεται ότι ο τομέας της εμπορίας μεταχειρισμένων κοσμημάτων στην Κύπρο, κυρίως χρυσού και ασημιού, ανθεί την τελευταία δεκαετία και συγκεκριμένα από το 2013, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου οι πωλήσεις πολύτιμων κοσμημάτων αυξήθηκαν κατακόρυφα λόγω και της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν τα κυπριακά νοικοκυριά.

Οι αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που ακολούθησαν, έχουν εντείνει περεταίρω την πώληση μεταχειρισμένων κοσμημάτων καθώς μεγάλος αριθμός πολιτών, προχωρεί στην πώληση του χρυσού και των κοσμημάτων που έχει στην κατοχή του σε χρυσοχοεία ή και ενεχυροδανειστήρια, τα οποία στη συνέχεια τα μεταπωλούν σε μικρό αριθμό εταιρειών, οι οποίες τα εξάγουν στο εξωτερικό, αφού τα μεταποιήσουν και τα επεξεργαστούν.

Σημειώνεται ότι, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η πώληση από τον ιδιώτη στο χρυσοχοείο ή το ενεχυροδανειστήριο δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, αφού ο ιδιοκτήτης των κοσμημάτων δεν είναι υποκείμενο στο φόρο πρόσωπό.

Η πώληση όμως από το χρυσοχοείο στον εξαγωγέα, υπόκειται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19%, ενώ ο εξαγωγέας μπορεί να διεκδικήσει έκπτωση του φόρου ή και επιστροφή, αφού οι εξαγωγές Ι ενδοκοινοτικές παραδόσεις που πραγματοποιεί, υπόκεινται στο μηδενικό συντελεστή.

Σκοπός του προτεινόμενου νόμου, είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε η μέθοδος της αντίστροφης χρέωσης ΦΠΑ, να εφαρμόζεται και στην περίπτωση παράδοσης ακατέργαστων και ημικατεργασμένων πολύτιμων μετάλλων.

Σύμφωνα με τα κατατεθέντα στοιχεία, με βάση το άρθρο 199α της Οδηγίας 2006/112/ΕΚ του Συμβουλίου της 28ης Νοεμβρίου 2006 σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας, παρέχεται η δυνατότητα στα κράτη μέλη να εφαρμόζουν τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης για παραδόσεις ακατέργαστων και ημικατεργασμένων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων μετάλλων, εφόσον δεν καλύπτονται από το ειδικό καθεστώς για μεταχειρισμένα μέταλλα ή για επενδυτικό χρυσό.

Στο πλαίσιο της εξέτασης του νομοσχεδίου, εκπρόσωπος του Υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η εμπορία μεταχειρισμένων κοσμημάτων στην Κύπρο, κυρίως χρυσού και αργύρου, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα που εμπορεύονται στον τομέα αυτό αποδίδουν και διεκδικούν επιστροφή ή και έκπτωση ΦΠΑ, στο πλαίσιο άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας δημόσιων εσόδων από ΦΠΑ.

Ως εκ τούτου, είπε ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις και με στόχο να διασφαλιστούν τα δημόσια έσοδα και να καταστεί δυνατή η αντιμετώπιση φαινομένων φοροδιαφυγής, προωθείται η εφαρμογή απλοποιημένης διαδικασίας, η οποία ήδη εφαρμόζεται σε άλλους τομείς του εμπορίου, ώστε τα υποκείμενα στο φόρο πρόσωπα που αγοράζουν ακατέργαστα και ημικατεργασμένα πολύτιμα μέταλλα να αποδίδουν το ΦΠΑ με τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης, ενώ τα πρόσωπα που παραδίδουν τα εν λόγω αγαθά να μην καταβάλλουν τον ΦΠΑ.

Της Ελένης Χαραλάμπους