You are here

Προς αναπομπή νόμων μετά τα μέτρα €50 εκατ. για ρεύμα

29/07/2022 06:44

Προμήνυμα για την αναπομπή των νόμων που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων για μέτρα στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων που πλήττονται από το κύμα ακρίβειας, μπορεί να θεωρείται η χθεσινή εξαγγελία της κυβέρνησης για καθολικά μέτρα μείωσης του κόστους της ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κυβέρνηση υπό την πίεση που της ασκήθηκε προχώρησε χθες στην ανακοίνωση μέτρων καθολικής ελάφρυνσης των λογαριασμών του ρεύματος, οι οποίοι κάθε μήνα παρουσιάζονται και πιο ανεβασμένοι.

Πληροφορίες της StockWatch αναφέρουν ότι αργά χθες το απόγευμα ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε τη γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για τους νόμους που ψήφισε η Βουλή στις 14 Ιουλίου και σήμερα αναμένεται ν’ αποφασίσει ποιους από αυτούς θα αναπέμψει στη Βουλή για επανεξέταση.

Τα μέτρα της κυβέρνησης ήταν στοχευμένα και κάλυπταν τους ευάλωτους καταναλωτές, ενώ οι προτάσεις νόμου των κομμάτων που ψηφίστηκαν σε νόμους προνοούν την επιβολή καθολικών μέτρων στήριξης των πολιτών και των επιχειρήσεων.

Οι δύο επίμαχοι νόμοι προβλέπουν κατάργηση του ΦΠΑ μέχρι το τέλος του 2022 επί του ειδικού φόρου κατανάλωσης με τον οποίο βαρύνονται τα πετρελαιοειδή, καθώς και για επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ μέχρι το τέλος του χρόνου στην αναπροσαρμογή της τιμής των καυσίμων που είναι ενσωματωμένη στους τελικούς λογαριασμούς της ΑΗΚ.

Ο ΥΠΟΙΚ Κωνσταντίνος Πετρίδης, μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου, εξήγγειλε την εφαρμογή νέου πακέτου μέτρων στήριξης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις αυξήσεις στις τιμές του ηλεκτρισμού, τόσο για οικιακούς όσο και για τους εμπορικούς και βιομηχανικούς χρήστες, ύψους €50 εκατ., το οποίο θα καλύψει συνολικά 449 χιλ. νοικοκυριά και 111.500 επιχειρήσεις.

Η κυβέρνηση θα καλύψει κλιμακωτά από το 50% μέχρι και το 85% της αναμενόμενης νέας αύξησης στα τιμολόγια του ηλεκτρικού ρεύματος, με την κάλυψη να φτάνει το 100% για τους ευάλωτους.

Η επιχορήγηση αυτή θα καλύψει και την επαναφορά του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα στο 19%.

Διευκρίνισε πως η Κυβέρνηση θα καταβάλλει τα χρήματα αυτά στην ΑΗΚ, η οποία θα αναπροσαρμόζει αναλόγως τα τιμολόγια που καλύπτουν τη διμηνία Ιουλίου – Αυγούστου και θα αποσταλούν το Σεπτέμβριο.

Σήμερα οι αναπομπές νόμων

Σε δηλώσεις στη StockWatch ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος και ερωτηθείς εάν θα αναπέμψει κάποιον από τους νόμους που ψήφισε η Ολομέλεια της Βουλής στην τελευταία συνεδρία της, είπε πως ο πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει λάβει ακόμα τη γνωμάτευση του γενικού Εισαγγελέα, με αποτέλεσμα ακόμη να μην είναι δυνατόν να ληφθεί η οποιαδήποτε απόφαση.

Επεσήμανε ότι δεν έχει εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο για να αποφασίσει ο πρόεδρος της Δημοκρατίας σε σχέση με την αναπομπή νόμων, μετά και την γνωμάτευση του γενικού Εισαγγελέα, αφήνοντας έτσι ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τους δύο νόμους που θέσπισε η Βουλή για τη λήψη μέτρων κατά της ακρίβειας με αφορμή την εκτόξευση των τιμών στα καύσιμα και στο ηλεκτρικό ρεύμα, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι αναμένεται η λήψη της γνωμάτευσης του Γενικού Εισαγγελέα για τους συγκεκριμένους νόμους, όπως επίσης και για όλους όσους ενέκρινε η Ολομέλεια του σώματος στην τελευταία συνεδρία της και στη συνέχεια θα ληφθούν αποφάσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι βάσει του Συντάγματος, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει δικαίωμα να αναπέμψει νόμους εντός 15 ημερών από την ημέρα που θα του κοινοποιηθούν και η Βουλή σε περίπτωση αναπομπής των νομοθετημάτων θα πρέπει να συνεδριάσει εντός χρονικού διαστήματος 15 ημερών μετά την αναπομπή, για να αποφασίσει εάν θα την αποδεχθεί ή όχι.

Αν η Βουλή εμμένει στην απόφασή της, ο πρόεδρος έχει το δικαίωμα να αναφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ζητήσει γνωμάτευση κατά πόσο οι νόμοι ή ορισμένες διατάξεις τους βρίσκονται σε αντίθεση ή ασυμφωνία με το Σύνταγμα.

Ο ΠτΔ θα «κόψει» πλαφόν στα καύσιμα

Σχεδόν βέβαιο θεωρείται ότι ο ΠτΔ θα αναπέμψει το νόμο για την επιβολή πλαφόν στα καύσιμα.

Υπενθυμίζεται ότι η πρόταση νόμου του ΑΚΕΛ που ψήφισαν όλα τα κόμματα πλην του ΔΗΣΥ, προβλέπει την τροποποίηση του περί Πετρελαιοειδών Νόμου, ώστε η υπουργός Ενέργειας να εκδίδει διατάγματα, τα οποία θα καθορίζουν τις ανώτατες τιμές πώλησης για όλα ή μερικά από τα πετρελαιοειδή, όταν το ύψος των τιμών στις οποίες διατίθενται τα προϊόντα αυτά στην αγορά είναι σε πιο υψηλό επίπεδο από ό,τι δικαιολογείται από τις διεθνείς και εγχώριες συνθήκες.

Ανοιχτό είναι και το ενδεχόμενο για την αναπομπή του νόμου για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων, παρά την πρόσφατη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου, ότι δεν ήταν αντισυνταγματικό το πάγωμα των εκποιήσεων, από τον Αύγουστο μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021, μετά από αναπομπή και αναφορά του σχετικού νόμου από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σύμφωνα με προχθεσινό ρεπορτάζ της StockWatch, την πρόταση για αναπομπή του σχετικού νόμου προς την προεδρία έκανε ο ΥΠΟΙΚ, κάτω από το βάρος του κινδύνου η Κύπρος να στερηθεί κονδύλια του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας και ενδεχόμενης αντίδρασης των εποπτικών αρχών.

Σημειώνεται ότι ο νόμος που ψηφίστηκε προβλέπει αναστολή εκποίησης κύριας κατοικίας η εκτιμώμενη αξία της οποίας δεν υπερβαίνει τις €350 χιλ., επαγγελματικής στέγης με ετήσιο κύκλο εργασιών που δεν υπερβαίνει τις €750 χιλ. και αγροτεμάχιου η εκτιμώμενη αξία του οποίου δεν υπερβαίνει τις €100 χιλ.

Της Ελένης Χαραλάμπους