You are here

Καύσιμα: Αναβολή και... απόφαση την ερχόμενη Πέμπτη

11/04/2002 18:58
Επιμένει στα 4 σεντ ο Ρολάνδης

Αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη η απόφαση για την αύξηση της λιανικής τιμής πώλησης των καυσίμων, ώστε να γεφυρωθεί το χάσμα που χωρίζει κυβέρνηση – αγροτικές οργανώσεις, αλλά και τα κόμματα της αντιπολίτευσης με τις προτεινόμενες από το υπουργείο Εμπορίου, προτάσεις.

Πάντως, ο ίδιος ο υπουργός Νίκος Ρολάνδης, παρά τις περί του αντιθέτου πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, επιμένει στην αύξηση των καυσίμων κατά 4 σεντ.

Σε δηλώσεις του στη βουλή των Αντιπροσώπων, ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια των διαβουλεύσεων με τον προεδρεύοντα του Σώματος και τους αρχηγούς και εκπροσώπους των κοινοβουλευτικών κομμάτων, έγινε αποδεκτή εισήγηση για αναβολή στη λήψη απόφασης για ακόμη μία εβδομάδα, για περαιτέρω διαβουλεύσεις με τις Αγροτικές οργανώσεις και τα κόμματα.

Ο κ. Ρολάνδης άφησε σαφώς να νοηθεί, ότι ήταν αντίθετος με την εισήγηση για αναβολή, σημειώνοντας χαρακτηριστικά, ότι «κάθε εβδομάδα που περνά (χωρίς αύξηση) το δημόσιο ταμείο επιβαρύνεται με 800 περίπου χιλιάδες λίρες. Και το δημόσιο ταμείο», σημείωσε «ανήκει σε όλους μας και στους αγρότες... και σε εκείνους που έχουν αυτοκίνητα και σε εκείνους που δεν έχουν αυτοκίνητα». Από την καθυστέρηση, συμπλήρωσε, «απλά θα υπάρξει μια επιπρόσθετη εκταμίευση 800 χιλ. λιρών από το Δ.Τ. αυτή την εβδομάδα».

Ωστόσο προκειμένου να εκτονωθεί η κατάσταση και παρόλο που στις κυβερνητικές προτάσεις παρά την αύξηση, υπήρχε φόρμουλα για επιστροφή ενός ποσού στους αγρότες για «να καλύψει τη δική τους πλευρά», πρόσθεσε ο υπουργός, έγινε αποδεκτή η παράκληση των κομμάτων για περαιτέρω επαφές με τις αγροτικές οργανώσεις. «Ίσως καταλήξουμε (σ.σ. συμφωνήσουμε) και με τις αγροτικές οργανώσεις και να πάει με μεγαλύτερη συναίνεση μέσα από τα κόμματα, στη βουλή», είπε ο Νίκος Ρολάνδης.

Ερωτηθείς για το ύψος της αύξησης στα καύσιμα, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι «η θέση μας είναι ότι οφείλουμε να συμμορφωθούμε με την κείμενη νομοθεσία... η οποία υποχρεώνει τον υπουργό Εμπορίου να καθορίζει τέτοια τιμή που να μην υπάρχει εκταμίευση από το δημόσιο ταμείο... ούτε όφελος ούτε ζημιά» και επεσήμανε χωρίς περιστροφές: «Είναι 4 σεντ, αυτή είναι η τιμή που πρέπει να μπει κανονικά για να είμαστε σύμφωνοι με την νομοθεσία που ψήφισε η βουλή από το 1987».

Για το ενδεχόμενο η αύξηση να καθορισθεί στα 3 σεντ, ο κ. Ρολάνδης, ανέφερε ότι το Κράτος θα ζημιώνει. «Όταν η τιμή είναι πιο κάτω (σ.σ. από την κανονική) είναι μικρότερη η ζημιά του δημόσιου ταμείου. Όλα είναι πιθανά» πρόσθεσε για να επαναλάβει ότι το υπουργείο Εμπορίου, όφειλε να καταθέσει την τιμή εκείνη που «προκαλεί ανάκτηση της ζημίας και από κει πέρα θα κάνει ό,τι νομίζει η βουλή».

Ερωτηθείς τι ζημιές καλύπτει η αύξηση των 4 σεντ, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι καλύπτουν «μια ζημιά για τους εναπομείναντες τρεισήμισι μήνες, περίπου 12 εκατομμυρίων λιρών».

Του Κυριάκου Κυριακίδη