You are here

Υδρογονάνθρακες, μαρίνες και κυρώσεις στη Βουλή

19/03/2023 06:00

Ποσά για την αγορά υπηρεσιών συμβούλων σε θέματα διαχείρισης υδρογονανθράκων, αλλά και για την επαναλαμβανόμενη δαπάνη εκπαίδευσης σε θέματα υδρογονανθράκων, καλείται να αποδεσμεύσει η κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών αύριο, Δευτέρα.

Πιστώσεις ζητούνται και για την εκπόνηση μελέτης για δημιουργία Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων.

Ενώπιον της Επιτροπής, τίθενται ακόμα αιτήματα για την αποδέσμευση πιστώσεων που αφορούν μεταξύ άλλων, την ανάπτυξη μαρίνας στην περιοχή Κισσόνεργας, στην Πάφο και την μαρίνα Παραλιμνίου.

Ζητούν κονδύλια για υδρογονάνθρακες και εκπαίδευση ΦΑ

Το υπουργείο Ενέργειας καλεί την επιτροπή Οικονομικών να αποδεσμεύσει πέραν των εννέα εκατομμυρίων για υπηρεσίες συμβούλων και εμπειρογνωμόνων, αλλά και για την εκπαίδευση πολιτών και δημοσίων υπαλλήλων, σε θέματα υδρογονανθράκων.

Υπενθυμίζεται, ότι κατά την ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού του 2023, η Ολομέλεια του σώματος σταύρωσε τα σχετικά κονδύλια.

Το υπουργείο ζητά συγκεκριμένα την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους €5.518.669 για τις υπηρεσίες εμπειρογνωμόνων/συμβούλων και την ετοιμασία εκθέσεων σε θέματα διαχείρισης υδρογονανθράκων και ποσού €3.560.000 για την εκπαίδευση σε θέματα υδρογονανθράκων.

Στην επιστολή στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το κονδύλι της εκπαίδευσης, το υπουργείο επισημαίνει ότι ισόποση δαπάνη καταβάλλεται από τους αδειούχους έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων και αποτελεί συμβατική τους υποχρέωση.

Επεξηγείται ότι ποσό ύψους €643.887 θα διατεθεί για την παραχώρηση υποτροφιών, για προπτυχιακά, μεταπτυχιακά επιπέδου Master και διδακτορικά προγράμματα σχετικά µε τους υδρογονάνθρακες, τις ΑΠΕ και την ενεργειακή μετάβαση σε πολίτες της Δημοκρατίας, ενώ περιλαμβάνονται υποχρεώσεις προηγούμενων ετών.

Αναφέρεται επίσης, ότι ποσό ύψους €1.125.000 αφορά στην εκπαίδευση 100 περίπου ατόμων/υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας υπό τον συντονισμό του  ΚΣΕΔ, σε διάφορα σχολεία στο πλαίσιο προετοιμασίας και ετοιμότητας των κρατικών υπηρεσιών για αντιμετώπιση/επίβλεψη θαλάσσιων δραστηριοτήτων στην κυπριακή ΑΟΖ, καθώς και την αγορά προμήθειας εξειδικευμένου εξοπλισμού επέμβασης σε πλατφόρμες.

Μεταξύ άλλων, προστίθεται ότι κονδύλι €795 χιλιάδων θα διατεθεί για την εκπαίδευση και βελτίωση των δεξιοτήτων των δημοσίων υπαλλήλων που ασχολούνται µε θέματα υδρογονανθράκων.

Συγκεκριμένα, αφορά εργαζόμενους στο Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας, Τμήμα Περιβάλλοντος, Νομική Υπηρεσία, Τμήμα Γεωλογικής Επισκόπησης, Υφυπουργείο Ναυτιλίας, Τμήμα Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών,  Υπηρεσία Υδρογονανθράκων, Υπηρεσία Ενέργειας, Υπουργείο Εξωτερικών και Τμήμα Δημοσίων Έργων κ.α..

Όσον αφορά τους εμπειρογνώμονες συμβούλους, αναλύεται στην επιστολή στην βουλή ότι ποσό ύψους €4.1 εκατ. αφορά την διαχείριση υδρογονανθράκων, ποσό περίπου €150 χιλιάδων το Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Διανοητικής Ιδιοκτησίας και ποσό πέραν των €200 χιλ. στο Τμήμα Αφερεγγυότητας.

Υφ. Τουρισμού: €125 χιλ. για μελέτες για μαρίνες

Το Υφυπουργείο Τουρισμού με επιστολή του επίσης στην Επιτροπή Οικονομικών ζητά την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €125 χιλιάδων για την αγορά υπηρεσιών εμπειρογνωμόνων/ συμβούλων.

Μεταξύ άλλων οι πιστώσεις θα χρηματοδοτήσουν την αγορά συμβουλευτικών υπηρεσιών για την ανάπτυξη Μαρίνας στην περιοχή Κισσόνεργας, στην Πάφο, περιλαμβανομένου µμεταξύ άλλων, της ετοιμασίας όρων ανοικτού διαγωνισμού και παροχή υποστήριξης καθόλη τη διάρκεια της διεξαγωγής της διαγωνιστικής διαδικασίας.

Επίσης για αγορά υπηρεσιών για ομάδα επόπτη για τη Μαρίνα Παραλιμνίου και άλλων συμβουλευτικών υπηρεσιών για θέματα µαρίνων και χώρων ελλιμενισμού σκαφών αναψυχής, αλλά και για την διενέργεια μελέτης καταδυτικού τουρισμού και μελέτης χαρτογράφησης καταδυτικών σημείων.

Ακόμα τη αγορά υπηρεσιών από δικηγόρους για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών σε υποθέσεις που προκύπτουν στα Γραφεία Εξωτερικού, όπου υπάρχει ανάγκη για περεταίρω επεξήγηση και εφαρμογή προνοιών των τοπικών νομοθεσιών.

Ζητά €414 χιλ. το υφυπουργείο Ναυτιλίας

Το Υφυπουργείο Ναυτιλίας από την πλευρά του ζητά την αποδέσμευση κονδυλίου ύψους €414 χιλιάδων για την αγορά υπηρεσιών και την καταβολή αντιμισθίας λειτουργού που αποσπάστηκε από τον Οργανισμό Ασφάλισης Υγείας για εκτέλεση ειδικών καθηκόντων.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή του υφυπουργείου μεταξύ άλλων, πιστώσεις ύψους €260 χιλ. θα διατεθούν στο Σχέδιο επιθεώρησης πλοίων και αεροπλάνων και ποσό ύψους €22.500 για αντιμετώπιση έκτακτων περιστατικών θαλάσσιας ρύπανσης και άλλων ναυτικών συμβάντων.

Αποδέσμευση €100 χιλ. για ΕΜΕΚ

Η Επιτροπή Οικονομικών καλείται ακόμα την Δευτέρα να εξετάσει αίτημα για την αποδέσμευση πιστώσεων ύψους €100 χιλ. για την εκπόνηση μελέτης και σχεδίου δράσης, για τη δημιουργία και λειτουργία της Εθνικής Μονάδας Εφαρμογής Κυρώσεων (ΕΜΕΚ).

Σημειώνεται ότι η ΕΜΕΚ θα διασφαλίσει την πληρέστερη και αποτελεσματική εφαρμογή των περιοριστικών μέτρων και κυρώσεων στη Δημοκρατία, αναλαμβάνοντας ανάμεσα σε άλλα και συντονιστικό ρόλο.

Την αποδέσμευση κονδυλίων του Κρατικού Προϋπολογισμού 2023 ύψους €114 χιλιάδων για αγορά νομικών και άλλων υπηρεσιών, ζητά το Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα και το υπουργείο Άμυνας για €20 χιλιάδες.

Της Ελένης Χαραλάμπους