You are here

Σχέδια χορηγιών €300 εκατ. για νοικοκυριά και επιχειρήσεις

11/06/2022 12:35

Δεκαπέντε σχέδια χορηγιών με συνολικό προϋπολογισμό περίπου €300 εκατ. «τρέχει» το αρμόδιο υπουργείο Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας, για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Σύμφωνα με απαντητική επιστολή της αρμόδιας υπουργού Νατάσας Πηλείδου, πέντε σχέδια χορηγιών βρίσκονται σε εξέλιξη, άλλα επτά θα προκηρυχθούν το επόμενο διάστημα, ενώ σε τρία ολοκληρώθηκε η λήψη αιτήσεων και βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης των αιτήσεων και αποστολής των σχετικών εγκρίσεων.

Τη σχετική ερώτηση απηύθυνες ο βουλευτή της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμής, ζητώντας την ενημέρωση του σώματος για τα σχέδια χορηγιών του υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας που είναι σε ισχύ καθώς και τα σχέδια που πρόκειται να προκηρυχθούν σύντομα.

Σύμφωνα με την απάντηση της υπουργού σε ισχύ βρίσκονται σχέδια, τα οποία υπολογίζονται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός τους ανέρχονται σε περίπου €40 εκατ., ενώ το κονδύλι για τα σχέδια που θα προκηρυχθούν ανέρχεται σε €150 εκατ. και αυτών που ολοκληρώθηκαν σε €115 εκατ.

Τα σχέδια που είναι σε ισχύ

-Σχέδιο χορηγιών για δημιουργία, εκσυγχρονισμό, και ψηφιακή αναβάθμιση μονάδων μεταποίησης ή/και εμπορίας γεωργικών προϊόντων - Προϋπολογισμός €25 εκατ. (χρηματοδότηση από Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

-Σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση ή αντικατάσταση ηλιακών συστημάτων παραγωγής ζεστού νερού χρήσης σε κατοικίες - Προϋπολογισμός: €600 χιλ. (χρηματοδότηση από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε).

-Σχέδιο χορηγιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος για τη φόρτιση ηλεκτρικού οχήματος ή υβριδικού οχήματος τύπου PLUG-IN - Προϋπολογισμός: €1,5 εκατ. (χρηματοδότηση από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε).

-Σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της ενεργειακής αναβάθμισης από αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και φορείς ευρύτερου δημόσιου τομέα - Προϋπολογισμός: €9 εκατ.(χρηματοδότηση από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞΕ).

-Σχέδιο χορηγιών για αντικατάσταση ενεργοβόρων ηλεκτρικών συσκευών σε ευάλωτους καταναλωτές ηλεκτρικής ενέργειας - Προϋπολογισμός: €5 εκατ. (χρηματοδότηση από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε).

Σχέδια που θα προκηρυχθούν

-Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω στις επιχειρήσεις και άλλους φορείς - Προϋπολογισμός €40 εκατ. (χρηματοδότηση από Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) - Ιούνιος 2022.

-Σχέδιο χορηγιών για ενθάρρυνση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και εξοικονόμησης ενέργειας σε κατοικίες 2022-23 - Προϋπολογισμός: €20 εκατ. (χρηματοδότηση από το Ταμείο ΑΠΕ και ΕΞ.Ε) - Ιούνιος 2022.

-Εξοικονομώ - αναβαθμίζω στις κατοικίες - Προϋπολογισμός €35 εκατ. (χρηματοδότηση από Ευρωπαϊκά Διαρθρωτικά Ταμεία) - Δεκέμβριος 2022.

-Σχέδιο ψηφιακής αναβάθμισης των επιχειρήσεων - Συνολικός Προϋπολογισμός €30 εκατ. (προγραμματίζονται διαδοχικές προκηρύξεις των €10 εκατ., η πρώτη αναμένεται να γίνει τον ερχόμενο Ιούνιο και η χρηματοδότηση θα γίνει μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών Ταμείων και του Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας).

-Σχέδιο ενίσχυσης των μεγάλων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα - Προϋπολογισμός €7 εκατ. (χρηματοδότηση Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) - Ιούλιος 2022.

-Σχέδιο συμβουλευτικών υπηρεσιών για ΜΜΕ - Προϋπολογισμός €5 εκατ. (χρηματοδότηση Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) - Σεπτέμβριος 2022.

-Ενίσχυση της κυκλικής οικονομίας στη βιομηχανία - Προϋπολογισμός €13,3 εκατ. (χρηματοδότηση Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας) - Οκτώβριος/Νοέμβριος 2022.

Σχέδια που ολοκληρώθηκαν

Η υπουργός ενημέρωσε στην απαντητική επιστολή της ότι κατά το 2021 ολοκληρώθηκε η λήψη αιτήσεων για τρία σχέδια Χορηγιών, τα οποία βρίσκονται στο στάδιο αξιολόγησης των αιτήσεων και αποστολής των σχετικών εγκρίσεων.

-Ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του μεταποιητικού τομέα και άλλων στοχευμένων οικονομικών δραστηριοτήτων - Προϋπολογισμός €50 εκατ.

-Νέα επιχειρηματική δραστηριότητα - Προϋπολογισμός €30 εκατ.

-Εξοικονομώ - Αναβαθμίζω στις Κατοικίες - Προϋπολογισμός €35 εκατ.

Της Ελένης Χαραλάμπους