You are here

ΠτΔ: Ανέπεμψε νόμο για ένα «και»

08/12/2022 13:26

Για ένα «και» που έγινε «ή», ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης ανέπεμψε σήμερα στη Βουλή για επανεξέταση την τροποποίηση του «περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου», την οποία ενέκρινε η Ολομέλεια της Βουλής στις 17 Νοεμβρίου.

Σημειώνεται ότι η τροποποίηση αφορά πρόταση νόμου της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ενέργειας, για παροχή προτεραιότητας σε εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, χωρίς να απαιτείται οι εγκαταστάσεις αυτές να αποτελούν και έργα επίδειξης για καινοτόμες τεχνολογίες τα οποία εξασφαλίζουν σχετική έγκριση από τη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου.

Σύμφωνα με την επιστολή του Πρόεδρου της Δημοκρατίας, ο λόγος αναπομπής του νόμου είναι η αντικατάσταση στον υπό αναπομπή Νόμο της λέξης «και» με τη λέξη «ή» στο τέλος της παραγράφου (β) του εδαφίου (2) του άρθρου 102 του βασικού νόμου περί Ρύθμισης της Αγοράς Ηλεκτρισμού Νόμου του 2021.  

Όπως εξηγεί η τροποποίηση η οποία γίνεται, δεν συνάδει με το σκοπό για τον οποίο έγινε ο υπό αναπομπή νόμος.

Σκοπός του υπό αναπομπή νόμου, είναι να μπορεί να δοθεί προτεραιότητα σε εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, χωρίς να απαιτείται οι εγκαταστάσεις αυτές να αποτελούν ταυτόχρονα και έργα επίδειξης για καινοτόμες τεχνολογίες.

Σημειώνεται ότι η τροποποίηση η οποία γίνεται με τον υπό αναπομπή νόμο, επιτρέπει την κατανομή κατά προτεραιότητα στις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής ανεξάρτητα του κατά πόσον αυτό το επιτρέπει η ασφαλής λειτουργία του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Προστίθεται ότι η τροποποίηση η οποία γίνεται με τον υπό αναπομπή νόμο, επιτρέπει την κατανομή κατά προτεραιότητα ακόμα και σε μια εγκατάσταση ηλεκτροπαραγωγής που δεν χρησιμοποιεί ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης (λόγου χάρη που χρησιμοποιεί συμβατικά καύσιμα) και που πληροί την προϋπόθεση της ασφαλούς λειτουργίας του εθνικού συστήματος ηλεκτρισμού.

Περαιτέρω αναφέρει ότι η τροποποίηση η οποία γίνεται, επιτρέπει την κατανομή κατά προτεραιότητα σε έργα επίδειξης για καινοτόμες τεχνολογίες άλλα από εκείνα που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης.

Δηλαδή ότι η κατανομή κατά προτεραιότητα, γίνεται στο βαθμό που το επιτρέπει η ασφαλής λειτουργία του εθνικού συστήματος ηλεκτρικής ενέργειας και ότι η προτεραιότητα κατά την κατανομή, αφορά αποκλειστικά τις εγκαταστάσεις ηλεκτροπαραγωγής που χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας ή συμπαραγωγή υψηλής απόδοσης, ανεξαρτήτως του κατά πόσον αυτές αποτελούν έργα επίδειξης για καινοτόμες τεχνολογίες ή όχι.

Όπως είναι γνωστό, με βάση το Σύνταγμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων έχει χρονικό περιθώριο να αποφασίσει επί αναπεμφθέντα νόμου 15 μέρες.

Λόγω του ότι η Βουλή τερματίζει σήμερα τις εργασίες της με τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας θα συνεδριάσει εκτάκτως στις 2:30 μμ για να εξετάσει την αναπομπή του προέδρου.

Η απόφαση της επιτροπής θα πρέπει να εγκριθεί στη συνέχεια και από την Ολομέλεια του σώματος.

Επισυνάπτεται η αναπομπή του ΠτΔ

Της Ελένης Χαραλάμπους