You are here

«Μπαλώματα» για καθυστερήσεις πληρωμών

22/11/2022 15:26

«Μπαλώματα» αποφάσισε να κάνει η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, όσον αφορά τη βελτίωση του νομοθετικού πλαισίου για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές, οι οποίες τα τελευταία χρόνια αποτελούν μάστιγα για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και του εμπορίου.

Η πρόταση νόμου του βουλευτή του ΔΗΣΥ, Κυριάκου Χατζηγιάννη, τέθηκε σήμερα ξανά ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για επανεξέταση, ύστερα από αναβολή της συζήτησης στη συνεδρία του σώματος, ημερομηνίας 17 Νοεμβρίου 2022, καθώς το αρμόδιο υπουργείο εξέφρασε διαφωνία προς το σκοπό της πρότασης, ο οποίος είναι η τροποποίηση του βασικού νόμου ώστε να οριστεί ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ως εποπτεύουσα αρχή για την παρακολούθηση της εφαρμογής του νόμου.

Σημειώνεται ότι, πρόσφατα η Βουλή έγινε αποδέκτης καταγγελιών ότι πολλές μικρές επιχειρήσεις, λόγω της καθυστέρησης που παρατηρείται στην καταβολή οφειλόμενων ποσών από μεγάλες επιχειρήσεις που συνεργάζονται, η οποία σε κάποιες περιπτώσεις ξεπερνά και τους έξι μήνες που επιτρέπεται, κινδυνεύουν να βάλουν λουκέτο.

Συγκεκριμένα καταγγέλθηκε ότι επιχειρήσεις δεν πληρώνουν τους συνεργάτες και προμηθευτές με αφορμή και τις αδυναμίες της υφιστάμενης νομοθεσίας, αλλά και με την δικαιολογία αρχικά της πανδημίας του κορονοϊού και πιο πρόσφατα της ακρίβειας συνεπεία του πληθωρισμού, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται αλυσιδωτά προβλήματα στην αγορά.

Τεράστιο φόρτο εργασίας

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, Χρίστος Φωτιάδης, αφού προχώρησε σε παραδοχή ότι υπάρχει πρόβλημα στην αγορά, δήλωσε ότι η προτεινόμενη τροποποίηση του νόμου δεν το επιλύει, αλλά αντίθετα, όπως είπε, η εφαρμογή της θα δημιουργήσει τεράστιο διοικητικό κόστος, από την εξέταση των παραπόνων από την υπηρεσία του.

Τόνισε ότι με την υιοθέτηση της πρότασης θα δημιουργηθεί ένας τεράστιος όγκος εργασίας για το Υπουργείο, αναφέροντας πως δεν υπάρχει ο χρόνος για να εξετάζονται τα παράπονα από την Υπηρεσία του, καθώς έχει να διαχειριστεί ένα προϋπολογισμό ύψους €360 εκατ.

Πρόσθεσε ότι η υφιστάμενη νομοθεσία δίνει τα όπλα σε όσους έχουν προβλήματα να απευθυνθούν στην δικαιοσύνη για την επίλυση τους, προκαλώντας έτσι την αντίδραση βουλευτών που ανέφεραν ότι μέρος του προβλήματος είναι και η καθυστέρηση που παρατηρείται στην εκδίκαση υποθέσεων με αποτέλεσμα οφειλέτες να καθυστερούν για χρόνια τις πληρωμές.

«Νεκρός» ο υφιστάμενος νόμος

Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής, βουλευτής του ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννης, χαρακτήρισε την υφιστάμενη νομοθεσία νεκρή, καθώς, όπως είπε, δεν παρέχει την απαραίτητη προστασία με αποτέλεσμα να δημιουργούνται φούσκες στην αγορά.

Πρόσθεσε ότι η πρόταση νόμου που κατέθεσε αποσκοπεί να βοηθήσει στη ρύθμιση της αγοράς, καθώς η  Υπηρεσία Βιομηχανίας και Τεχνολογίας ως εποπτεύουσα αρχή για την εφαρμογή του νόμου, θα έχει υποχρέωση εξετάζει τις υποθέσεις αυτές και να συντάσσει σχετική ετήσια έκθεση, η οποία θα κατατίθεται στη Βουλή των Αντιπροσώπων προς ενημέρωσή της.

Εκ μέρους της Νομικής Υπηρεσίας, ζητήθηκε περαιτέρω χρόνος ώστε να μελετηθεί η προτεινόμενη νομοθεσία ώστε να είναι «σωστή και εύλογη» όπως είπε ως προς το σκοπό της.

Μετά από έντονο διάλογο και εισήγηση της Νομικής Υπηρεσίας, αποφασίσθηκε η πρόταση να τροποποιηθεί και να επανακατατεθεί στην Επιτροπή εντός 48 ωρών για τα περαιτέρω, ώστε την ερχόμενη Πέμπτη να βρίσκεται στην Ολομέλεια του σώματος για θέσπιση.

Καταγραφή και όχι διερεύνηση παραπόνων

Μεταξύ άλλων αποφασίσθηκε όπως αρμόδια αρχή, οριστεί το Υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας και όχι ο διευθυντής της Υπηρεσίας Βιομηχανίας και Τεχνολογίας, όπως επίσης ότι ο ρόλος του θα είναι η καταγραφή των παράπονων και όχι η διερεύνηση τους.

 Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Κώστας Κώστας, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής είπε ότι θα πρέπει να ελεγχθούν από την κοινοβουλευτική επιτροπή οι όποιες αλλαγές γίνουν στην πρόταση νόμου, ώστε να αποφευχθεί τυχόν αναφορά του νόμου που θα ψηφιστεί από την Ολομέλεια από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρύσης Παντελίδης, είπε ότι το κόμμα του θα στηρίξει την πρόταση νόμου, καθώς είναι βέβαιοι ότι θα βελτιώσει το πρόβλημα, που υφίσταται σήμερα στην αγορά.

Της Ελένης Χαραλάμπους