You are here

Νέα αναβολή στην εγγύηση €60,2 εκ. για κατασκευή ηλιoθερμικού πάρκου

17/01/2020 16:08

Από αναβολή σε αναβολή πάει η έγκριση από τη βουλή της παραχώρησης κυβερνητικής εγγύησης ύψους  €60,2 εκ., προς την Alfa Mediterranean Enterprises η οποία προτίθεται να κατασκευάσει ηλιοθερμικό πάρκο 50 MW, στην Κύπρο.

Τη σημερινή αναβολή ενώπιον της ολομέλειας της βουλής ζήτησε το ΑΚΕΛ και επειδή πρόκειται μόνο για μια εβδομάδα συναίνεσαν και τα άλλα κόμματα.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου επιχειρηματολογώντας υπέρ της αναβολής είπε ότι υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα.

Πρόσθεσε ότι ο υπουργός γεωργίας κατέθεσε επιστολή στην επιτροπή γεωργίας της βουλής με την οποία ουσιαστικά τεκμηριώνει  τη θέση του ΑΚΕΛ ότι υπάρχουν ανοικτά ζητήματα τα οποία θα πρέπει να κλείσουν και μετά η ολομέλεια να εγκρίνει την παραχώρηση κρατικής εγγύησης.

Σημείωσε ότι και η νομική υπηρεσία ζητά να υπάρξει πρώτα γνωμάτευση της επιτροπής ανταγωνισμού της ΕΕ ώστε να γνωρίζει και το κράτος τι θα πράξει.

Ο κ. Στεφάνου είπε ότι θα ζητήματα που είναι ανοικτά άπτονται σε θέματα αγοράς ηλεκτρισμού, τιμής ηλεκτρισμού και προστασίας του καταναλωτή, ανταγωνισμού και του περιβάλλοντος.

Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου λαμβάνοντας το λόγο είπε ότι εάν δεν εγκριθεί η κρατική εγγύηση μέχρι τέλος Ιανουαρίου, η εταιρεία θα αποσύρει το ενδιαφέρον της.

Τελικά αποφασίστηκε να συζητηθεί και την ερχόμενη Δευτέρα στην επιτροπή οικονομικών και να επανέλθει  προς ψήφιση στην επόμενη συνεδρία της ολομέλειας.

Σημειώνεται ότι η κρατική εγγύηση €60,2 εκ. θα δοθεί προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς όφελος της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises για χρηματοδότηση του έργου CY CSPc EOS Green Energy, με αντίστοιχη τραπεζική εγγύηση από την εταιρεία προς το κράτος για να είναι απόλυτα καλυμμένο το κράτος .

Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για παροχή κυβερνητικής εγγύησης πέραν του €1 εκ. ζητείται η έγκριση της βουλής.

Της Ηρώς Ευθυμίου