You are here

Στήριξη ΤΚΑ και κουρεμένων μέσω ταμείου ΦΑ

17/09/2021 11:57

Τη διεύρυνση των στόχων του Εθνικού Ταμείου Επενδύσεων, ώστε να περιλαμβάνεται σαφής προτίμηση σε επενδύσεις που σχετίζονται με την επέκταση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και για να μπορούν να χρησιμοποιούνται οι πόροι του ταμείου για στήριξη άλλων ταμείων, προβλέπει πρόταση που τέθηκε χθες ενώπιον της Βουλής.

Στην πρόταση που κατέθεσε ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης, καθορίζεται δικαίωμα χρήσης των πόρων του ταμείου για ενίσχυση της πολιτικής κοινωνικής αλληλεγγύης της κυπριακής Δημοκρατίας, ενίσχυση του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων και ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης.

Σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει την πρόταση, σκοπείται επιπρόσθετα, η ενίσχυση του πλαισίου λειτουργίας και των πληροφοριών στις οποίες έχει πρόσβαση ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, για σκοπούς ελέγχου, ώστε να του παρέχεται πρόσβαση «σε όποιες άλλες πληροφορίες ζητήσει».

Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση περιλαμβάνει πρόνοια με αναφορά σε «προτίμηση στις επενδύσεις σε τομείς που αφορούν την ανάπτυξη ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και την ενίσχυση του Ταμείου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας».

Προστίθεται επίσης, παράγραφος που προβλέπει χρήση των πόρων του ταμείου πέραν των υφιστάμενων σκοπών, για την ενίσχυση των στεγαστικών προγραμμάτων της κυπριακής Δημοκρατίας, την ενίσχυση του ΤΚΑ, την ενίσχυση του ταμείου κουρεμένων και την ενίσχυση της έρευνας και καινοτομίας.

Το εθνικό ταμείο επενδύσεων συστάθηκε το Μάρτιο του 2019 για τη διαχείριση των εσόδων από την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων, με τη Βουλή να αποσυνδέει τα έσοδα του ταμείου από το δημόσιο χρέος και τη διάθεσή τους για τις μελλοντικές γενιές.

M.X.