You are here

Στη βουλή οι αναπομπές για καύσιμα, ρεύμα και εκποιήσεις

02/08/2022 07:32

Ενώπιον της Βουλής των Αντιπροσώπων τίθενται σήμερα για επανεξέταση και ψήφιση οι τρεις νόμοι που ανέπεμψε χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και αφορούν τη συγκράτηση των τιμών των καυσίμων και του ηλεκτρισμού, καθώς και την αναστολή των εκποιήσεων για τρεις μήνες.

Συγκεκριμένα, στις 9:30 θα συνέλθει εκτάκτως η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για να εξετάσει τους τρεις αναπεμφθέντες νόμους, στην παρουσία του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του υπουργού Οικονομικών και στη συνέχεια η Ολομέλεια του σώματος για να αποφασίσει εάν θα κάνει αποδεκτές ή όχι τις αναπομπές του προέδρου της Δημοκρατίας.

Υπενθυμίζεται ότι, στην αιτιολόγηση του χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας για την αναπομπή του νόμου για τρίμηνη αναστολή των εκποιήσεων ανέφερε πως το μέτρο έπαψε πλέον να χαρακτηρίζεται από προσωρινότητα και υπάρχει η ανησυχία η τάση του Κοινοβουλίου για ψήφιση συνεχών αναστολών να ερμηνευθεί ως μόνιμη παρά προσωρινή, τόσο από τους δανειολήπτες, όσο και από εποπτικής πλευράς.

Περαιτέρω, σημειώνεται ότι συνεχίζει να ελλοχεύει ο κίνδυνος αρνητικής αξιολόγησης του πλαισίου των εκποιήσεων από τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τους οίκους αξιολόγησης ως αναποτελεσματικό και χρονοβόρο, με αρνητικό αντίκτυπο στις αξίες των εξασφαλίσεων, οδηγώντας σε αύξηση των προβλέψεων και κατ' επέκταση των κεφαλαιακών αναγκών των πιστωτικών ιδρυμάτων.

Υπογραμμίζεται επίσης ότι η οποιαδήποτε αναστολή των εκποιήσεων, προστατεύει ως επί το πλείστον, τους στρατηγικούς κακοπληρωτές εις βάρος των καταθετών και των συνεπών δανειοληπτών, δημιουργεί αντικίνητρα στην προσέλκυση δυνητικών επενδυτών και εγείρει τον κίνδυνο υποβαθμίσεων τόσο των τραπεζών όσο και του κράτους, κάτι το οποίο αναμφίβολα θα οδηγήσει σε αύξηση των επιτοκίων που τελικά θα επηρεάσει αρνητικά τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.

Μείωση ΜΕΔ στα €3 δισ. από €19 δισ.

Αναφέρεται ακόμα ότι σύμφωνα με τα στοιχεία πρώτου τριμήνου 2022, ο δείκτης Μη Εξυπηρετούμενων Χορηγήσεων (ΜΕΔ) στο τραπεζικό σύστημα ανέρχεται περίπου στο 11% (περίπου €3 δισ.), έχοντας σημειώσει σημαντική πρόοδο η οποία οφείλεται μεταξύ άλλων στη μεταφορά μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2021 περίπου €19 δισ. εκτός του τραπεζικού τομέα μέσω της πώλησης τους σε Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων καθώς και στην ύπαρξη αποτελεσματικού πλαισίου εξωδικαστικών πλειστηριασμών.

Προστίθεται επίσης ότι στις 31 Μαρτίου 2022, το 36% των ΜΕΔ παρουσίαζε καθυστερήσεις πέραν των 5 ετών, ενώ ποσοστό 70% παρουσίαζε καθυστερήσεις πέραν των δύο ετών, δηλαδή η αδυναμία αποπληρωμής δεν σχετίζεται με την πανδημία COVID-19 ή με τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Πιέσεις σε δημοσιονομικά από προτάσεις κατά ακρίβειας

Για τους δύο νόμους για την ακρίβεια που σχετικές προτάσεις είχαν καταθέσει ΑΚΕΛ, ΔΗΚΟ και ΔΗΠΑ και ψήφισαν όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας κάνει λόγο για παραβίαση της Αρχής της διάκρισης των εξουσιών, καθώς κατά την Κυβέρνηση, η νομοθετική εξουσία παρεμβαίνει στην ενάσκηση δημοσιονομικής πολιτικής που αποτελεί αρμοδιότητα της εκτελεστικής εξουσίας.

Συγκεκριμένα, αναφέρει ότι παραβιάζουν την Αρχή της Διάκρισης των Εξουσιών, αφού οι αρμοδιότητες που αντιτίθενται στις αρμόδιες αρχές της Δημοκρατίας οι οποίες ασκούν εκτελεστική εξουσία με βάση το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι τέτοιας μορφής που δεν είναι δυνατόν να αναληφθούν από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, η οποία δεν έχει την αρμοδιότητα και τη δυνατότητα να αξιολογήσει την επίπτωση που θα έχει η εφαρμογή του υπό Αναπομπή Νόμου στις ευρύτερες υποχρεώσεις που έχει η Δημοκρατία.

Όπως επεξηγείται, «η Δημοκρατία υπόκειται σε δεσμεύσεις που επηρεάζουν την άσκηση της εθνικής οικονομικής και δημοσιονομικής πολιτικής, βάσει των υποχρεώσεών της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικότερα από τη συμμετοχή της στην Οικονομική και Νομισματική Ένωση».

Προς απόρριψη οι αναπομπές

Σημειώνεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων αποφάσισε την άμεση ρύθμιση των αναπεμφθέντων νόμων, ορίζοντας συνεδριάσεις τόσο της Επιτροπής Οικονομικών όσο και της Ολομέλειας σήμερα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της StockWatch τα πλείστα κόμματα της αντιπολίτευσης θα επιμείνουν στην έγκριση των τριών νόμων και απόρριψη των αναπομπών του ΠτΔ.

Σε ανάρτηση στα κοινωνικά δίκτυα ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, κάνει λόγο για «άλλο ένα θλιβερό δείγμα κοινωνικής αναλγησίας», ενώ σε ανακοίνωση του κόμματος αναφέρεται ότι θα καταψηφίσουν τις αναπομπές του προέδρου.

Χαρακτηρίζουν πρόκληση για την κοινωνία και τους εργαζόμενους την αναπομπή των νομοθεσιών για την ακρίβεια και τις εκποιήσεις από τον Πρόεδρο και κατηγορούν την κυβέρνηση ότι κλείνει το μάτι στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα και αρνείται να διεκδικήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα των εργαζομένων και των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Σε ανακοίνωση επίσης το ΔΗΚΟ εκφράζει την απογοήτευση και ανησυχία του για την απόφαση του ΠτΔ να αναπέμψει τους τρεις νόμους, η οποία στερεί από τους πολίτες την άμεση ανακούφιση που θα είχαν από το δυσβάστακτο κόστος ηλεκτρισμού και καυσίμων μετά τις συνεχείς και απανωτές αυξήσεις αλλά και από το βάρος της ευρύτερης οικονομικής κρίσης.

«Δυστυχώς η κυβέρνηση δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ούτε το μέγεθος των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πολίτες, ούτε την ανάγκη της κοινωνίας για άμεσα μέτρα ανακούφισης», τονίζει.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων δήλωσε ότι η αναπομπή του νόμου για τις εκποιήσεις δεν χαρακτηρίζεται από τον ΠτΔ ως αντισυνταγματική.

Δήλωσε ότι θα καταψηφίσουν τη συγκεκριμένη αναπομπή, ενώ όσον αφορά τους δύο νόμους για τη συγκράτηση των τιμών του ρεύματος και των καυσίμων δήλωσε ότι θα ακούσουν τον υπουργό Οικονομικών και τον Γενικό Εισαγγελέα και στη συνέχεια θα τοποθετηθούν.

Σε γραπτή απάντηση στο ΑΚΕΛ ο υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, αναφέρει ότι η κυβέρνηση έχει αποδείξει την κοινωνική της ευαισθησία, τόσο με τα πακέτα στήριξης κατά τη διάρκεια της πανδημίας όσο και με τρία πακέτα στήριξης για αντιμετώπιση των συνεπειών του πολέμου στην Ουκρανία και την αύξηση της τιμής της ενέργειας διεθνώς, το τελευταίο εκ των οποίων ανακοινώθηκε μόλις την περασμένη Πέμπτη.

Ο κ. Πετρίδης τονίζει ότι η Κυβέρνηση ανέπεμψε νόμους, οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε υποβαθμίσεις της οικονομίας, να επιβραβεύσουν τους κακοπληρωτές και να διασπαθίσουν χωρίς αποτέλεσμα τα οικονομικά αποθέματα που με τις θυσίες των πολιτών πετύχαμε.

Υπενθυμίζεται ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων, σύμφωνα με το Σύνταγμα έχει περιθώριο 15 ημερών να λάβει αποφάσεις επί των νομοθετημάτων που αναπέμφθηκαν, ενώ στη συνέχεια ο ΠτΔ στο ενδεχόμενο που η Βουλή εμμένει στην απόφασή της, έχει το δικαίωμα να αναφερθεί στο Ανώτατο Δικαστήριο και να ζητήσει γνωμάτευση κατά πόσο οι νόμοι ή ορισμένες διατάξεις τους βρίσκονται σε αντίθεση ή ασυμφωνία με το Σύνταγμα.

Της Ελένης Χαραλάμπους