You are here

Ελλειμματικός ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ

28/11/2022 18:18

Ελλειμματικός είναι ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ για το 2023, που τέθηκε σήμερα ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών για συζήτηση, καθώς οι συνολικές δαπάνες ανέρχονται σε €2.7 δισ., ενώ τα συνολικά έσοδα σε €2.4 δισ.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής, ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, Γιώργος Νικολέττος, είπε ότι το έλλειμμα θα καλυφθεί από δανεισμό, αναφέροντας ότι στο συνολικό ποσό των δαπανών περιλαμβάνεται και κονδύλι ύψους €250 εκατ. για μη προβλέψιμες δαπάνες καυσίμων, αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και λειτουργού αγοράς, ποσό που αν χρειαστεί να δαπανηθεί, το αντίστοιχο του θα ανακτηθεί μέσω της αναπροσαρμογής τιμής καυσίμων των διατιμήσεων ή και χρεώσεων προς τον λειτουργό αγοράς.

Όσον αφορά το κόστος προσωπικού, ο κ. Νικολέττος είπε πως  φτάνει στα €142 εκατ., καθώς ο αριθμός των θέσεων εργασίας αυξάνεται κατά 143, λόγω της δημιουργίας 146 θέσεων και κατάργησης τριών θέσεων που κενώθηκαν.

Διευκρίνισε ότι τον Οκτώβριο του 2021, η ΑΗΚ υπέβαλε αίτημα για δημιουργία 370 νέων θέσεων για να καλύψει άμεσες ανάγκες στελέχωσης που προκύπτουν μεταξύ άλλων από τη λειτουργία της αγοράς ηλεκτρισμού, την εφαρμογή ρυθμιστικών αποφάσεων, την πράσινη μετάβαση, την αυτοματοποίηση του δικτύου, την εισαγωγή και συστηματική ανάπτυξη των ΑΠΕ.

Σημείωσε όμως, ότι το υπουργείο Οικονομικών από τις 370 θέσεις ενέκρινε τις 146, οι οποίες έχουν περιληφθεί στον προϋπολογισμό του 2023, ενώ ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι η Αρχή εργοδοτεί σήμερα μόνιμη βάση 2162 εργαζόμενους.

Ο κ. Νικολέττος ανάφερε περαιτέρω ότι στο κόστος προσωπικού περιλαμβάνεται επίσης ποσό ύψους €13,3 εκατ., το οποίο αφορά έργα ανάπτυξης που κεφαλαιοποιούνται και ποσό ύψους €3,9 εκατ. που αφορά στη λειτουργία του ΔΣΜΚ και το οποίο ανακτάται από την ΑΗΚ με σχετική χρέωση.

Σχετικά με τη εξαγγελία των απεργιακών μέτρων υπαλλήλων της ΑΗΚ, είπε ότι δεν βρίσκει σύμφωνους, ούτε τη διοίκηση, ούτε και τη διεύθυνση του Οργανισμού γιατί θεωρούν ότι τα μέτρα αυτά ταλαιπωρούν και πλήττουν την κοινωνία.

Στα €283 εκατ. οι ρύποι

Αναφορικά με τις δαπάνες καυσίμων, αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και λειτουργού αγοράς, είπε ότι ανέρχονται σε €1.99 δισ. Συγκεκριμένα, όπως εξήγησε δαπάνες ύψους €682 εκατ. αφορούν σε καύσιμα, €844 εκατ. για αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, €283 εκατ. για αγορά δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων και €181 εκατ. για χρεώσεις λειτουργού αγοράς.

Σχετικά με τα έσοδα της Αρχής, ο κ. Νικολέττος είπε ότι κατά κύριο λόγο προέρχονται από τις πωλήσεις ηλεκτρικής ενέργειας, οι οποίες υπολογίζονται σε €1.4 δισ.

Επιπρόσθετα είπε ότι αναμένονται άλλα έσοδα ύψους €947 εκατ. , στα οποία περιλαμβάνονται €908 εκατ. χρεώσεις προς το λειτουργό αγοράς για πώληση ενέργειας, τέλη χρήσης και δικτύου, επικουρικές υπηρεσίες και μετρήσεις κατανάλωσης.

Ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΗΚ, είπε ακόμα ότι η αρχή έχει επενδύσει €43 εκατ. στο έργο εισαγωγής φυσικού αερίου, συμμετέχοντας στην κοινοπραξία που δημιουργήθηκε για το υπό εξέλιξη έργο της κατασκευής και λειτουργίας των απαραίτητων υποδομών.

Απαντώντας σε ερώτηση εξάλλου, είπε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 18 θέση κατάταξης μεταξύ των χωρών μελών της ΕΕ, όσον αφορά την τιμή του ηλεκτρισμού στους καταναλωτές.

Κληθείς επίσης να απαντήσει σε ερωτήσεις βουλευτών, αναφορικά με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (ΑΠΕ), είπε ότι η ΑΗΚ σήμερα, έχει κατασκευασμένο μόνο ένα πάρκο 3 μεγαβάτ, και κατασκευάζει ακόμη ένα 12 μεγαβάτ. Στο σύνολο των 583 μεγαβάτ από έργα ΑΠΕ, πρόσθεσε, είναι «σχεδόν στο μηδέν».

«Εμείς θεωρούμε ότι από την μεγάλη αυτή προσπάθεια για τη μετάβαση στην πράσινη ενέργεια, δεν είναι νοητό να απουσιάζει ο μεγαλύτερος ενεργειακός οργανισμός της χώρας», ανέφερε.

Ενημέρωσε τα μέλη της Επιτροπής ότι το Υπουργείο Εμπορίου έχει εγκρίνει ένα πλάνο, το οποίο τους ζητήθηκε, και το έχει αποστείλει στη ΡΑΕΚ. «Ευελπιστούμε και απαιτούμε την άμεση έγκρισή του, για να αφεθεί ο Οργανισμός να επενδύει σε ΑΠΕ τα οποία θα χρησιμοποιηθούν στο μείγμα παραγωγής για να ρίξουμε το κόστος και το κόστος των ρύπων για τον καταναλωτή», πρόσθεσε ο κ. Νικολέτος.

Σημείωσε ότι το πλάνο τους είναι για 500-600 μεγαβάτ και είπε ότι ένας διαγωνισμός που είχαν προκηρύξει το 2019 για την εξεύρεση τεμαχίων παγοποιήθηκε από την ΡΑΕΚ, ενώ μετά από παραστάσεις της ΑΗΚ, αποπαγοποιήθηκε, αλλά εκδόθηκε μια προσωρινή ρυθμιστική απόφαση από την ΡΑΕΚ, αναφέροντας ότι επειδή έχουν δεσπόζουσα θέση στην παραγωγή, να μην επιτρέπεται η ΑΗΚ να επενδύσει σε ΑΠΕ.

Σημείωσε ότι αυτό το θεωρούν «λανθασμένο». «Πρέπει να αφεθούμε, επί ίσοις όροις», είπε.

 Ο αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρύσης Παντελίδης, ο οποίος προήδρευε της επιτροπής, είπε ότι ο προϋπολογισμός της ΑΗΚ θα οδηγηθεί στην Ολομέλεια για ψήφιση την Παρασκευή, 2 Δεκεμβρίου.

Της Ελένης Χαραλάμπους