You are here

Εκσυγχρονίζουν τον νόμο για την εμπορική διαιτησία

06/07/2022 15:07

Tον εκσυγχρονισμό του περί Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας Νόμου, μέσω του καθορισμού της διαδικασίας και των κανόνων έκδοσης ασφαλιστικών μέτρων και προσωρινών διαταγών, προβλέπει τροποποιητικό νομοσχέδιο που τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών.

Ειδικότερα, με το νομοσχέδιο ρυθμίζονται η εξουσία και τα ασφαλιστικά μέτρα που δύναται να διατάξει το διαιτητικό δικαστήριο, καθώς και οι κανόνες που πρέπει να ικανοποιηθούν, προκειμένου το διαιτητικό δικαστήριο να εκδώσει ασφαλιστικό μέτρο.

Επίσης ρυθμίζεται η εξουσία του διαιτητικού δικαστηρίου να εκδίδει προσωρινές διαταγές στη βάση μονομερούς αιτήσεως, καθορίζοντας και τους όρους έκδοσης τους, όταν η ζημιά που πιθανολογείται ότι θα επέλθει από την έκδοση ή μη της διαταγής δεν θεραπεύεται επαρκώς με καταβολή αποζημιώσεων .

Ακόμα το τροποποιητικό νομοσχέδιο που τέθηκε κάτω από το μικροσκόπιο της Επιτροπής προβλέπει την αναβολή ή τερματισμό ασφαλιστικών μέτρων ή προσωρινών διαταγών που το ίδιο έχει εκδώσει, την επιδίκαση εξόδων και αποζημιώσεων σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας, την έκδοση προσωρινής διαταγής, αλλά και την αναγνώριση ως δεσμευτικού και  εκτέλεση από αρμόδιο δικαστήριο μέτρου προσωρινής προστασίας που εκδόθηκε από διαιτητικό δικαστήριο, μετά από γραπτή αίτηση μέρους στη διαδικασία, και η δυνατότητα τερματισμού η προσωρινής αναβολής ή τροποποίησης του ασφαλιστικού μέτρου, καθώς και τους λόγους που δικαιολογούν την απόρριψη της αίτησης προς αναγνώριση η εκτέλεση ασφαλιστικού μέτρου.

Επιπλέον προβλέπεται η εξουσία δικαστηρίου να εκδίδει μέτρα προσωρινής προστασίας αναφορικά με διαιτητικές διαδικασίες, ανεξάρτητα αν έχουν την έδρα τους εντός της επικράτειας, κατά τρόπο ανάλογο όπως στην περίπτωση των δικαστηριακών διαδικασιών.

Σύμφωνα με εκπρόσωπο του υπουργείου Δικαιοσύνης το νομοσχέδιο ετοιμάστηκε στο Πρότυπο Συμφωνίας «UNCITRAL», από το οποίο ο βασικός περί Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας Νόμος αντλεί καθοδήγηση, καθορίζει πρότυπους κανόνες και διαδικασίες που θα πρέπει να διέπουν τις διαδικασίες διεθνούς εμπορικής διαιτησίας, διευκολύνοντας έτσι την επίλυση των διεθνών εμπορικών διαφορών και συμβάλλοντας στην ανάπτυξη αρμονικότερων εμπορικών σχέσεων σε διεθνές επίπεδο.

Επισημαίνεται ότι στο νομοσχέδιο γίνεται χρήση του όρου «μέτρο/α προσωρινής προστασίας» που δεν συνήθης στην εγχώρια βιβλιογραφία, αντί του ευρύτερα διαδεδομένου όρου «ασφαλιστικό μέτρο».

Παρόλα αυτά, σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, «αφενός, λόγω του ότι ο όρος αποδίδει ορθά το σκοπό του νομοθέτη και δεν είναι εντελώς ξένος με την καθημερινή ορολογία που χρησιμοποιείται στα δικαστήρια και αφετέρου, λόγω του κρίθηκε απαραίτητο να γίνει χρήση ενός περιεκτικού όρου, ικανού δηλαδή να περιλαμβάνει περισσότερα είδη μέτρων προσωρινής προστασίας, προκρίθηκε η χρήση του συγκεκριμένου όρου στο κείμενο του νομοσχεδίου».

Επίσης σύμφωνα με τη Νομική Υπηρεσία, κατά το νομοτεχνικό έλεγχο του νομοσχεδίου ενσωματώθηκαν οι απόψεις της δικαστικής υπηρεσίας.

Αξίζει να αναφερθεί ότι σχετικό νομοσχέδιο είχε αρχικά συνδεθεί με το νομοσχέδιο για την ίδρυση του Εμπορικού Δικαστηρίου από το οποίο, τελικά, αποσυνδέθηκε, ενώ είχε παρουσιαστεί και τον Νοέμβριο 2018, στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών από τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης  Ιωνά Νικολάου.

Η συζήτηση του νομοσχεδίου θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο με την επαναλειτουργία του σώματος, μετά τις διακοπές του καλοκαιριού.

Ε.Χ.