You are here

Κλειδώνουν μέτρα στήριξης καταναλωτών

21/06/2022 10:00

Την κατάθεση κοινής πρότασης νόμου εξετάζουν τα κοινοβουλευτικά κόμματα αναφορικά με την προώθηση μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία πλήττονται από το μπαράζ ανατιμήσεων βασικών αγαθών και προϊόντων, ως αποτέλεσμα του υπερπληθωρισμού.

Τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών, σε κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση που έγινε χθες καθόρισαν τα επόμενα βήματα σχετικά με τις τρεις προτάσεις νόμου του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ και της ΔΗΠΑ, που προνοούν φοροελαφρύνσεις σε καύσιμα, ηλεκτρισμό και άλλα βασικά αγαθά.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η StockWatch, τα κοινοβουλευτικά κόμματα αποφάσισαν να προωθήσουν μέτρα που τυγχάνουν κοινής αποδοχής και είναι πιο εφικτό να γίνουν αποδεκτά από την κυβέρνηση.

Ενώπιον της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής εκπρόσωποι του ΥΠΟΙΚ είχαν υποστηρίξει ότι τυχόν αποδοχή των σχετικών προτάσεων των κοινοβουλευτικών κομμάτων θα επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τα δημόσια οικονομικά και θα επιφέρουν περαιτέρω αύξηση του πληθωρισμού.

Επικρατεί η άποψη στη Βουλή ότι στην κοινή πρόταση νόμου θα περιλαμβάνεται το μέτρο που προτείνει το ΔΗΚΟ, για υπαγωγή, μέχρι το τέλος του έτους 2022, του μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ, της αναπροσαρμογής της τιμής των καυσίμων, η οποία είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της ΑΗΚ.

Οι αναπροσαρμογές αυτές περιλαμβάνονται στο ποσοστό του κόστους αγοράς δικαιωμάτων εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, το κόστος αγοράς καυσίμων και το κόστος διατήρησης στρατηγικών αποθεμάτων.

Το σχετικό μέτρο περιλαμβάνεται και στην πρόταση νόμου της ΔΗΠΑ και υιοθετείται και από άλλα κόμματα της αντιπολίτευσης.

Το σχετικό μέτρο εκτιμάται από την κυβέρνηση ότι θα επιφέρει δημοσιονομικό κόστος ύψους €89 εκατ. για ένα χρόνο ενώ, το ΔΗΚΟ υποστηρίζει ότι το κόστος της δικής του πρότασης που αφορά στην κατάργηση του ΦΠΑ στη ρήτρα αναπροσαρμογής των καυσίμων της ΑΗΚ μέχρι τέλος του έτους ανέρχεται στα €44 εκατ.

Σημειώνεται ότι ο ΠτΔ είχε επισημάνει χθες προς τους αρχηγούς των κομμάτων στο πλαίσιο της συνεδρίασης του Εθνικού Συμβουλίου ότι θα πρέπει να υπάρξει σοβαρή προσέγγιση ως προς τις δυνατότητες των δημόσιων οικονομικών.

Ψάχνουν τη χρυσή τομή για πρόταση ΑΚΕΛ

Στο τραπέζι του διαλόγου των κοινοβουλευτικών κομμάτων βρέθηκε χθες και η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ, το οποίο πρότεινε κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα μέχρι το τέλος του χρόνου και πιο συγκεκριμένα μη επιβολή ΦΠΑ επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή.

Σύμφωνα με την εκτίμηση της κυβέρνησης, η δημοσιονομική επιβάρυνση από την σχετική πρόταση ανέρχεται στα €60 εκατ. τον χρόνο.

Σημειώνεται ότι η πρόταση του ΑΚΕΛ αφορά περίοδο έξι μηνών και θα συνεπάγεται ένα κόστος περίπου ύψους €30 εκατ.

Εκτός της κοινής πρότασης νόμου των τριών θα μείνουν τα μέτρα που προτείνει η ΔΗΠΑ για υπαγωγή για περίοδο έξι μηνών της παράδοσης τροφίμων και φαρμάκων στο μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ και των υπηρεσιών εστιατορίων και επισιτισμού στο μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ ύψους 5%.

Στις κοινοβουλευτικές ομάδες η κοινή πρόταση

Η κοινή πρόταση νόμου θα τεθεί ενώπιον των κοινοβουλευτικών ομάδων των κομμάτων την ερχόμενη Πέμπτη για συζήτηση και έγκριση πριν προωθηθεί στην επιτροπή Οικονομικών για περαιτέρω εξέταση.

Το ζήτημα της λήψης περαιτέρω μέτρων στήριξης των πολιτών θα τεθεί εκ νέου σε σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων με τον υπουργό Οικονομικών.

Σε δηλώσεις χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος ανέφερε ότι η κυβέρνηση αξιολογεί νέα μέτρα για την ακρίβεια.

Επεσήμανε ότι η κυβέρνηση στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του κράτους χωρίς να θέτουμε σε κίνδυνο τα δημόσια οικονομικά θα λαμβάνει αποφάσεις, οι οποίες θα είναι στοχευμένες, με ιδιαίτερη έμφαση στο να αμβλύνουμε το πρόβλημα κυρίως για τους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας.

Πρόταση για οροφή στις τιμές καυσίμων

Ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, θα τεθεί σήμερα νέα πρόταση του ΑΚΕΛ που προβλέπει οροφή στις τιμές πώλησης των καυσίμων, όπως επίσης και νομοσχέδιο για τον καθορισμό ανωτάτων τιμών χονδρικής και λιανικής πώλησης σε όλα ή μερικά προϊόντα.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση της πρότασης νόμου του γγ του ΑΚΕΛ Στέφανου Στεφάνου, προβλέπεται η τροποποίηση του περί Πετρελαιοειδών (Καθορισμός Ανωτάτων Τιμών Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις) Νόμου, ώστε να παρασχεθεί η δυνατότητα στον Υπουργό Ενέργειας να εκδίδει διάταγμα, με το οποίο να καθορίζει ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή, στις περιπτώσεις που επικρατούν στην αγορά ιδιαίτερα δύσκολες οικονομικές συνθήκες οι οποίες επιβάλλουν συγκράτηση της αύξησης των τιμών σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, καθώς και για την προστασία των καταναλωτών.

Προστίθεται ότι η παρούσα τροποποίηση κρίνεται αναγκαία, καθότι με την υφιστάμενη νομοθεσία η δυνατότητα του Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας να εκδίδει διάταγμα καθορισμού των ανώτατων τιμών πετρελαιοειδών περιορίζεται μόνο στην περίπτωση κατά την οποία το ύψος των τιμών των πετρελαιοειδών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι σε υπερβολικά πιο υψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

Νομοσχέδιο για οροφή στο μικτό κέρδος

Όσον αφορά στο νομοσχέδιο, σκοπός του είναι η τροποποίηση των Περί Καθορισμού Ανωτάτων Τιμών Χονδρικής και Λιανικής Πώλησης σε Ειδικές Περιπτώσεις Νόμων του 2012 και του 2018, έτσι ώστε να διευρυνθεί το πεδίο εξουσιών του υπουργού µε τη συμπερίληψη της δυνατότητας καθορισμού ανώτατου περιθωρίου μικτού κέρδους.

Με τη ρύθμιση αυτή, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση επιδιώκεται η παρεμπόδιση της αθέμιτης κερδοφορίας οποιουδήποτε εμπλεκόμενου στη χονδρική ή/και λιανική πώληση προϊόντων, σε περιόδους που παρουσιάζονται διαταραχές των συνθηκών της παγκόσµιας οικονομίας και των εφοδιαστικών αλυσίδων συγκεκριμένων προϊόντων ή πρώτων υλών.

Σημειώνεται ότι η υφιστάμενη νομοθεσία παρέχει στον υπουργό τη δυνατότητα να εκδίδει διάταγμα µε το οποίο να καθορίζει, για περίοδο µέχρι 45 ημέρες, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα προϊόντα.

Της Ελένης Χαραλάμπους