You are here

Έγκριση επαναδιορισμού προέδρου και αντιπροέδρου ΡΑΕΚ

12/10/2021 12:07

Την έγκριση της Βουλής για τον επαναδιορισμό των Ανδρέα Πουλλικκά και Άλκη Φιλίππου στις θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου, αντίστοιχα της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας Κύπρου (ΡΑΕΚ), εξασφάλισε η υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νατάσα Πηλείδου.

Η κ. Πηλείδου ενημέρωσε σήμερα την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας αναφορικά με την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου να διοριστούν ξανά στις θέσεις προέδρου και αντιπροέδρου της ΡΑΕΚ οι κ. Πουλλικάς και Φιλίππου, για άλλα επτά χρόνια.

Οι βουλευτές μέλη της Επιτροπής δεν έφεραν καμία ένσταση ως προς το επαναδιορισμών των δύο προσώπων στις θέσεις του προέδρου και αντιπροέδρου της Αρχής, ωστόσο έκρουσαν το κώδωνα του κινδύνου σε σχέση με τον ρόλο της στη νέα αγορά ενέργειας και ηλεκτρισμού.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας Κυριάκος Χατζηγιάννης είπε ότι η τοποθέτηση της Επιτροπής είναι θετική και ζήτησε να κλείσουν όλες ο εκκρεμότητες που έχουν να κάνουν με αυτό το θέμα.
 
Η Υπουργός Ενέργειας ανέφερε ότι θα πάει την Παρασκευή με νέα πρόταση στο Υπουργικό με την οποία θα εισηγείται τον διορισμό των δύο μελών της ΡΑΕΚ. Μετά την απόφαση, ανέφερε θα ακολουθήσει η διαβεβαίωση του μελών αυτών στο Προεδρικό.

Σημειώνεται ότι η θητεία των κ. Πουλλικκά και Φιλίππου έληξε στις αρχές του μήνα, με αποτέλεσμα για μερικές μέρες η ΡΑΕΚ να παραμένει ακέφαλη. Το Υπουργικό Συμβούλιο με απόφαση του την περασμένη Παρασκευή ενέκρινε εκ νέου τον διορισμό του υφιστάμενου προέδρου και αντιπροέδρου της Αρχής.

Βάσει της νομοθεσίας, το Υπουργικό Συμβούλιο στην επόμενη συνεδρία του θα οριστικοποιήσει την απόφαση για επαναδιορισμό των Ανδρέα Πουλλικκά και Άλκη Φιλίππου.

Αξίζει να αναφερθεί ότι και η θητεία του τρίτου μέλους της ΡΑΕΚ, του κ. Άκη Χατζηγεωργίου λήγει μέσα στο 2022.

Στο μεταξύ, σε κεκλεισμένο των θυρών συνεδρία της Επιτροπής Ενέργειας, η οποία πραγματοποιείται αυτή την ώρα, η υπουργός Ενέργειας, ενημερώνει τη Βουλή για τα ενεργειακά θέματα.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Μιχάλης Γιακουμή σε δήλώσεις μετά την συνεδρία, ανέφερε ότι ο  ανεξάρτητος θεσμός της  ΡΑΕΚ, θα πρέπει να συνεχίσει  να  είναι πραγματικά ανεξάρτητος τόσο διοικητικά, αδειοδοτικά και οικονομικά, με δράσεις και ενέργειες στην κοινωνία που θα  βοηθούν την περαιτέρω ανάπτυξη των  ΑΠΕ και τον πραγματικό ανταγωνισμό στον ηλεκτρισμό. Αναφέροντας ότι δεν φέρουν καμιά ένσταση στον επαναδιορισμό των δύο τεχνοκρατών, έθεσε κάποια σημεία/ερωτήματα που, όπως είπε, πρέπει να προβληματίσουν  την ΡΑΕΚ.
 
Ζήτησε να δοθούν στη δημοσιότητα οι μελέτες που έχουν πραγματοποιηθεί για τον αντίκτυπο που θα έχει η λειτουργία της Ανταγωνιστικής Αγοράς Ηλεκτρισμού στον τελικό καταναλωτή και πως αυτή θα μειώσει το κόστος ηλεκτρισμού σε όλους τους καταναλωτές και όχι μόνο στους μεγάλους εμπορικούς καταναλωτές.

Διερωτήθηκε επίσης γιατί εξακολουθούν να έχουν την ίδια μεθοδολογία για τον υπολογισμό του κόστους αποφυγής της ΑΗΚ για αγορά ενέργειας από ΑΠΕ όπως ήταν το 2013, όταν σήμερα οι τιμές είναι πολύ χαμηλότερες από τα συμβατικά καύσιμα.
 
Ακόμα διερωτήθηκε γιατί η μείωση για το 10% δεν έχει μπει οριζόντια σε όλους τους πάροχους ενέργειας και μπήκε μόνο σε ένα κομμάτι της ΑΗΚ, ενώ έκανε λόγο για «συμφέροντα εταιρειών» που εργοδοτούν πρώην αξιωματούχους της ΡΑΕΚ, του ΔΣΜΚ, του ΔΣΔ και της ΑΗΚ.
 
Παράλληλα έθεσε το ερώτημα γιατί η ΡΑΕΚ δεν επιτρέπει το Virtual Νet-Βilling μέχρι να λειτουργήσει η Ανταγωνιστική Αγορά. Το Τμήμα Γεωργίας και οι Ξενοδόχοι ζητούν ένα τέτοιο Σχέδιο από το 2018, ανέφερε, είπε όμβως ότι η ΡΑΕΚ «αρνείται επιτακτικά» με τη δικαιολογία ότι θα ανοίξει η αγορά η οποία θα καθυστερήσει τουλάχιστον 4 χρόνια.
 
Είπε επίσης ότι θα πρέπει η  πολιτεία σοβαρά και υπεύθυνα να εξετάσει την αξιοποίηση της παραγόμενης ενέργειας από συστήματα των ΑΠΕ που βρίσκονται στο λεγόμενο «μεταβατικό  πλαίσιο» (που πάει για τέλος του 2022, αρχές του 2023) εφαρμόζοντας τη  μέθοδο της «κατώτερης και ανώτερης τιμής πώλησης της ενέργειας στην ΑΗΚ, αντί του εκάστοτε κόστους αποφυγής.
 
Κατήγγειλε επίσης ότι έχει δημιουργηθεί μέσω των 2 σχεδίων ένα «παρα-χρηματιστήριο πώλησης αδειών», από φωτοβολταϊκά. Ανέφερε ακόμα ότι δέχονται παράπονα και καταγγελίες, ότι υπάρχουν δύο μέτρα και δύο σταθμά και κατά κάποιο τρόπο διάκριση και ευνοϊκή μεταχείριση για κάποιες «επίλεκτες» εταιρείες σε σχέση με την έκδοση των πολεοδομικών αδειών για τις αιτήσεις των ΦΒ.