You are here

Στην Ολομέλεια η μείωση φόρου στα καύσιμα για 3 μήνες

29/09/2022 13:33

Σε έκτακτη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, στις τρεις μετά το μεσημέρι, τίθεται το νομοσχέδιο για επέκταση μέχρι τις 15 Ιανουαρίου του 2023 της ισχύς του μέτρου, για μείωση του φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, ώστε στη συνέχεια να οδηγηθεί στην Ολομέλεια του σώματος για θέσπιση.

Υπενθυμίζεται ότι την προηγούμενη Παρασκευή, 23 Σεπτεμβρίου, σε έκτακτη συνεδρίαση, το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε την επέκταση του μέτρου που αφορά στη μείωση του φόρου κατανάλωσης στη βενζίνη κατά 7 σεντ το λίτρο, κατά 8,3 σεντ στο πετρέλαιο κίνησης και κατά 6,4 σεντ το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης.

Η τρίμηνη ισχύς του κοινωνικού αυτού μέτρου, ως αντιστάθμισμα της εκτόξευσης των τιμών των καυσίμων λόγω της ενεργειακής κρίσης, απότοκο του πολέμου στην Ουκρανία, αλλά και της πανδημίας του κορωνοϊού, λήγει αύριο 30 Σεπτεμβρίου και το Υπουργείο Οικονομικών, προώθησε νομοσχέδιο στη Βουλή των Αντιπροσώπων για ψήφιση με τη μορφή του κατεπείγοντος, ώστε το μέτρο να συνεχιστεί.

Σημειώνεται ότι την εφαρμογή μειωμένων συντελεστών, των κατώτατων, επιτρέπει η κοινοτική Οδηγία 2003/96/ΕΚ του Συμβουλίου της 27ης Οκτωβρίου 2003, σχετικά µε την αναδιάρθρωση του κοινοτικού πλαισίου φορολογίας των ενεργειακών προϊόντων και της ηλεκτρικής ενέργειας. 

Το νομοσχέδιο με τίτλο «ο περί Φόρων Κατανάλωσης (Τροποποιητικός) (Αρ. 5) Νόμος του 2022», που αφορά την παράταση των εν λόγω μειωμένων συντελεστών, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση, αναμένεται να οδηγήσει σε ελάφρυνση του οικονομικού κόστους με το οποίο επιβαρύνονται οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις στη Δημοκρατία.

Αποτελεί ένα από τα μέτρα που προωθούνται για άμβλυνση των επιπτώσεων από τη συνεχιζόμενη Ουκρανική κρίση και δη τις αυξημένες τιμές των καυσίμων. 

Το επιπρόσθετο δημοσιονομικό κόστος αναμένεται να ανέλθει στα €6.5 εκατ., που μαζί με το προηγούμενο κόστος εφαρμογής του μέτρου, ανέρχεται σε σύνολο €33 εκατ.

Σημειώνεται ότι το προτεινόμενο νομοσχέδιο έχει ήδη νομοτεχνικά ελεγχθεί από το γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα και θα οδηγηθεί το απόγευμα στην Ολομέλεια για έγκριση.

Της Ελένης Χαραλάμπους