You are here

Σφήνα Κομισιόν για κατάργηση ΦΠΑ

02/08/2022 10:43

Οι νόμοι που ψήφισε η βουλή στις 14 Ιουλίου για την κατάργηση του ΦΠΑ σε καύσιμα και ηλεκτρισμό είναι προβληματικοί, τονίζει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θέτοντας ερωτήματα κατά πόσο συνάδουν με τη νομοθεσία της ΕΕ για τον ΦΠΑ.

Μία μέρα μετά την αναπομπή των νόμων από τον ΠτΔ, η ΕΕ παρεμβαίνει στο όλο ζήτημα εκφράζοντας τους προβληματισμούς της για τη ψήφιση των νόμων που παραβιάζουν όπως υπογραμμίζει άρθρα κοινοτικής οδηγίας.

Σε επιστολή προς το γενικό διευθυντή του υπουργείου οικονομικών Γιώργο Παντελή, εκπρόσωπος της ΕΕ σημειώνει ότι η πρόταση που αφορά τροποποίηση του περί Φόρου Προστιθέμενης Αξίας Νόμου, ώστε η αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ και στην οποία περιλαμβάνονται το ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος της διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων, να υπόκειται προσωρινά, μέχρι το τέλος του έτους 2022 σε μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ, είναι προβληματική για δύο λόγους.

Πρώτον, επισημαίνεται ότι νομικά δεν είναι δυνατή η μετάβαση σε μηδενικό συντελεστή για την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Η τροπολογία προβλέπει την εφαρμογή δύο διαφορετικών συντελεστών σε μία προμήθεια ενός αγαθού. Τονίζεται ότι αυτό δεν επιτρέπεται με βάση την νομοθεσία της ΕΕ καθώς είναι δυνατή μόνο η εφαρμογή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ για την παράδοση ενός αγαθού.

Σε σχέση με την πρόταση που προβλέπει τη μη επιβολή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή, τονίζεται ότι παραβιάζει τα άρθρα 78 (α) και 86 (α) της οδηγίας για τον ΦΠΑ.

Όπως αναφέρεται, τα άρθρα ορίζουν ότι το φορολογητέο ποσό περιλαμβάνει φόρους, δασμούς, εισφορές και επιβαρύνσεις χωρίς τον ίδιο τον ΦΠΑ. «Δεδομένου ότι αυτοί οι φόροι, οι δασμοί, οι εισφορές και οι επιβαρύνσεις αποτελούν μέρος της τιμής που καταβάλλεται για τα αγαθά ή τις υπηρεσίες που παρέχονται, δεν είναι δυνατόν να μην επιβληθεί ΦΠΑ σε αυτά τα μέρη», υπογραμμίζεται.

«Επομένως είναι σημαντικό να διορθώσετε την κατάσταση σύμφωνα με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», τονίζεται.

Υπενθυμίζεται ότι με 32 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον η Ολομέλεια της Βουλής ψήφισε σε νόμο πρόταση νόμου που υπογράφουν το ΔΗΚΟ και η ΔΗΠΑ για κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι το τέλος του χρόνου.

Επίσης η Ολομέλεια του σώματος ψήφισε με 31 ψήφους υπέρ και 15 εναντίον την πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ για κατάργηση της επιβολής 19% ΦΠΑ στο φόρο κατανάλωσης στα πετρελαιοειδή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Ο ΠτΔ ανέπεμπε χθες τους δύο νόμους για την ακρίβεια κάνοντας λόγο για παραβίαση της Αρχής της διάκρισης των εξουσιών, καθώς κατά την Κυβέρνηση, η νομοθετική εξουσία παρεμβαίνει στην ενάσκηση δημοσιονομικής πολιτικής που αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

Όπως επεξηγείται, «η Δημοκρατία υπόκειται σε δεσμεύσεις που επηρεάζουν την άσκηση της εθνικής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, βάσει των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από τη συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Οι αναπομπές των νόμων συζητούνται σήμερα στη βουλή.

Της Γεωργίας Χαννή