You are here

Ενώπιον Ανωτάτου η αναφορά για μείωση ΦΠΑ στο ρεύμα

26/01/2022 07:14

Σε αναφορά στο Ανώτατο Δικαστήριο του νόμου για οριζόντια μείωση του ΦΠΑ στην κατανάλωση ρεύματος από 19% στο 9% με ανοικτή διάρκεια, προχώρησε στις 19 Ιανουαρίου του 2022 ο γενικός εισαγγελέας. Η αναφορά ήταν αναμενόμενη μετά την πρόσφατη απόρριψη της αναπομπής του σχετικού νόμου από τη Βουλή.

Σύμφωνα με την σχετική αίτηση που επιδόθηκε στη Βουλή, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας ζητά από το Ανώτατο Δικαστήριο γνωμάτευση κατά πόσο ο νόμος είναι αντίθετος και ασύμφωνος µε τα Άρθρα του Συντάγματος και συγκεκριμένα µε την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών η οποία απορρέει από το Σύνταγμα, καθώς και µε το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχετικά µε το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας.  

Πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι παραβιάζεται η Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, καθώς οι αρμοδιότητες της εκτελεστικής εξουσίας µε βάση το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι τέτοιας µμορφής που δεν είναι δυνατόν να αναληφθούν από την Βουλή των Αντιπροσώπων.

Προστίθεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων δεν έχει την αρμοδιότητα και την ικανότητα να αξιολογήσει την επίπτωση που θα έχει η εφαρμογή του αναφερόμενου Νόμου στις ευρύτερες υποχρεώσεις που έχει η Δημοκρατία µε βάση το δίκαιο της Ευρώπης.

Μεταξύ άλλων, σημειώνεται ότι ο αναφερόμενος Νόμος, με την επέμβαση που επιφέρει στα έσοδα της Δημοκρατίας κατά τη διάρκεια του οικονομικού έτους, επί της ουσίας καταστρατηγεί ή/και αναιρεί οποιαδήποτε διαδικασία ακολουθείται από την εκτελεστική εξουσία για συμμόρφωση με τις πρόνοιες του Νόμου 20(1)/2014 και την ετοιμασία του κρατικού προϋπολογισμού στη βάση συγκεκριμένων προβλέψεων αναφορικά με τα έσοδα και τα έξοδα.

Ως εκ τούτου, επισημαίνεται ότι ο αναφερόμενος Νόμος επηρεάζει τις οικονομικές δυνατότητες της Δημοκρατίας, αφού η οποιαδήποτε ανατροπή της οικονομικής ισορροπίας του κρατικού προϋπολογισμού επηρεάζει τις υποχρεώσεις της εκτελεστικής εξουσίας.

Η Βουλή των Αντιπροσώπων μπορεί να καταχωρίσει εντός 21 ημερών από την ημερομηνία επίδοσης της αίτησης, ένσταση. 

Υπενθυμίζεται ότι ο νόμος εγκρίθηκε από την Ολομέλεια της βουλής στις 3 Δεκεμβρίου και αναπέμφθηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 22 Δεκεμβρίου του 2021.

Η αναπομπή απορρίφθηκε ομόφωνα από την Ολομέλεια της Βουλής στις 4 Ιανουαρίου του 2022. Εναντίον της αναπομπής ψήφισε και ο ΔΗΣΥ προβάλλοντας διαφορετική αιτιολογία έναντι των υπολοίπων κομμάτων.

Οι λόγοι της αναπομπής ήταν οικονομικοί και δημοσιονομικοί, αφού θεωρείται ότι η ψήφιση του νόμου θα επιφέρει μεγάλο αντίκτυπο στα δημόσια οικονομικά και θα εκτροχιάσει τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις και στόχους του κράτους καθότι πρόκειται για ένα μέτρο με οριζόντια εφαρμογή για το οποίο δεν έχει καθοριστεί χρονικό πλαίσιο εφαρμογής.

Όπως εκτιμάται, η απώλεια αναμένεται να ανέλθει στα €75 εκ. περίπου για περίοδο ενός έτους με βάση τις εισπράξεις της ΑΗΚ για το ΦΠΑ.

Επισυνάπτεται η αναφορά προς το Ανώτατο Δικαστήριο.

Της Ελένης Χαραλάμπους