You are here

Βαρύς ο πέλεκυς για παραβίαση εμπορικού απορρήτου

24/11/2020 14:22

Σε αύξηση των χρηματικών ποινών που περιλαμβάνει το εναρμονιστικό νομοσχέδιο αναφορικά με την παραβίαση του εμπορικού απορρήτου, προχώρησε η επιτροπή εμπορίου.

Το νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη βουλή μετά το τέλος της προθεσμίας εναρμόνισης και αφού η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε να οδηγήσει την Κύπρο ενώπιον ευρωπαϊκού δικαστηρίου για καθυστέρηση εναρμόνισης, τίθεται εκ νέου ενώπιον της ολομέλειας την ερχόμενη Πέμπτη.

Η ψήφιση του εναρμονιστικού νομοσχεδίου επείγει, ώστε να αποφευχθεί η καταδίκη της κυπριακής Δημοκρατίας και η επιβολή υψηλού χρηματικού προστίμου λόγω μη συμμόρφωσής με τις διατάξεις της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας.  Η εθνική νομοθεσία έπρεπε να είχε εναρμονιστεί με την εν λόγω οδηγία μέχρι τις 9 Ιουνίου 2018. 

Αύξηση χρηματικών ποινών και φυλάκιση

Σύμφωνα με την έκθεση της επιτροπής εμπορίου, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου, τα μέλη έκριναν σχετικά χαμηλές τις προτεινόμενες κυρώσεις που επιβάλλονται με βάση το νομοσχέδιο σε περίπτωση μη τήρησης των προνοιών του, εάν ληφθεί υπόψη η σοβαρότητα και πολυπλοκότητα του θέματος.

Οι κυρώσεις, όπως διευκρινίστηκε από τη νομική υπηρεσία, θα επιβάλλονται από το δικαστήριο ανεξάρτητα από τις αποζημιώσεις τις οποίες θα δύναται να απαιτήσει το πρόσωπο που υπέστη τη ζημιά κατόπιν αίτησης του.

Η νομική υπηρεσία εισηγήθηκε όπως οι προτεινόμενες κυρώσεις αυξηθούν, ώστε να συνάδουν με τις κυρώσεις που προβλέπονται σε άλλες νομοθεσίες, οι οποίες ρυθμίζουν παρόμοια θέματα, εισήγηση με την οποία συμφώνησαν εκπρόσωποι του αρμόδιου υπουργείου.

Η επιτροπή τροποποίησε το κείμενο του προτεινόμενου νόμου, αυξάνοντας το ύψος των ποινικών κυρώσεων σε περίπτωση μη τήρησης των διατάξεων του προτεινόμενου νόμου από €10 χιλ. σε €35 χιλ., περιλαμβάνοντας τη δυνατότητα επιβολής ποινής φυλάκισης, η οποία δε θα υπερβαίνει τα τρία έτη.

Πρόνοιες και εξαιρέσεις στο νομοσχέδιο

Σκοπός του νόμου που προτείνεται είναι η εναρμόνιση της κυπριακής νομοθεσίας με τις διατάξεις της Οδηγίας 2016/943/ΕΕ του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 8ης Ιουνίου 2016 περί προστασίας της τεχνογνωσίας και των επιχειρηματικών πληροφοριών που δεν έχουν αποκαλυφθεί (εμπορικό απόρρητο) από την παράνομη απόκτηση, χρήση και αποκάλυψη τους.

Ειδικότερα, με την προτεινόμενη νομοθεσία θεσπίζονται συμπληρωματικοί κανόνες για την προστασία των εμπιστευτικών πληροφοριών.                           

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το νομοσχέδιο, προβλέπονται οι περιπτώσεις για τις οποίες η απόκτηση ενός εμπορικού απορρήτου θα θεωρείται είτε νόμιμη είτε παράνομη και προβλέπονται εξαιρέσεις με βάση τις οποίες ένα άτομο που απέκτησε, χρησιμοποίησε ή αποκάλυψε εμπορικό απόρρητο δε θα διώκεται.  

Οι εξαιρέσεις αφορούν στην άσκηση του δικαιώματος στην ελευθερία της έκφρασης και της πληροφόρησης, στη διαπίστωση πταίσματος, αδικοπρακτικής συμπεριφοράς ή παράνομης δραστηριότητας, υπό την προϋπόθεση ότι πραγματοποιήθηκε με σκοπό την προστασία του γενικού δημόσιου συμφέροντος και στην περίπτωση κατά την οποία το εμπορικό απόρρητο αποκαλύφθηκε από τους εργαζομένους στους εκπροσώπους τους, εφόσον η αποκάλυψη αυτή ήταν αναγκαία για την άσκηση των καθηκόντων τους.

Επίσης, προβλέπονται μέτρα, διαδικασίες και μέσα ένδικης προστασίας, βάσει των οποίων ο κάτοχος του εμπορικού απορρήτου μπορεί να διεκδικήσει ανάμεσα σε άλλα αποζημιώσεις, να αιτηθεί την έκδοση διατάγματος για απαγόρευση χρήσης ή αποκάλυψης του εμπορικού απορρήτου από τον εναγόμενο και την ανάκληση των παράνομων εμπορευμάτων στην αγορά.

Ανοικτό το ενδεχόμενο ευρωπαϊκών κυρώσεων

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μετά από προειδοποιητική επιστολή ημερομηνίας 19 Ιουλίου 2018 και αιτιολογημένη γνώμη ημερομηνίας 26 Ιουλίου 2019, ανακοίνωσε την 30ή Οκτωβρίου 2020 την απόφαση της να προσφύγει στο Δικαστήριο της EE (ΔΕΕ) εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, παρά τις προσπάθειες στις οποίες υποστήριξε ότι προχώρησε η νομική υπηρεσία και το υπουργείο εξωτερικών, για να αποτρέψουν την απόφαση. 

Με επιστολή του προς τη βουλή, ο γενικός εισαγγελέας ανέλυσε τις ενέργειες της υπηρεσίας για μεταφορά της οδηγίας στην εθνική νομοθεσία και τις ενέργειες της προς αποτροπή της πιο πάνω απόφασης.

Παράλληλα, ζήτησε άμεση ψήφιση νομοσχεδίου προς αποφυγή επαχθούς φύσεως νομικών μέτρων κατά της κυπριακής Δημοκρατίας, με την επιβολή δυσβάστακτων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της.  

Το νομοσχέδιο κατατέθηκε επισήμως στη βουλή στις 12 Νοεμβρίου για να ψηφιστεί με τη διαδικασία του κατεπείγοντος, ωστόσο αποφασίστηκε όπως προωθηθεί στην επιτροπή εμπορίου και ως εκ τούτου περιλαμβάνεται εκ νέου στην ατζέντα της αυριανής συνεδρίας της ολομέλειας.

Της Μαρίας Χαμπή