You are here

Στον αέρα οι προαγωγές στη νέα ΔΕΦΑ

03/05/2022 07:28

Σε εκκρεμότητα παραμένει το θέμα της διασφάλισης των θέσεων που κατέχει σήμερα το προσωπικό της Δ.ΕΦ.Α ΛΤΔ, αλλά και η δυνατότητα τους για διεκδίκηση θέσεων ανέλιξης και προαγωγών, μετά την μετάβαση της εταιρείας σε δημόσια επιχείρηση φυσικού αερίου (ΔΕΦΑ).

Σε υπόμνημα της ΣΕΚ που στάλθηκε στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, η οποία θα συνεχίσει σήμερα τη συζήτηση επί του νομοσχεδίου για τη δημιουργία της ΔΕΦΑ, αλλά και στην υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου, επισημαίνεται ότι σε εκκρεμότητα παραμένουν ακόμα σοβαρά ζητήματα που αφορούν το υφιστάμενο προσωπικό, μετά και από τη συνάντηση που έγινε πρόσφατα στο υπουργείο Ενέργειας και στην οποία συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς.

Στο υπόμνημα που υπογράφει ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΕΚ Παντελής Κούμας, σημειώνεται ότι επήλθαν συγκλίσεις σε αριθμό εισηγήσεων τους, χωρίς εντούτοις να λυθεί το θέμα που αφορά τη δυνατότητα διεκδίκησης θέσεων ανέλιξης και προαγωγών και το ζήτημα της διασφάλισης των θέσεων που κατέχει σήμερα το προσωπικό.

Ο κ. Κούμας αναφέρει ότι η ΣΕΚ της οποίας είναι μέλη οι πλείστοι εργαζόμενοι της ΔΕΦΑ Λτδ, λόγω των εκκρεμοτήτων αυτών προτείνει συγκεκριμένες αλλαγές και προσθήκες στο κείμενο του Νομοσχεδίου, λαμβάνοντας υπόψη ότι κατά κοινή παραδοχή οι εργοδοτούμενοι της Δ.Ε.Φ.Α ΛΤΔ θα διατηρήσουν κατά τη μετάβαση όλα ανεξαιρέτως τα εργασιακά τους δικαιώματα και ωφελήματα και νοουμένου ότι σε καμιά περίπτωση με την ψήφιση του Νομοσχεδίου δεν θα περιέλθουν σε δυσμενέστερη θέση από το προσωπικό που θα προσλαμβάνει στο μέλλον η ΔΕΦΑ.

Συγκεκριμένα προτείνει την προσθήκη στο άρθρο 46 εδάφιο 9, νέας υποπαραγράφου όπου θα αναφέρεται ότι όλοι οι υπάλληλοι της ΔΕΦΑ ΛΤΔ οι οποίοι θα μεταφερθούν και θα συνεχίσουν να εργοδοτούνται στην ΔΕΦΑ Δημοσίου Δικαίου, θα συνεχίσουν να έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης και διεκδίκησης θέσεων προαγωγών και θέσεων πρώτου διορισμού και προαγωγών, λαμβάνοντας υπόψη και αναγνωρίζοντας την υπηρεσία τους στην ΔΕΦΑ ΛΤΔ, µε τους ίδιους όρους τουλάχιστον και/ή χωρίς να μειονεκτούν ή και να τίθενται σε δυσμενέστερη θέση από το υπόλοιπο προσωπικό της ΔΕΦΑ Δημοσίου Δικαίου.

Επίσης, προτείνεται όπως οι θέσεις που κατέχουν σήμερα οι υπάλληλοι της ΔΕΦΑ ΛΤΔ μεταφέρονται στην ΔΕΦΑ Δημοσίου Δικαίου και θα αποτελούν μέρος του εκάστοτε οργανογράμματος και δομής της ΔΕΦΑ Δημοσίου Δικαίου µε τους ίδιους όρους, ωφελήματα και γενικά προϋποθέσεις ως και για το υπόλοιπο μόνιμο προσωπικό.

Τονίζεται περαιτέρω ότι θέση της συντεχνίας είναι ότι το προσωπικό που εργοδοτείται στη Δ.ΕΦ.Α ΛΤΔ, με την ψήφιση του Νόμου για μετατροπή της σε Δ.Ε.Φ.Α Δημοσίου Δικαίου, θα πρέπει να εξομοιωθεί με το δημοσιοϋπαλληλικό προσωπικό.

Προστίθεται ότι κάτι τέτοιο δεν θα επηρεάσει με οποιοδήποτε τρόπο άλλο προσωπικό στον ευρύτερο δημόσιο τομέα, αφού οι υπάλληλοι δεν θα μεταφερθούν στο δημόσιο τομέα για να επηρεάσουν άλλους συναδέλφους τους, αλλά θα αποτελούν τους υπαλλήλους του νέου Ημικρατικού Οργανισμού, με τη δική του οργανωτική δομή.

Σημειώνεται επίσης, ότι με τη μετατροπή του υφιστάμενου προσωπικού της Δ.Ε.Φ.Α σε Δημοσίου Δικαίου, διασφαλίζεται ότι αυτό δεν θα μειονεκτεί και δεν θα τίθεται σε δυσμενέστερη θέση από το προσωπικό που θα προσλαμβάνεται στο μέλλον, διατηρώντας έτσι τη δυνατότητα διεκδίκησης θέσεων προαγωγής και ανέλιξης, όπως την έχει και σήμερα.

Ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΣΕΚ αναφέρει ότι στο ενδεχόμενο που δεν υπάρξει συμφωνία στις θέσεις που εκφράζονται, η συντεχνία είναι έτοιμη να συζητήσει την όποια άλλη ρύθμιση για κατοχύρωση του προσωπικού της Δ.Ε.Φ.Α.

Της Ελένης Χαραλάμπους