You are here

Βουλευτικός κλοιός για τραπεζικές χρεώσεις

16/09/2010 15:28
Κενά και ελλείψεις εντόπισαν τα πλείστα μέλη των κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εμπορίου και Νομικών σε νομοσχέδια για στεγαστικά και καταναλωτικά δάνεια. Τα μέλη της Επιτροπής ζητούν πιο αυστηρά κριτήρια προστασίας των δανειοληπτών από μη διαφανείς όρους σε δανειστικά συμβόλαια και από τραπεζικές υπερχρεώσεις.

Τα χρονικά περιθώρια για ψήφιση των νομοσχεδίων στενεύουν επικίνδυνα πάντως, και οι αλλαγές στις οποίες θα προχωρήσουν θα είναι ελάχιστες αφού τα νομοσχέδια έπρεπε ήδη να υιοθετηθούν και αφού η Κυπριακή Δημοκρατία εξασφάλισε από την ΕΕ παράταση δύο μηνών.

Παρουσιάζοντας τα νομοσχέδια, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού και Προστασίας του Καταναλωτή του υπουργείου Εμπορίου, Χρήστος Μαλεκκίδης ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι τα νομοσχέδια αυξάνουν σημαντικά τα ποσά των στεγαστικών δανείων και συμφωνιών ενοικιαγοράς που ρυθμίζονται από αυστηρές υποχρεώσεις για παροχή πληροφοριών στους δανειολήπτες.

Οι πληροφορίες θα αφορούν τις χρεώσεις, τις δόσεις και τα πέναλτι που μπορούν να βάζουν οι τράπεζες.

Συμπλήρωσε, παράλληλα, ότι «όλες οι πρόνοιες του νομοσχεδίου θα πρέπει να εναρμονιστούν με τον ίδιο τρόπο από όλα τα κράτη μέλη και όχι κάτι περισσότερο», υποδεικνύοντας ότι «σε αντίθεση με άλλη κατηγορία η οποία είναι μίνιμουμ εναρμονιστική, εκεί έχουν το δικαίωμα τα κράτη μέλη να βάλουν και άλλες πρόνοιες στην εναρμονιστική νομοθεσία».

Σκοπός της νομοθεσίας, είπε ο κ. Μαλεκκίδης, είναι η ενιαία αντιμετώπιση των πολιτών όλων των κρατών μελών της ΕΕ.

Την ίδια ώρα, εξήγησε ότι «η οδηγία καλύπτει τις συμβάσεις πίστωσης που αφορούν καταναλωτικά δάνεια μεγαλύτερα των €200 μέχρι και €75 χιλ., καθώς επίσης τις υπεραναλήψεις σε τρεχούμενους λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες».

Παρόλο που η ευρωπαϊκή οδηγία, σημείωσε ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Ανταγωνισμού του υπουργείου Εμπορίου, εξαιρεί τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια, η κυβέρνηση ενσωμάτωσε πρόνοιες οι οποίες καλύπτουν τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Ταυτόχρονα υπογράμμισε ότι «με το νομοσχέδιο καλύπτονται μόνο τα καταναλωτικά και όχι τα στεγαστικά δάνεια για αυτό υπάρχει ανάγκη στην Κύπρο για προστασία των καταναλωτών. Να κάνουμε άλλο ένα νομοσχέδιο που να καλύψουμε ή να ανακτήσουμε σε ισχύει το υφιστάμενο, κάτι το οποίο γίνεται».

Αποκάλυψε, επίσης, ότι συζητείται νέα πρόταση-οδηγία η οποία θα καλύπτει και τα ενυπόθηκα στεγαστικά δάνεια.

Παραθέτοντας περαιτέρω πληροφορίες, ο κ. Μαλεκκίδης είπε ότι η νέα νομοθεσία θα ρυθμίζει το περιεχόμενο των συμβάσεων πίστωσης και των διαφημίσεων για να μην παραπλανόνται οι καταναλωτές, ενώ τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα θα είναι υπόχρεα να δίνουν πληροφορίες στους καταναλωτές πριν την σύναψη της σύμβασης.

«Κάθε διαφήμιση», σημείωσε, «θα πρέπει να αναφέρει τα στοιχεία του κόστους και να δίνει παραδείγματα στους καταναλωτές για γίνει αντιληπτό το κόστος θα επωμίζεται».

Καταλήγοντας, συμπλήρωσε ότι οι καταναλωτές πέραν της πληροφόρησης του χρεωστικού επιτοκίου, θα πρέπει να περιλαμβάνει και το συνολικό ετήσιο πραγματικό επιτόκιο.

Οι βουλευτές δεσμεύτηκαν ότι θα καταβάλουν προσπάθειες για να μπει φρένο στις επιβαρύνσεις που επιβάλλουν οι τράπεζες στα καταναλωτικά δάνεια και να προωθήσει τον ελεύθερο ανταγωνισμό προς όφελος των καταναλωτών μέσα από το εναρμονιστικό νομοσχέδιο για την καταναλωτική πίστη.

Μετά το πέρας της συνεδρίας ο Πρόεδρος της Επιτροπής Νομικών και βουλευτής του ΔΗΣΥ, Ιωνάς Νικολάου, δήλωσε ότι όπως είναι διατυπωμένο το νομοσχέδιο δεν μπορεί να θέσει τέρμα σε χρεώσεις και έξοδα που επιβάλλονται από τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, χωρίς να είναι εκ των προτέρων γνωστά και συμφωνημένα με τον καταναλωτή.

Είπε ότι σε αυτό το σημείο η βουλή θα εστιάσει την προσοχή της με πρόθεση να ελέγχονται και οι χρεώσεις εξόδων.

«Θέλουμε», είπε, «να τεθεί φραγμός σε ενέργειες που απαράδεκτα συμβαίνουν σήμερα ειδικότερα σε κάποια καταναλωτικά δάνεια», προσθέτοντας ότι «υπάρχουν πιστωτικές κάρτες που στο τέλος χρεώνονται μέχρι και 20%».

Τόνισε παράλληλα ότι η Επιτροπή θα εξετάσει τις πρόνοιες των νομοσχεδίων ώστε να διασφαλίσει ότι θα προσφερθούν καλύτερες συνθήκες ανταγωνισμού μεταξύ των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων για να σπάσει η ολιγοπωλειακή κατάσταση που επικρατεί στον τόπο και να οδηγήσει σε ελεύθερο ανταγωνισμό με όρους προς όφελος των καταναλωτών.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Αριστοφάνης Γεωργίου, δήλωσε ότι ο πολίτης θα πρέπει να γνωρίζει τι είναι αυτό που καλείται να πληρώσει, καθώς επίσης πρέπει να γνωρίζει και πως κατοχυρώνεται αυτό.

Πρόσθεσε ωστόσο «πως τίθεται θέμα αρίθμησης της διαφήμισης που θα δικαιούνται να κάνουν οι τράπεζες των προϊόντων δανείων που πουλούν, ούτως ώστε αυτές οι διαφημίσεις να μην είναι ψευδείς ή παραπλανητικές».

Το νομοσχέδιο, το οποίο χαρακτήρισε θετικό, θα δώσει τη δυνατότητα να ξεκινήσει ένας διάλογο με την Κεντρική Τράπεζα, με το Σύνδεσμο Τραπεζών, το Συνεργατισμό και τους καταναλωτές με στόχο η βουλή να προχωρήσει σε τέτοιες ρυθμίσεις που δεν θα αφήνουν τον κάθε πολίτη έρμαιο στις αποφάσεις των τραπεζών, είπε ο κ. Γεωργίου.

Παρέμβαση στο θέμα έκανε και ο βουλευτής της ΕΔΕΚ, Γιώργος Βαρνάβα, τονίζοντας ότι «η βουλή θα πρέπει να προσθέσει επιπλέον ασφαλιστικές δικλίδες για να καλύψουμε όλες αυτές τις ατασθαλίες που υπάρχουν σε σχέση με υπερχρεώσεις που τυγχάνουν καταναλωτές από πλευράς των τραπεζιτικών ιδρυμάτων».

Καταλήγοντας, εξέφρασε την ανάγκη για την επίλυση του προβλήματος σε σχέση με τους εγγυητές και για τα δάνεια τα οποία γίνονται με υποθήκες.

Της Ελευθερίας Παϊζάνου