You are here

Στη βουλή αίτημα για νέα μέτρα στήριξης

30/05/2022 06:55
 
Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών τίθενται σήμερα για συζήτηση τρεις προτάσεις νόμου που κατέθεσαν τα κόμματα ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ, για λήψη μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας τα οποία δεν περιλαμβάνονται στα έντεκα μέτρα που αποφάσισε την Παρασκευή η κυβέρνηση.

Σημειώνεται ότι οι προτάσεις νόμου ΑΚΕΛ και ΔΗΠΑ παρέμεναν στα συρτάρια της Επιτροπής Οικονομικών για κάποιους μήνες, ενώ η πρόταση του ΔΗΚΟ κατατέθηκε στην Βουλή την περασμένη Πέμπτη.

Σε δηλώσεις την περασμένη Παρασκευή μετά την ανακοίνωση των 11 μέτρων της κυβέρνησης για στήριξη των πολιτών από τον υπουργό Οικονομικών, τόσο ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, Γιώργος Λουκαΐδης, όσο και η αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσαν ότι ναι μεν κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση, αλλά δεν είναι αρκετά για την στήριξη των πολιτών και επιχειρήσεων.

Η κ. Ερωτοκρίτου, υπό την ιδιότητα της προέδρου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών είπε ότι οι τρεις προτάσεις παραμένουν στο τραπέζι και θα τεθούν προς συζήτηση σήμερα, ώστε να δοθούν τα εργαλεία για την περαιτέρω στήριξη των πολιτών.

ΑΚΕΛ: Κατάργηση διπλής φορολογίας

Σκοπός της πρώτης πρότασης νόμου που κατατέθηκε από τον γγ του ΑΚΕΛ Στέφανο Στεφάνου είναι η τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε ο φόρος προστιθέμενης αξίας να μην επιβάλλεται επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης, με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή.

Η προτεινόμενη ρύθμιση σύμφωνα με το επεξηγητικό σημείωμα κρίνεται αναγκαία για σκοπούς μείωσης της έκθεσης των καταναλωτών στις ευμετάβλητες ενεργειακές τιμές και συμβαδίζει με τις κατευθύνσεις της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου που διεξάχθηκε στις 24 και 25 Μαρτίου 2022, στα συμπεράσματα της οποίας καλούνται τα κράτη μέλη να λάβουν μέτρα για την περαιτέρω ανακούφιση των ευάλωτων καταναλωτών και για τη στήριξη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Σημειώνεται ότι η προτεινόμενη τροποποίηση αναμένεται να συμβάλει στην αντιμετώπιση των επιπτώσεων στην κοινωνία και την οικονομία από τις συνεχείς αυξήσεις των τιμών και αναμένεται να παρέχει ουσιαστική στήριξη στους καταναλωτές, για να ανταποκριθούν στο αυξημένο κόστος των πετρελαιοειδών.

ΔΗΚΟ: Μηδενικό ΦΠΑ στο ρεύμα

Σκοπός της πρότασης νόμου που κατέθεσαν ο πρόεδρος και οι βουλευτές του ΔΗΚΟ, Νικόλας Παπαδόπουλος, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου και Χρύσης Παντελίδης είναι επίσης η τροποποίηση του περί ΦΠΑ Νόμου, ώστε η αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων, η οποία είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος και στην οποία περιλαμβάνονται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων (ΚΟΔΑΠ), να υπόκειται προσωρινά, μέχρι το τέλος του έτους 2022, στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Σημειώνεται σε σχετικό επεξηγηματικό σημείωμα ότι η εν λόγω τροποποίηση κρίνεται αναγκαία λόγω των εντεινόµενων πληθωριστικών πιέσεων στις τιμές των καυσίμων και των δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου που έχουν ως συνέπεια την αύξηση στους τελικούς λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Περαιτέρω σημειώνεται ότι με τις προτεινόμενες ρυθμίσεις αναμένεται να προκύψει μείωση στις χρεώσεις επί της κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας και ως εκ τούτου να επωφεληθούν οι καταναλωτές

ΔΗΠΑ: Μηδενικό ΦΠΑ σε τρόφιμα και φάρμακα

Η πρόταση της ΔΗΠΑ που κατατέθηκε από τους βουλευτές Αλέκο Τρυφωνίδη και Μιχάλης Γιακουμή προτείνει την τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε για περίοδο έξι μηνών η παράδοση τροφίμων και φαρμάκων να υπαχθούν στον μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ.

Επίσης η πρόταση προβλέπει ότι η προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και οι υπηρεσίες εστιατορίων και άλλες υπηρεσίες επισιτισμού να υπαχθούν στον μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5%.

 Περαιτέρω, σκοπείται όπως για το μέρος των τελικών λογαριασμών κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας που αφορά στο κόστος αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου επιβάλλεται μηδενικός συντελεστής ΦΠΑ.

Της Ελένης Χαραλάμπους