You are here

Έρχονται οικολογικά δώρα από πρατήρια καυσίμων

10/10/2021 06:01

Οικολογικά δώρα προς τους καταναλωτές βάζουν στο πρόγραμμα οι εταιρείες διανομής καυσίμων, στο πλαίσιο της υιοθέτησης νέας νομοθεσίας για την προώθηση μέτρων βελτίωσης της ενεργειακής απόδοσης και μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων.

Αντί για τα συνηθισμένα δώρα που προσφέρουν τα πρατήρια καυσίμων, όπως βαλίτσες, ποτήρια, μαχαιροπίρουνα κτλ, οι εταιρείες καλούνται να παραχωρούν δώρα όπως δωρεάν συντήρηση λέβητα συστήματος θέρμανσης ή δωρεάν κουπόνια για θερμομόνωση ή και αντικατάσταση ηλεκτρικών συσκευών και λαμπτήρων με πιο φιλικές προς το περιβάλλον συσκευές.

Σύμφωνα με λειτουργό του υπουργείου Ενέργειας, στο πλαίσιο υιοθέτησης νέας νομοθεσίας η ΑΗΚ και μεγάλες εταιρείες διανομής προϊόντων πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, θα πρέπει να προωθήσουν διάφορα μέτρα μείωσης της κατανάλωσης καυσίμων, όπως τα πιο πάνω, τα οποία θα έχουν να κάνουν με τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης των πελατών.

Συγκεκριμένα, όπως είπε, το Σχέδιο κανονισμών με τίτλο « Οι περί της Ενεργειακής Απόδοσης (Υπόχρεα Μέρη) Κανονισμοί του 2021», σκοπό έχουν την επιβολή σε μεγάλους διανομείς προϊόντων πετρελαίου και ηλεκτρικής ενέργειας, υποχρέωσης για επίτευξη μέρους του συσσωρευτικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας κατά την τελική χρήση για την περίοδο 2021-2030.

Πρόσθεσε ότι στο Σχέδιο περιλαμβάνονται περίπου 25 μέτρα εξοικονόμησης κατά την τελική χρήση, όπως είναι τα οικολογικά δώρα προς τους καταναλωτές.

Δηλαδή η ΑΗΚ και οι εταιρείες πετρελαιοειδών θα πρέπει να αναλάβουν δράσεις οι οποίες, όπως και σε άλλες χώρες, ποικίλουν από τη διανομή φυλλαδίων περιβαλλοντικής και οδικής συμπεριφοράς, μέχρι την επιδότηση αντικατάστασης συμβατού αυτοκινήτου με ηλεκτρικό όχημα.

Για την επίτευξη του σχετικού στόχου, σε κάποιες χώρες έχει εφαρμοσθεί η μείωση των ορίων ταχύτητας στους δρόμους. Πιο συγκεκριμένα στη Σουηδία, το Ηνωμένο Βασίλειο αλλά και στις ΗΠΑ το ανώτατο όριο ταχύτητας  στους αυτοκινητόδρομους από 120 χλμ/ώρα κατέβηκε σε 110 χλμ/ώρα και στις πόλεις από 40 χλμ/ώρα σε 30 χλμ/ώρα.

Όσον αφορά στο ποσοστό επιβάρυνσης που θα πρέπει να αναλάβει κάθε εταιρεία, αναφέρθηκε ότι το ποσοστό εξοικονόμησης που θα πρέπει να καλύψουν, θα είναι ανάλογο των πωλήσεών τους και πως σε περίπτωση που δεν καλύπτεται το προβλεπόμενο ποσοστό εξοικονόμησης, σύμφωνα με την νομοθεσία θα επιβάλλονται μεγάλα πρόστιμα.

Σύμφωνα με την εισηγητική έκθεση του σχεδίου κανονισμών, η επιβολή της εν λόγω υποχρεώσης έχει ενταχθεί στο εθνικό σχέδιο για την ενέργεια και το κλίμα, ως μέτρο που θα καλύψει το 40% του υποχρεωτικού εθνικού στόχου εξοικονόμησης ενέργειας για το 2030. Το υπόλοιπο 60% αναμένεται να καλυφθεί με εναλλακτικά μέτρα.

Προστίθεται ότι βάσει των σχεδιασμών και μέτρων για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου κατά 55% ως το 2030, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη προτείνει αύξηση του εθνικού υποχρεωτικού στόχου για το 2030 με εφαρμογή από το 2024 και μετά.

Η συζήτηση του σχεδίου κανονισμών θα συνεχιστεί την επόμενη εβδομάδα.

Της Ελένης Χαραλάμπους