You are here

Αποσύρονται οι τροπολογίες για ταμείο ΦΑ

26/02/2019 13:40

Σε απόσυρση των τροπολογιών που έχουν καταθέσει τα κόμματα σε σχέση με το εθνικό ταμείο επενδύσεων και ψήφιση μόνο του νομοσχεδίου για το ταμείο υδρογονανθράκων και όχι των κανονισμών που το συνοδεύουν, προσανατολίζεται η βουλή.

Το θέμα συζητήθηκε κατά τη σημερινή σύσκεψη αρχηγών και εκπροσώπων των κομμάτων ενόψει της συνεδρίασης της Ολομέλειας της βουλής την ερχόμενη Παρασκευή, στην ατζέντα της οποίας περιλαμβάνονται τα σχετικά νομοθετήματα.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών Γιώργο Περδίκη, κατά τη σύσκεψη τα κόμματα κλήθηκαν να αποσύρουν όλες τις τροπολογίες τους εκτός της κοινής τροπολογίας που αφορά τη μη χρήση εσόδων του ταμείου για σκοπούς κάλυψης δημόσιου χρέους. Παράλληλα, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, οδεύει προς αναβολή η ψήφιση των κανονισμών οι οποίοι υπάρχει πιθανότητα να αποσυρθούν ή να τροποποιηθούν.

Ο κ. Περδίκης δήλωσε ότι «έχουμε κληθεί να αποσύρουμε τις τροπολογίες μας που για εμάς είναι θεμελιακές και έχουν να κάνουν με σημαντικά θέματα αρχής». «Κάποιοι», όπως είπε, «θεωρούν πιο σημαντικό να δοθούν πολιτικά μηνύματα και προτάσσουν ως πιο σημαντική την εξυπηρέτηση των αξιώσεων της τουρκοκυπριακής ηγεσίας».

Υποστήριξε ότι το Κίνημα Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών στήριξε την πολιτική υδρογονανθράκων του κράτους, όντας ίσως το μοναδικό κόμμα πρασίνων στην ΕΕ με αυτή την προσέγγιση, για το λόγο ότι θεωρήθηκε πως μέσα από αυτή την πολιτική η Κύπρος θα μπορούσε να αποδεσμευθεί από τη χρήση ρυπογόνων καυσίμων όπως το μαζούτ.

«Εάν», όπως είπε, «το πλαίσιο δεν περιλαμβάνει πρόνοιες για την αποδέσμευση της Κύπρου από ρυπογόνα καύσιμα και πρόνοιες για την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, εάν δεν εξασφαλίζει ότι τα έσοδα του ταμείου θα είναι προς όφελος του κυπριακού λαού που μπαίνει σε κίνδυνο, δεν θα στηρίξουμε το ταμείο υδρογονανθράκων».

Σημείωσε ότι το κόμμα συμφωνεί στη μη χρήση των εσόδων του ταμείου για κάλυψη του δημόσιου χρέους, αλλά υποστήριξε ότι ένα μικρό ποσό πρέπει να καλύψει τις ανάγκες του κυπριακού λαού που υπάρχουν σήμερα, ανάγκες σε σχέση με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την πράσινη οικονομία, το ταμείο κοινωνικών ασφαλίσεων, την κοινωνική στέγαση, όπως είπε.

Μ.Χ.