You are here

Λήγει το περιθώριο για λύσεις στο λιμάνι

08/02/2022 07:18

Σε εξέλιξη βρίσκεται η προσπάθεια του υπουργείου Μεταφορών για εξεύρεση λύσης σε σχέση με την αύξηση των χρεώσεων που αναμένεται να επιβάλουν οι διαχειρίστριες εταιρείες στις ταρίφες στο λιμάνι Λεμεσού από την 1η Μαρτίου.

Το περιθώριο των 15 ημερών που ζήτησε από την κοινοβουλευτική Επιτροπή Εμπορίου ο γενικός διευθυντής του Υπουργείου Σταύρος Μιχαήλ λήγει σήμερα, με τους εκπρόσωπους των εταιρειών και άλλους εμπλεκόμενους να προσέρχονται ξανά ενώπιον της Επιτροπής για να ενημερώσουν για τις εξελίξεις.

Το Υπουργείο αναζητεί λύσεις προς δύο κατευθύνσεις σε μια προσπάθεια οι αυξήσεις αυτές να μην μετακυλιστούν στους καταναλωτές.

Σε δηλώσεις στην Stockwatch o γενικός διευθυντής του υπουργείου Μεταφορών Σταύρος Μιχαήλ είπε ότι ακόμα είναι σε εξέλιξη η προσπάθεια να εξευρεθεί λύση αναφορικά με την αύξηση των χρεώσεων. Πρόσθεσε ότι εξετάζονται μέτρα, τα οποία μπορεί να ληφθούν για στήριξη των επηρεαζόμενων και συγκράτηση των χρεώσεων.

Ο κ. Μιχαήλ, επεσήμανε ότι οι προσπάθειες κινούνται προς δύο κατευθύνσεις. Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε, είναι σε εξέλιξη οι συζητήσεις με τις τρεις διαχειρίστριες εταιρείες και άλλους εμπλεκόμενους φορείς, ώστε να βρεθεί η χρυσή τομή και να συγκρατηθούν οι αυξήσεις.

Πρόσθεσε ότι στο τραπέζι έχουν τεθεί προτάσεις, αλλά η διαδικασία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα, ως εκ τούτου, δεν μπορεί με βεβαιότητα να απαντηθεί το ερώτημα για το τι μέλλει γενέσθαι.

Όσον αφορά στην υιοθέτηση της πρότασης του προέδρου του ΔΗΣΥ, για απορρόφηση των αυξήσεων από το κράτος, ο κ. Μιχαήλ σημείωσε ότι διερευνώνται τρόποι για απορρόφηση της αύξησης, χωρίς να δημιουργούνται νομικά κωλύματα.

Έδωσαν χρόνο οι εταιρείες

Υπενθυμίζεται ότι στο μεταξύ  μετά από διαβουλεύσεις με τον υπουργό Μεταφορών Γιάννη Καρούσο, οι εταιρείες Eurogate Container Terminal Limassol Ltd και DP World Limassol Ltd αποφάσισαν να καθυστερήσουν μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου την αύξηση των χρεώσεών τους, ώστε δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση να επεξεργαστεί τρόπους απάμβλυνσης του προβλήματος.

Επίσης, η εταιρεία P&O Maritime Cyprus αποφάσισε να εφαρμόσει ποσοστό αύξησης της τάξεως του 6,62%, αντί 16,6% από την 1η Φεβρουαρίου 2022, στα πλοία που εισέρχονται και εξέρχονται του λιμανιού για φορτοεκφόρτωση.

Στο πλαίσιο των συμβάσεων που υπέγραψαν με την κυβέρνηση, οι εταιρείες διαχείρισης δικαιούνται να αναθεωρούν τις ταρίφες που επιβάλλουν, εάν αυξηθεί ο Δείκτης Τιμών Παραγωγού στην εγχώρια αγορά της Eurostat. Ο συγκεκριμένος δείκτης παρουσιάζει αύξηση κατά 16%.

Σύμφωνα με στοιχεία τα οποία δημοσίευσε η StockWatch, τα έσοδα του κράτους από τις διαχειρίστριες εταιρείες ανήλθαν γύρω στα €200 εκατ. μέχρι τον Ιανουάριο του 2021.

Στη σημερινή συνεδρία πέραν του γενικού διευθυντή του υπουργείου Μεταφορών κλήθηκαν να παραστούν οι εκπρόσωποι των διαχειριστριών εταιρειών, εκπρόσωπος του υπουργείου Εμπορίου, της Αρχής Λιμένων Κύπρου, των εργοδοτικών οργανώσεων ΚΕΒΕ και ΟΕΒ και του Συνδέσμου Ναυτικών Πρακτόρων Κύπρου.

 

 

Της Ελένης Χαραλάμπους