You are here

Προκαλεί αντιδράσεις η απόρριψη εμπορικής συμφωνίας ΕΕ - Καναδά

04/08/2020 07:27

Έντονες αντιδράσεις έχει προκαλέσει τις τελευταίες ημέρες η απόφαση της βουλής να μην προχωρήσει σε κύρωση της εμπορικής συμφωνίας ΕΕ – Καναδά (CETA), απορρίπτοντας το σχετικό νομοσχέδιο που τέθηκε ενώπιον της ολομέλειας την περασμένη Παρασκευή.

Από κυβερνητικής πλευράς επισημαίνονται οι συνέπειες της απόφασης της βουλής, ενώ τα κόμματα που καταψήφισαν τη συμφωνία καλούν την κυβέρνηση να επαναδιαπραγματευθεί και να διεκδικήσει ουσιαστικά ανταλλάγματα για τη θετική της ψήφο.

Η συμφωνία απορρίφθηκε με 18 ψήφους υπέρ και 37 εναντίον.

Ο υπουργός οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, σχολιάζοντας την εξέλιξη ανέφερε σε ανάρτηση του ότι η καταψήφιση της CETA «εκθέτει ανεπανόρθωτα την Κύπρο, τόσο σε επίπεδο ΕΕ, όσο και στον Καναδά».

«Οφείλουμε ως χώρα να επανεξετάσουμε τη στάση μας τάχιστα», σημείωσε.

Για νέες περιπέτειες της Κύπρου με την ΕΕ, έκανε λόγο ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Δημήτρης Δημητρίου δηλώνοντας ότι η καταψήφιση της CETA, «στέλνει τα χειρότερα μηνύματα για τη χώρα μας και την κατατάσσει στις χώρες του ευρωσκεπτικισμού στα μάτια τόσο των εταίρων μας, όσο και του κόσμου όλου».

Ο αναπληρωτής κυβερνητικός εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ Γιώργος Χατζηγεωργίου, αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι θα δημιουργήσει νέες ευκαιρίες για τους Ευρωπαίους πολίτες, θα τονώσει το εμπόριο, θα προωθήσει τις επενδύσεις και θα ενισχύσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και του Καναδά.

Ωστόσο, ανέφερε πως αντί αυτών «βρισκόμαστε αντιμέτωποι με δυσμενείς επιπτώσεις», κάνοντας λόγο για υπονόμευση των συμφερόντων του συνόλου των πολιτών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ζητούν σωστούς χειρισμούς και θέτουν ερωτήματα

«Η μη κύρωση της εμπορικής συμφωνίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Καναδά από την πλειοψηφία της κυπριακής Βουλής, δίνει την ευκαιρία στην κυβέρνηση με σωστούς χειρισμούς να διαπραγματευτεί ώστε να επιτύχει την κατοχύρωση του χαλουμιού ως προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης, με τέτοιο τρόπο ώστε να αποκλείεται οποιαδήποτε αξιοποίηση του θέματος από την Τουρκία όπως επιχειρήθηκε στο παρελθόν, υποστηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

Η πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Ελένη Θεοχάρους, εξέφρασε τη θέση ότι η κυβέρνηση οφείλει να απαντήσει στο «γιατί δεν εφαρμόστηκε η πρακτική του ‘εκβιασμού’ της ΕΕ στις δεκάδες εμπορικές, οικονομικές, θεσμικές, εκπαιδευτικές και άλλες συμφωνίες που υπέγραψε η Τουρκία με τα 27 κράτη-μέλη, αλλά όχι με την Κύπρο, την οποία δεν αναγνωρίζει;».

Σημειώνοντας ότι οι συνομιλίες ΕΕ-Καναδά κράτησαν περίπου 8 χρόνια θέτει το ερώτημα «πού ήσαν οι Επίτροποι της Κύπρου, η ΜΑΕΕ, οι Υπουργοί που πηγαινοέρχονταν Βρυξέλλες, οι Ευρωβουλευτές, οι εμπειρογνώμονες; Που ήταν η ΚΔ όταν υπογραφόταν η συμφωνία από τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο;», σημειώνοντας ότι η ίδια έκανε ότι της αναλογούσε για τα συμφέροντα της Κύπρου.

Η οικονομική και εμπορική συμφωνία μεταξύ ΕΕ – Καναδά, τέθηκε προσωρινά σε ισχύ στις 21 Σεπτεμβρίου 2017, αφού προηγήθηκε η έγκριση της από τα κράτη μέλη της ΕΕ, στο πλαίσιο του Συμβουλίου, και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενώ, θα ισχύει πλήρως και οριστικά, μετά την κύρωσή της από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

Οι τοποθετήσεις των κομμάτων

Κατά την ψηφοφορία επί του κυρωτικού νομοσχεδίου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε προς το νομοθετικό σώμα, ότι δεν αφαιρεί απλά το δικαίωμα της Κύπρου να συμμετέχει στη συμφωνία, αλλά «τουμπάρει» την εφαρμογή της συμφωνίας.
 
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ, που καταψήφισε το νομοσχέδιο, έγινε αναφορά στις οικολογικές και οικονομικές προεκτάσεις της συμφωνίας, υποστηρίζοντας ότι εξυπηρετεί μόνο τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες. Για διευκόλυνση του εμπορίου προς συγκεκριμένες πολυεθνικές, μέσω της συμφωνίας, έκανε λόγο ο πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών.

Από πλευράς ΔΗΚΟ που επίσης, καταψήφισε το νομοσχέδιο, επισημάνθηκε ότι άλλα κράτη, διεκδίκησαν και πήραν εξαιρέσεις σε αντίθεση με την Κύπρο.

Υπέρ της επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας τοποθετήθηκε και η ΕΔΕΚ, αναφέροντας ότι θα πρέπει η κυπριακή πλευρά να διεκδικήσει την κατοχύρωση του κυπριακού χαλουμιού, με την κυβέρνηση να δέχεται επικρίσεις εκ μέρους των Οικολόγων, για το γεγονός ότι δεν προστάτευσε το συγκεκριμένο προϊόν, μεριμνώντας μόνο για το «λουκούμι Γεροσκήπου».

Της Μαρίας Χαμπή