You are here

Φορολόγηση 90% υπερκερδών στην ενέργεια ζητά το ΑΚΕΛ

30/09/2022 06:49

Στη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών στον τομέα της ενέργειας αποσκοπούν δύο προτάσεις νόμου που κατέθεσε χθες στην Ολομέλεια της Βουλής, το ΑΚΕΛ.

Επίσης, με τις δύο προτάσεις που κατέθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ ρυθμίζεται η διοχέτευση των αυξημένων εσόδων που θα προκύψουν, στη στήριξη των νοικοκυριών για αντιμετώπιση των αυξήσεων στα καύσιμα και τον ηλεκτρισμό.

Συγκεκριμένα με την πρώτη πρόταση νόμου σκοπείται η τροποποίηση του περί Φορολογίας του Εισοδήματος Νόμου, ώστε τα απροσδόκητα κέρδη των προμηθευτών ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και των διανομέων και των εταιρειών πετρελαιοειδών να υπόκεινται σε φορολογία με συντελεστή ύψους 90% για το έτος 2022

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης, η παρούσα τροποποίηση κρίνεται αναγκαία για τη φορολόγηση των υπερκερδών των προμηθευτών ηλεκτρισμού από ΑΠΕ και των διανομέων και των εταιρειών πετρελαιοειδών που προέκυψαν από τις πολύ ψηλές τιμές ενέργειας κατά το 2022.

Προστίθεται ότι η παρούσα τροποποίηση αποτελεί μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των συστάσεων του ΓΓ του ΟΗΕ και της ΕΕ, καθώς και εναρμόνιση με την πρακτική που έχουν ακολουθήσει ήδη άλλα κράτη μέλη. Με την εφαρμογή των προτεινόμενων προνοιών, θα υπάρξει δημοσιονομικό όφελος για το κράτος.

Όσον αφορά τη δεύτερη πρόταση, σκοπός της είναι η τροποποίηση του περί της Λειτουργίας Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και Εξοικονόμησης Ενέργειας Νόμου, με την εισαγωγή προνοιών για την επιβολή τέλους ανταπόδοσης επί των διμερών συμβάσεων προμήθειας ηλεκτρισμού από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, με την προτεινόμενη τροποποίηση ενισχύονται, παράλληλα, οι σκοποί του Ταμείου ΑΠΕ­Ε.ΞΕ, έτσι ώστε να μπορεί επιχορηγεί ή και να επιδοτεί μέτρα που να αντιμετωπίζουν τις επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας, ως αυτή έχει οριστεί στη Σύσταση (ΕΕ) 2020/1563 της Ευρωπαϊκής Επιτροπής της 14ης Οκτωβρίου 2020.

Σε γραπτή δήλωση εξάλλου ο Επικεφαλής Τομέα Οικονομίας του ΑΚΕΛ, Χάρης Πολυκάρπου, τονίζει ότι το κόμμα του φιλοδοξεί να κάνει πράξη όσα η κυβέρνηση όφειλε αλλά απέτυχε να κάνει, προσθέτοντας ότι υλοποιεί τις συστάσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για φορολόγηση των τεράστιων κερδών των εταιρειών ενέργειας και για αξιοποίηση των εσόδων προς όφελος των πιο ευάλωτων ομάδων.

«Συστάσεις που η κυβέρνηση αγνοεί προκλητικά, αποδεικνύοντας καθημερινά ότι βρίσκεται απέναντι από την κοινωνία. Έκλεισε την πόρτα στο διάλογο για τη φορολόγηση των υπερκερδών. Βάζει εμπόδια σε μέτρα και εισηγήσεις του ΑΚΕΛ και της αντιπολίτευσης για μείωση των τιμών στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό και κρύβει την ανεπάρκεια της πίσω από το δημοσιονομικό κόστος, την ώρα που οι καταναλωτές θα πληρώσουν από την τσέπη τους πέραν του €1 δισ. επιπλέον φορολογίες λόγω ακρίβειας προς το κράτος», ανέφερε.

Της Ελένης Χαραλάμπους