You are here

Κόκκινο από Βουλή σε αναπομπές νόμων

02/08/2022 13:05

Η Ολομέλεια της Βουλής σε έκτακτη συνεδρία απέρριψε κατά πλειοψηφία τις τρεις αναπομπές των νόμων για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και την κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος, καθώς και την τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων.

Συγκεκριμένα, με συνοπτικές διαδικασίες η Ολομέλεια του σώματος απέρριψε με 27 ψήφους εναντίον και 12 υπέρ, τις αναπομπές των δύο νόμων για κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και την κατάργηση του ΦΠΑ στους ρύπους στην τιμή του ρεύματος.

Όσον αφορά τον αναπεμφθέντα νόμο για αναστολή των εκποιήσεων από τον Αύγουστο μέχρι και το τέλος Οκτωβρίου, η Ολομέλεια του σώματος απέρριψε την πρόταση του προέδρου της Δημοκρατίας με 28 ψήφους εναντίον και 12 υπέρ.

Σημειώνεται ότι υπέρ των αναπομπών των νόμων ψήφισαν οι βουλευτές του ΔΗΣΥ και εναντίον οι βουλευτές των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Μιλώντας από το βήμα της Βουλής, η βουλεύτρια του ΔΗΣΥ Σάβια Ορφανίδου είπε ότι επειδή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες έχει ήδη προχωρήσει σε εξαγγελίες μέτρων στήριξης τους.

Η κ. Ορφανίδου δήλωσε ότι η ευαισθησία της Κυβέρνησης είναι εκεί καταγραμμένη και για όσους το είχαν ανάγκη για προστασία της πρώτης τους κατοικίας και με βιώσιμες αναδιαρθρώσεις και άλλα σχέδια. «Εμείς θέλουμε να είμαστε ωφέλιμοι και όχι αρεστοί, φαίνεται ότι ο λαϊκισμός έχει το πάνω χέρι, η κρίση όμως θα συνεχιστεί και να έχουμε υπόψη και την αξιοπιστία της χώρας μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως η αναστολή στις εκποιήσεις θα έχει αντίκτυπο στην προσπάθεια προώθησης του σχεδίου για ενοίκιο έναντι δόσης, το οποίο θα στηρίξει τους ευάλωτους.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανού δήλωσε όσον αφορά τη θέση της κυβέρνησης για οικονομική επιβάρυνση των δημόσιων οικονομικών από την αποδοχή των νόμων για την ακρίβεια και την αναστολή των εκποιήσεων, πως τα έσοδα μέχρι σήμερα ανέρχονται σε €700 εκατ. και για το σύνολο του έτους σε πέραν του €1 δισ., κάτι που καταδεικνύει ότι μπορούν να στηρίξουν τους πολίτες.

Ως ΑΚΕΛ είπε, διεκδικούμε την προστασία των  πολιτών από την ακρίβεια καθώς οι συνθήκες δεν έχουν αλλάξει από πέρσι και επέκρινε την Κυβέρνηση ότι ζει σε γυάλινους πύργους. Ο κ. Δαμιανού προχώρησε λέγοντας ότι μπουχτήσαμε με τις εξαγγελίες και ότι επιτέλους χρειάζεται μια ισορροπία μεταξύ των δανειοληπτών και των υπερπρονομίων των τραπεζών.

Η βουλεύτρια του ΔΗΚΟ Χριστιάνα Ερωτοκρίτου δήλωσε ότι το κόμμα της θα καταψηφίσει τις αναπομπές των νόμων, αναφέροντας ότι θα ανέμενε μεγαλύτερη ταπεινότητα από αυτούς που αποδεσμεύουν εκατομμύρια για την αγορά κτιρίων και φέρνουν ενστάσεις για μέτρα στήριξης των πολιτών.

Δήλωσε ότι η λειτουργία δικαστηρίου για τις εκποιήσεις θα δώσει λύση στο ζήτημα και τόνισε ότι αναμένουν την κατάθεση σχετικού νομοσχεδίου από την κυβέρνηση εντός Σεπτεμβρίου - Οκτωβρίου.

Ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Ηλίας Μυριάνθους ανέφερε ότι θα καταψηφίσουν τις τρεις αναπομπές των νόμων, σημειώνοντας ότι δεν εφαρμόζονται οι πρόνοιες της ευρωπαϊκής νομοθεσίας όσον αφορά τις εκποιήσεις.

Τόνισε ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει κανένα νομικό έρεισμα για να προχωρήσει σε αναφορά του νόμου της αναστολής των εκποιήσεων στο Ανώτατο Δικαστήριο, σημειώνοντας ότι αν προχωρήσει στην σχετική ενέργεια θα βρεθεί εκτεθειμένος απέναντι στην κοινωνία.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσανθος Σαββίδης ανέφερε ότι το κούρεμα του 2013 συνεχίζεται, επιρρίπτοντας ευθύνες στον κεντρικό τραπεζίτη, ο οποίος όπως είπε ακόμα να καταθέσει προτάσεις για επίλυση του ζητήματος.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης είπε ότι για την ψήφιση της τρίμηνης αναστολής των εκποιήσεων λήφθηκε υπόψη η πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ενώ αναφέρθηκε και σε δεκάδες εκποιήσεις που διενεργούνται από τις εταιρείες διαχείρισης, επισημαίνοντας ότι δεν γίνονται αναδιαρθρώσεις δανείων.

Ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης μιλώντας επίσης ενώπιον του Κοινοβουλίου είπε ότι θα καταψηφίσουν τις αναπομπές των νόμων που προώθησε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, ενώ υπογράμμισε ότι διενεργούνται πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας αξίας κάτω των €350 χιλ.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ Σωτήρης Ιωάννου τόνισε ότι στόχος της τρίμηνης αναστολής των εκποιήσεων ήταν να μπει ένα δίχτυ προστασίας στους δανειολήπτες μέχρι η Βουλή να εξετάσει τα νομοθετήματα που εκκρεμούν ενώπιον της σχετικά με το ζήτημα. Πρόσθεσε ότι η πρόταση για τις εκποιήσεις, στην οποία εισηγητής είναι και το κόμμα του, είναι στοχευμένη και συγκεκριμένη. 

Κατηγόρησε επίσης τους υποψήφιους προέδρους ότι άρχισαν την πρόωρη προεκλογική περίοδο και τους κάλεσε να πουν πως ακριβώς στοχεύουν οι ίδιοι να επιλύσουν το ζήτημα.

Προς αναφορά των νόμων

Υπενθυμίζεται, ότι μετά την καταψήφιση των αναπομπών των τριών νόμων από την Ολομέλεια της Βουλής, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να προχωρήσει σε αναφορά των νόμων στο Ανώτατο Δικαστήριο.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι με τους χρόνους που απαιτούνται για την εξέταση των υποθέσεων( 6-12 μήνες) , μέχρι το Ανώτατο Δικαστήριο να εκδώσει την τελική του ετυμηγορία θα παρέλθουν τα χρονοδιαγράμματα για την εφαρμογή των τριών νόμων τα οποία λήγουν για τους δύο νόμους για την ακρίβεια στο τέλος του έτους και για την αναστολή των εκποιήσεων την 31η Οκτωβρίου.

Με τα δεδομένα αυτά, ακόμα και αν η Βουλή δικαιωθεί από το Ανώτατο, η Κυβέρνηση εξασφαλίζει τη μη εφαρμογή των νόμων.

Της Ελένης Χαραλάμπους