You are here

Βιάζονται να εγκρίνουν έργο «γράφοντας» την Κομισιόν

24/01/2020 07:10

Ενώπιον της ολομέλειας αναμένεται να τεθεί εκ νέου σήμερα το θέμα της έγκρισης κυβερνητικής εγγύησης και εγγυημένης τιμής προς την εταιρεία «Alfa Mediterranean Enterprises Ltd» για τη δημιουργία ηλιοθερμικού πάρκου, παρά το ότι εκκρεμεί η απάντηση της διεύθυνσης ανταγωνισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής επί σχετικού ζητήματος.

Το έργο, που είναι κοντά στην κοιλάδα Λιμνάτη, βρίσκεται στη λίστα με έργα που η ΕΕ συνδέει με συστημικές παραβιάσεις περιβαλλοντικών νομοθεσιών.

Οι εγγυήσεις φαίνεται ότι θα κερδίσουν την έγκριση της πλειοψηφίας, τη στιγμή που το ΑΚΕΛ συνεχίζει να εκφράζει διαφωνίες κάνοντας λόγο για «περίεργη επιμονή» της πλειοψηφίας.

Η εγγύηση επί της οποίας θα τοποθετηθεί η βουλή αφορά στη χρηματοδότηση της δημιουργίας σταθμού ηλιακής ενέργειας για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού χρηματοδοτικού προγράμματος NER300 (έργα επίδειξης καινοτόμων τεχνολογιών ενέργειας).

Συγκεκριμένα, η κρατική εγγύηση των €60,2 εκ. θα δοθεί προς την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προς όφελος της εταιρείας Alfa Mediterranean Enterprises για χρηματοδότηση του έργου CY CSPc EOS Green Energy, με αντίστοιχη τραπεζική εγγύηση από την εταιρεία προς το κράτος.

Ως εκ τούτου, όπως δήλωσε στη StockWatch ο βουλευτής του ΔΗΣΥ Ονούφριος Κουλλά δεν υπάρχει κανένας δημοσιονομικός κίνδυνος για το κράτος, γεγονός που όπως είπε, επιβεβαιώνει και το γενικό λογιστήριο.

Και δεύτερη μορφή εγγύησης προς την εταιρεία

Άμεση σχέση με τη δυνατότητα εξασφάλισης της υπόλοιπης αναγκαίας χρηματοδότησης για το έργο, φαίνεται να έχει η αναμενόμενη ετυμηγορία της ΓΔ Ανταγωνισμού της ΕΕ σε σχέση με την διασφάλιση εγγυημένης τιμής πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παράγει ο σταθμός, στα 9,3 σεντ ανά κιλοβατώρα, για διάστημα που μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 15 χρόνια.

Η εγγυημένη τιμή πώλησης θα λειτουργήσει εάν εγκριθεί, ως ασφαλιστική δικλείδα για την εξασφάλιση των απαραίτητων εσόδων από πλευράς επενδυτή, ώστε να είναι σε θέση να αποπληρώνει τη χρηματοδότηση.

Δηλαδή, το κράτος θα εγγυηθεί την τιμή ώστε ο επενδυτής να μπορέσει να έχει κέρδη, ώστε να αποπληρώνει το δάνειο.

Το θέμα βρίσκεται ενώπιον της ΕΕ καθώς η εγγύηση της τιμής πώλησης εμπίπτει στο πλαίσιο κρατικής ενίσχυσης, ωστόσο η επιτροπή οικονομικών φαίνεται ότι δεν είναι πρόθυμη να περιμένει την απάντηση του αρμόδιου ευρωπαϊκού σώματος.

Ο κ. Κουλλά επεσήμανε ότι η απόφαση που βρίσκεται ενώπιον της ολομέλειας, διαφέρει από το ζήτημα για το οποίο αναμένεται η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Πρόσθεσε ότι με το να εγκριθούν οι εγγυήσεις των €60,2 εκ. δεν σημαίνει ότι το κράτος θα προχωρήσει να δώσει αυτό το ποσό. Αυτή η πιθανότητα θα υφίσταται, σε περίπτωση που ο επενδυτής δεν τηρήσει ορισμένες υποχρεώσεις προς την ΕΕ, εφόσον εξασφαλίσει χρηματοδότηση και προχωρήσει στην έναρξη του έργου, όπως είπε.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου μιλώντας στη StockWatch ανέφερε ότι εξακολουθούν να αναμένονται απαντήσεις στα ερωτήματα που τέθηκαν κατά την εξέταση του θέματος στην επιτροπή οικονομικών ενώ, είναι φανερό είπε, πως δεν ζητήθηκαν οι απόψεις της ΡΑΕΚ.

Πρόσθεσε ότι η επιμονή για ταχεία προώθηση του θέματος στην ολομέλεια δημιουργεί ερωτηματικά, σημειώνοντας ότι τα όσα είχαν αναφερθεί περί διοριών και χρονοδιαγραμμάτων, δεν ισχύουν.

Υπενθυμίζεται ότι κατά την αναβολή της συζήτησης του θέματος στην ολομέλεια την περασμένη εβδομάδα, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου υπέδειξε ότι εάν δεν εγκριθεί η κρατική εγγύηση μέχρι τέλος Ιανουαρίου, η εταιρεία θα αποσύρει το ενδιαφέρον της. 

Περιβαλλοντικά αμφιλεγόμενο έργο

Το εν λόγω έργο είχε περιληφθεί σε λίστα της Κομισιόν με 20 έργα για τα οποία η Κύπρος δεν έχει κάνει ενδελεχή αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων πριν προωθηθούν, με το συγκεκριμένο έργο να εκτιμάται ότι επηρεάζει περιοχή Natura στην κοιλάδα Λιμνάτη.

Η εταιρεία είχε αποστείλει επιστολή διαμέσου του δικηγόρου της στο τμήμα περιβάλλοντος, ζητώντας όπως ξεκαθαριστεί γραπτώς προς τα κόμματα και τη νομική υπηρεσία ότι ουδέν περιβαλλοντικό ή άλλης μορφής ζήτημα δεν υπάρχει σε ότι αφορά το έργο, καθώς κατά την συζήτηση που προηγήθηκε στην επιτροπή οικονομικών, τέθηκε η άποψη ότι πρέπει να ληφθεί η έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πριν την τοποθέτηση της ολομέλειας.

Ο διευθυντής του τμήματος περιβάλλοντος ενημέρωσε την επιτροπή οικονομικών ότι περιβαλλοντικά ζητήματα που είχαν τεθεί, έχουν επιλυθεί, καθότι το έργο απέχει ένα χιλιόμετρο περίπου από την περιοχή «Natura 2000» και η δυναμικότητά του μειώθηκε στα 50Μw (από 75 Μw αρχικά), ώστε τα όρια του έργου να μην εφάπτονται με τα όρια της περιοχής Natura.

Το τμήμα, όμως, δεν έχει κάνει «Δέουσα Εκτίμηση Επιπτώσεων στο Περιβάλλον» που με βάση τη νομοθεσία της ΕΕ δεν αφορά μόνο περιοχές που εμπίπτουν αλλά και περιοχές που «γειτνιάζουν» με περιβαλλοντικά προστατευμένες περιοχές.

Η μη εκπόνηση μελετών εκτίμησης των ευρύτερων επιπτώσεων από διάφορες αναπτύξεις είναι άλλωστε μία από τις βασικές αιτίες που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικαλείται σε προειδοποιητική επιστολή που έστειλε τον Νοέμβριο στην Κύπρο, και την οποία καλείται η Κύπρος να απαντήσει, προτού η Επιτροπή προχωρήσει το θέμα στο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Η εταιρεία διαφωνεί με τη συμπερίληψη του έργου στη λίστα της Κομισιόν με τα διάφορα έργα που σχετίζονται με παραβιάσεις περιβαλλοντικών οδηγιών, και τονίζει ότι όλα έγιναν νομότυπα.  Σημειώνει επίσης ότι το έργο είναι εκτός περιοχής Natura 2000.

Ο πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης, δήλωσε στη StockWatch ότι δεν υπάρχει περιβαλλοντικός λόγος για τη μη έγκριση της απόφασης και πρόσθεσε πως παρά τις όποιες επιφυλάξεις, το κόμμα δεν μπορεί να βάλει τρικλοποδιά σε ένα έργο που έχει να κάνει με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε ότι το θέμα προωθείται άμεσα στην ολομέλεια διότι υπάρχει ο κίνδυνος να χαθεί η δυνατότητα χρηματοδότησης.

Ευθύνη του επενδυτή η μη σύναψη συμφωνίας

Επιφυλακτικό είναι για το θέμα και το υπουργείο γεωργίας.  Σε επιστολή του υπουργού γεωργίας Κώστα Καδή προς τους δικηγόρους της εταιρείας, η οποία κοινοποιήθηκε στη βουλή, αναφέρεται ότι το έργο εγκρίθηκε για χρηματοδότηση στο πλαίσιο ευρωπαϊκού διαγωνισμού, ωστόσο η σύναψη σχετικής συμφωνίας με τον κύριο του έργου δεν πραγματοποιήθηκε, λόγω διαφοροποίησης αρχικών στοιχείων του έργου εκ μέρους του.

Σημειώνεται ότι το έργο έχει ιδιαιτερότητες που καθιστούν δύσκολη τη χρηματοδότηση και υλοποίηση του και πως για το λόγο αυτό τέθηκαν τα αιτήματα εκ μέρους του επενδυτή για προκαταβολική χρηματοδότηση από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα και για μηχανισμό πρόσθετης στήριξης από το κράτος, καθώς επίσης για παράταση των χρονοδιαγραμμάτων υλοποίησης του έργου.

Ως αποτέλεσμα, όπως αναφέρεται, δημιουργήθηκε ανάγκη για πρόσθετες ενέργειες που περιλαμβάνουν έγκριση της βουλής σε ότι αφορά το πρώτο αίτημα και έγκριση της ΓΔ ανταγωνισμού της ευρωπαϊκής επιτροπής για το δεύτερο αίτημα.

Ως εκ τούτου, σύμφωνα με τον κ. Καδή, προκύπτει ότι μη σύναψη συμφωνίας οφείλεται αποκλειστικά στον κύριο του έργου, λόγω των πρόσθετων αιτημάτων του. Παράλληλα, εκφράζεται ετοιμότητα για σύναψη συμφωνίας άμεσα με βάση τα αρχικά δεδομένα του διαγωνισμού ή για σύναψη συμφωνίας μετά την έγκριση των αιτημάτων σύμφωνα με τις νενομισμένες διαδικασίες.

Της Μαρίας Χαμπή