You are here

Ομόφωνα πάταξη του παραεμπορίου κοσμημάτων

29/09/2022 16:47

Η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε με συνοπτικές διαδικασίες, ομόφωνα με 36 ψήφους υπέρ την τροποποίηση της περί ΦΠΑ νομοθεσίας, με την προσθήκη νέου άρθρου, ώστε όταν υποκείμενο στο φόρο πρόσωπο αγοράζει ακατέργαστα και ημικατεργασμένα πολύτιμα μέταλλα, να αποδίδει ΦΠΑ με τη μέθοδο της αντίστροφης χρέωσης.

Συγκεκριμένα, παρέχεται η ευχέρεια για εφαρμογή της αντίστροφης χρέωσης, (απόδοση του ΦΠΑ από τον λήπτη των αγαθών αντί από το πρόσωπο που τα παραδίδει) για παραδόσεις ακατέργαστων και ημικατεργασμένων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένων πολύτιμων μετάλλων, εφόσον δεν καλύπτονται από το ειδικό καθεστώς για μεταχειρισμένα μέταλλα ή το ειδικό καθεστώς για επενδυτικό χρυσό.

Σημειώνεται, ότι με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, το πρόσωπο που πωλεί τα μεταχειρισμένα κοσμήματα, δεν θα καταβάλλει φόρο και με τον τρόπο αυτό, θα αντιμετωπιστούν τα προβλήματα φοροδιαφυγής.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι ο τομέας της εμπορίας μεταχειρισμένων κοσμημάτων στην Κύπρο, κυρίως χρυσού και ασημιού, ανθεί την τελευταία δεκαετία και συγκεκριμένα από το 2013, την περίοδο της οικονομικής κρίσης, όπου οι πωλήσεις πολύτιμων κοσμημάτων αυξήθηκαν κατακόρυφα, λόγω και της οικονομικής δυσχέρειας που αντιμετωπίζουν τα κυπριακά νοικοκυριά.

Επίσης, οι αλλεπάλληλες κρίσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, αλλά και του πολέμου στην Ουκρανία που ακολούθησαν, έχουν εντείνει περεταίρω την πώληση μεταχειρισμένων κοσμημάτων.

Μεγάλος αριθμός πολιτών, προχωρεί στην πώληση του χρυσού και των κοσμημάτων που έχει στην κατοχή του σε χρυσοχοεία ή και ενεχυροδανειστήρια, τα οποία στη συνέχεια τα μεταπωλούν σε μικρό αριθμό εταιρειών που τα εξάγει σε τρίτες χώρες ή τα πωλεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση (αφού τα μεταποιήσουν και τα επεξεργαστούν).

Σημειώνεται ότι, με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, η πώληση από τον ιδιώτη στο χρυσοχοείο ή το ενεχυροδανειστήριο δεν υπόκειται σε ΦΠΑ, αφού ο ιδιοκτήτης των κοσμημάτων δεν είναι υποκείμενο στο φόρο πρόσωπό.

Η πώληση όμως, από το χρυσοχοείο στον εξαγωγέα, υπόκειται στον κανονικό συντελεστή ΦΠΑ 19%, ενώ ο εξαγωγέας μπορεί να διεκδικήσει έκπτωση του φόρου ή και επιστροφή, αφού οι εξαγωγές / ενδοκοινοτικές παραδόσεις που πραγματοποιεί, υπόκεινται στο μηδενικό συντελεστή.

Ο νόμος κρίθηκε απαραίτητος αφού το Υπουργείο Οικονομικών θεωρούσε ότι ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται η εμπορία μεταχειρισμένων κοσμημάτων στην Κύπρο, κυρίως χρυσού και αργύρου, καθώς και ο τρόπος με τον οποίο τα υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα που εμπορεύονται στον τομέα αυτό αποδίδουν και διεκδικούν επιστροφή ή και έκπτωση ΦΠΑ, στο πλαίσιο άσκησης της επιχειρηματικής τους δραστηριότητας, ενέχουν τον κίνδυνο απώλειας δημόσιων εσόδων από ΦΠΑ. 

Ε.Χ.