You are here

Το 2025-2026 το φυσικό αέριο στην Κύπρο

12/01/2021 16:33

Το δεύτερο μισό του 2021 αναμένεται να συνεχιστούν οι ενεργειακές δραστηριότητες στην κυπριακή ΑΟΖ, σύμφωνα με την υπουργό Ενέργειας Νατάσα Πηλείδου. Η Υπουργός ενημέρωσε σήμερα σε κλειστή συνεδρία την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ενέργειας, για τις εξελίξεις σε ότι αφορά ζητήματα υδρογονανθράκων.

Σε δηλώσεις της μετά τη συνεδρία, σημείωσε ότι οι αδειοδοτημένες εταιρείες παραμένουν δεσμευμένες στο πρόγραμμά τους στην κυπριακή ΑΟΖ παρά το γεγονός ότι λόγω των επιπτώσεων της πανδημίας εγκαταλείπονται πολλά τεμάχια ανά τον κόσμο. Οι δραστηριότητες τους, όπως είπε, προγραμματίζονται για το δεύτερο μισό του 2021, κάτι το οποίο χαρακτήρισε θετικό για την Κύπρο, καθώς μεγάλες εταιρείες έχουν εγκαταλείψει τεμάχια σε πολλές χώρες του κόσμου.

«Το γεγονός ότι συνεχίζεται το πρόγραμμα εντός του 2021 και εντατικοποιούνται οι συζητήσεις γύρω από τις λεπτομέρειες είναι ιδιαίτερα θετικό για μας», ανέφερε.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι γεγονός πως η πανδημία συνεχίζει να ταλαιπωρεί όλο τον κόσμο είναι κάτι, το οποίο πρέπει να ληφθεί υπόψη και εξέφρασε την ελπίδα το δεύτερο μισό του 2021, πράγματι οι συνθήκες να επιτρέπουν τη συνέχιση των ερευνητικών δραστηριοτήτων. Ανέφερε ότι οι εταιρείες προχωρούν με τον σχεδιασμό προς αυτή την κατεύθυνση.

Η κ. Πηλείδου ανέφερε ότι οι αναβολές που προέκυψαν μέσα στο 2020 δεν έχουν επηρεάσει το χρονοδιάγραμμα και ότι παραμένει ο σχεδιασμός ώστε το 2025-2026 να έχει η Κύπρος το πρώτο φυσικό αέριο.

Στο παρόν στάδιο, είπε, δεν υπάρχει καθυστέρηση, ενώ πρόσθεσε ότι αν όλα πάνε καλά με την πανδημία ευελπιστούν ότι θα πετύχουν αυτά τα χρονοδιαγράμματα.

Σημείωσε ότι από τις εταιρείες δεν έχει τεθεί θέμα αναβολής λόγω Τουρκίας και πρόσθεσε ότι τους επόμενους μήνες αναμένονται γεωτρήσεις από όλους τους αδειούχους και γίνονται συζητήσεις με όλες τις κοινοπραξίες στην κυπριακή ΑΟΖ.

Η Αντρούλα Ονουφρίου πρόεδρος της Εταιρίας Υδρογονανθράκων Κύπρου, ανέφερε ότι αδειοδοτήθηκαν 9 τεμάχια, σημειώνοντας ότι σε ένα τεμάχιο δόθηκε άδεια εκμετάλλευσης, σε 8 τεμάχια άδεια εξερεύνησης, σε 8 τεμάχια έγιναν γεωτρήσεις και σε 3 υπήρξε εντοπισμός υδρογονανθράκων.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Ανδρέας Κυπριανού εξέφρασε ικανοποίηση γιατί, όπως είπε, έχει σημειωθεί από όλους η τεράστια σημασία της συνέχισης του προγράμματος των εταιρειών ενέργειας που έχουν αδειοδοτηθεί στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σημείωσε ότι συνεχίζονται επίσης κανονικά οι προσπάθειες εμπορικής εκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη», αλλά και ο προγραμματισμός για την επιβεβαιωτική γεώτρηση της ExxonMobil για τους στόχους «Καλυψώ» και «Γλαύκο». Πρόσθεσε ότι προχωρά κανονικά και εντός χρονοδιαγραμμάτων το τερματικό στο Βασιλικό, όπως επίσης και οι διαδικασίες στο πλαίσιο του EastMed Gas Forum.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα, τόνισε την ανάγκη διαχείρισης του θέματος των υδρογοναθράκων με σοβαρότητα και σωστό σχεδιασμό προς όφελος του συνόλου του κυπριακού λαού και στο πλαίσιο ενός ευρύτερου ενεργειακού σχεδιασμού που θα πρέπει να εκπονήσει η κυβέρνηση.
Εξέφρασε απογοήτευση για το ότι η κυβέρνηση αντιμετώπισε το θέμα των υδρογονανθράκων ως επικοινωνιακό εργαλείο, όπως είπε και σημείωσε ότι εδώ και επτά χρόνια οι κυβερνήσεις Κύπρου – Ισραήλ δεν έχουν καταλήξει σε συμφωνία συνεκμετάλλευσης του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Της Μαρίας Χαμπή